Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως αν δεν προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας δεν καταναλώνουμε καθόλου και έτσι προστατεύουμε την υγεία μας.
Δυστυχώς δεν είναι έτσι, απλά περιορίζουμε την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουμε γιατί το αλλάτι βρίσκεται σε οποιοδήποτε συσκευασμένο τρόφημο καταναλώσουμε…
Και όμως είναι αλλήθει το αλάτι υπάρχει στη διατροφή μας είτε το επιλέγουμε είτ όχι αφού είναι το κρυμμένο σε έτοιμα ή συσκευασμένα τρόφιμα, ακόμα και σε γλυκά οπως μπισκότα, αλλά και στο ψωμί.
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως στις Η.Π.Α. το 75-80% του αλατιού καταναλώνεται μέσω των τροφίμων του εμπορίου.
Τα πιο αλατισμένα προϊόντα είναι: Ψωμί, προϊόντα κρέατος, αλλαντικά, έτοιμα και κονσερβοποιημένα γεύματα, σούπες, δημητριακά πρωινού, τυρί, βούτυρο, πίτσες, πατατάκια, σνακ και ελιές.
Τα κακά νέα είναι πως η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον τους επιστήμονες λοιπόν η καρδιά δεν αντέχει το αλάτι και η πρόσληψή του σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας αφού με την ύπαρξή του δυσκολεύεται για να αντλήσει αποτελεσματικά το αίμα.
Το 80% του αλατιού προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ μόνο το 20% προστίθεται στο τραπέζι.
Σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια είναι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, ενώ συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, μιας εξασθενητικής και μη αναστρέψιμης κατάστασης.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100 g
Θερμίδες (kcal) 0
Λιπίδιο 0 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 38.758 mg
Κάλιο 8 mg
Υδατάνθρακες 0 g
Φυτικές ίνες 0 g
Ζάχαρη 0 g
Πρωτεΐνη 0 g
Βιταμίνη A 0 IU Βιταμίνη C 0 mg
Ασβέστιο 24 mg Σίδηρος 0,3 mg
Βιταμίνη D 0 IU Βιταμίνη B6 0 mg
Βιταμίνη B12 0 µg Μαγνήσιο 1 mg
Φυσικά το αλάτι μοιάζει άκακο, και μαζί με το κάλιο είναι ηλεκτρολύτες ουσιαστικής και ιδιέτερης σημασίας για τη ζωή, ακόμη νοστιμίζει τα φαγητά μας αλλά το γεγονός ότι καταναλώνουμε 12,5 γρ. αλάτι καθημερινά, όταν η επιτρεπτή ποσσότητα είναι μόνο 3γρ, τότε ίσως σκευτούμε να αλλάξουμε τρόπους για να νοστημίζουμε το φαγητό μας.