Όταν άκουσα τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται μια ελληνική εταιρεία καλλυντικών και μεταξύ άλλων να δηλώνει ότι «αυτή πέτυχε επειδή είχε βασικό αξιακό θεμέλιο ότι η κερδοφορία δεν είναι πάντα αυτοσκοπός στην εξυπηρέτηση του οποίου θα θυσιάσουμε τα πάντα», αναλογίστηκα αν κατανοεί τι πιστεύει και τι λέει.
Υπάρχει άραγε έστω και μια επιχείρηση στον κόσμο που να μη λειτουργεί με στόχο το κέρδος; Μπορεί να μας την υποδείξει ο πρωθυπουργός;
Όσο για την εταιρεία καλλυντικών που επισκέφθηκε και μας έφερε ως πρότυπο, πράγματι είναι πρότυπο. Μόνο που δεν είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι αυτή η ελληνική εταιρεία αναγκάστηκε λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των capital controls που ο ίδιος κι η κυβέρνησή του έφεραν στην Ελλάδα, ν’ αφελληνιστεί και να πουληθεί πριν λίγους μήνες στον Ισπανικό όμιλο Puig.
Δεν το ήξερε; Δεν του το είχαν πει; Πάλι θέλησε να μας παραμυθιάσει; Ποιος ξέρει;
Την ίδια ώρα που η ελληνική επιχειρηματικότητα κι οι επενδύσεις γενικότερα διώκονται ανηλεώς από την κυβέρνηση από την υπερφορολόγηση, τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές, τη γραφειοκρατία και τους δαιδάλους της, στην Κύπρο σημειώνεται «χαλασμός» κόσμου από μικρές και μεγαλύτερες επενδύσεις και φιλική διάθεση του κράτους στην επιχειρηματικότητα.
Ιδού τα πλεονεκτήματα ίδρυσης εταιρείας στην Κύπρο και κάντε μια απλή σύγκριση με το τι συμβαίνει εδώ και για ποιους λόγους αναγκάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις να μεταναστεύουν είτε εκεί είτε στη Βουλγαρία.
Στην Κύπρο, επί παραδείγματι, οι εταιρείες απολαμβάνουν:
- Χαμηλό φορολογικό συντελεστή στα κέρδη, 12,5%.
- Μηδενικό φόρο επί των μερισμάτων.
- Μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές στους μετόχους.
- Σταθερό νομικό και φορολογικό περιβάλλον.
- Φιλικότατο επιχειρηματικό περιβάλλον σε επιχειρηματίες και επενδυτές.
- Νόμιμη ανωνυμία στο μετοχικό σχήμα και στους μετόχους.
- Πολλαπλή χρήση δραστηριότητας της εταιρείας.
- Απαλλαγή ΦΠΑ μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και αναγνώριση των τιμολογίων τους σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Κάθε σύγκριση, δυστυχώς, πληγώνει…