Μεγάλη ζήτηση για υποτροφίες στην Ελλάδα έφερε στη Ρωσία η απόφαση του ρωσικού υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας επιλογής στο πρόγραμμα σπουδών των σχολείων μέσης εκπαίδευσης της χώρας.
Στη Θεσσαλονίκη φιλοξενούνται από τις 21 Αυγούστου μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, είκοσι φοιτητές από πέντε πανεπιστήμια της Ρωσίας και της Ουκρανίας, υπότροφοι σπουδαστές των Θερινών Μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», που υλοποιεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Οι φοιτητές, που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, ήλθαν για να σπουδάσουν εντατικά την ελληνική γλώσσα στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ και ταυτόχρονα να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από την παρακολούθηση ακαδημαϊκών διαλέξεων, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, την εκμάθηση παραδοσιακών χορών και εκπαιδευτικές εκδρομές στην πόλη και περιοχές της Μακεδονίας.
«Ήταν μία εθνική επιτυχία για την Ελλάδα η συγκεκριμένη απόφαση του ρωσικού υπουργείου. Ήδη, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς την 1η Σεπτεμβρίου, βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά, ειδικά στο Κρασνοντάρ και σε αρκετά σχολεία, στις περιοχές όπου διαμένει η ομογένεια. Μας ήλθαν ακόμη και προτάσεις από σχολεία της Ρωσίας για αδελφοποίηση με σχολεία της Θεσσαλονίκης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του Προγράμματος «IΑΣΩΝ» και διδάσκων της ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Φωτιάδης, σχολιάζοντας το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τις υποτροφίες του προγράμματος, ως αποτέλεσμα και της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα ρωσικά σχολεία.
«Ύστερα και από τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματός μας το 2016, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας- Ρωσίας, φέτος αυξήσαμε τον αριθμό των υποτροφιών από τις 10 στις 20», σημείωσε ο κ. Φωτιάδης, ο οποίος για να πολλαπλασιάσει τα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης των Ρώσων σπουδαστών τους έφερε σε επαφή με συναδέλφους τους φοιτητές του ΑΠΘ οι οποίοι παρακολουθούν τα μαθήματα ρωσικής γλώσσας που προσφέρει το Αριστοτέλειο. «Τα βράδια έβγαιναν έξω όλοι μαζί. Τη μια βραδιά μιλούσαν όλοι στα ρώσικα, την άλλη στα ελληνικά. Έτσι κέρδισαν και οι δύο πλευρές από την επαφή και επικοινωνία», εξήγησε.
Τους υποτρόφους σπουδαστές του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» υποδέχθηκε σήμερα ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας. Το πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» λειτουργεί από το 1993, υπό την αιγίδα της Συγκλήτου και υπό την επίβλεψη του εκάστοτε πρύτανη του ΑΠΘ και υλοποιείται από ομάδα καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή Ιωάννη Καζάζη και συντονίστρια την ομότιμη καθηγήτρια Άρτεμη Ξανθοπούλου-Κυριακού.
*Προέλευση συνημμένης φωτογραφίας: ΑΠΘ ΑΠΕ-ΜΠΕ