Καστανιά Βερμίου – Ο Έμβολος επίσημος προσκεκλημένος στον εορτασμό της Παναγίας Σουμελά – Όλες οι εκδηλώσεις – βίντεο – φωτό

Λαμπρές οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Παναγιά Σουμελά,  ατμόσφαιρα συγκίνησης με χιλιάδες Πόντιους από όλη την Ελλάδα να προσέρχονται ευλαβικά να προσκυνήσουν ικετεύοντας η Χάρις της Παναγίας να φωτίσει τον δρόμο τους, περιμένοντας την επίτευξη της προσωπικής  τους δέησης.

Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα & Στέλιος Νίκας

Χιλιάδες πιστών περίμεναν τη στιγμή που θα έρθει και η δική τους σειρά να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς, το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου. Ο Σταυρός ήταν δώρο του Μανουήλ Γ. Κομνηνού, που το 1400  πρώτος προσέφερε στη μονή τον ανεκτίμητης αξίας Σταυρό με τίμιο ξύλο, που σήμερα μετά από πολλές περιπέτειες, βρίσκεται δίπλα στην εικόνα μαζί με το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου που είναι χειρόγραφη αντιγραφή των τεσσάρων Ευαγγελίων. Κατά την παράδοση πρόκειται για θαύμα της Υπεραγίας Θεοτόκου που επιτελέσθηκε επί του Οσίου Χριστοφόρου, του τρίτου κτήτορα της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά του Πόντου, αφού εκείνος δεν ήταν εγγράμματος.

Σήμερα στην Καστανιά του Βερμίου, στη Παναγία Σουμελά παρακολουθήσαμε  το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, την λιτάνευση της σεπτής εικόνας της Παναγιάς της Σουμελιώτισας, της Παναγιάς των απανταχού Ποντίων και τις τιμητικές εκδηλώσεις που εφέτος ήταν ιδιαίτερες.

Η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος συνοδευόμενος από Αρχιερείς  μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος .

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γιώργος Τανιμανίδης στη σύντομη ομιλία του τόνισε τις προσπάθειες του Ιδρύματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.  Ανακοίνωσε την απόφαση του Ιδρύματος να ενταφιαστούν τα οστά του Λεωνίδα Ιασωνίδη στο νεκροταφείο του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά, δίπλα στους κτήτορες και τους άλλους επιφανείς Πόντιους που βοήθησαν στο αγώνα του επαναπατρισμού της εικόνας της Παναγιάς.  Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε τρισάγιο στη λάρνακα των οστών  του Λεωνίδα Ιασωνίδη. Μετά από απόφαση του Ιδρύματος και των Ποντιακών Σωματείων τίμησαν με τον Μεγαλόσταυρο της Παναγίας Σουμελά την ανιψιά του Λεωνίδα Ιασωνίδη, Ναυσικά που έχει και εκείνη προσφέρει τις υπηρεσίες στο Ίδρυμα.

Στη σύντομη ομιλία της τόνισε ότι είναι υπερήφανη για τους αγώνες του Πόντιου Λεωνίδα Ιασωνίδη, που είχαν σαν ευτυχή κατάληξη τον ενθρονισμό της εικόνας της Παναγιάς στη Ελλάδα, στη Καστανιά Βερμίου.  Άλλωστε πρώτος ο Λεωνίδας Iασωνίδης πρότεινε το 1931, την επανενθρόνιση της Παναγίας Σουμελά σε κάποια περιοχή της Eλλάδας. Συγκεκριμένα έγραψε στην εφημερίδα Πατρίς των Aθηνών: «Θα πρέπει να αναζητήσουμε στις Νέες Χώρες, παλαιά Σταυροπηγιακή Μονή, βραχώδη και σε κρημνό παρεμφερή με την ερημωθείσα Μονή Παναγίας Σουμελά και να την μετονομάσουμε σε «Νέα Παναγία Σουμελά». Ετσι θα δώσουμε έτσι ψυχική ανακούφιση και παρηγοριά στις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες Ποντίων που δεν είναι προσιτή σε αυτούς η Αθήνα». Και οι αγώνες έφεραν το αποτέλεσμα.

Επίσης βραβεύτηκε ο αριστούχος μαθητής Σταύρος Τοπαλίδης, από το Μακροχώρι, στη μνήμη των μαθητών που χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ο κ. Πάνος Καμμένος, ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, επικεφαλείς των Ενόπλων Δυνάμεων και οι εκπρόσωποι της Ποντιακής νεολαίας κρατούσαν την Εικόνα της Παναγιάς κατά τη λιτάνευση.

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Αλεξάνδρου Υψηλάντη και ο Εθνικός Ύμνος στα χείλη όλων, αντηχούσε μαζί με τη σάλπιγγα, στη πλαγιά του Βερμίου.

Στιγμές μοναδικές του Ελληνισμού, στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε για τις ψυχές εκείνων που αφανίσθηκαν κατά την στυγερή Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το μήνυμα για ακόμα μια φορά είναι «δεν ξεχνάμε ποτέ τη θυσία και θα αγωνισθούμε μέχρι την τελική δικαίωση, την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την ειλικρινή συγνώμη από την Τουρκία».

Ο Πάνος Καμμένος, Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων εκπροσώπησε την κυβέρνηση στον εορτασμό της  Παναγίας  Σουμελά. Από το Βέρμιο, από την καρδιά της Παναγιάς του Πόντου, έστειλε μήνυμα ενότητας και αγάπης  όλων των Ελλήνων για να μπει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης . Μετά τη λιτάνευση της σεπτής εικόνας της Παναγιάς τόνισε σε σύντομο χαιρετισμό του.  «Είμαστε εν μέσω ενός καλοκαιριού που οδηγεί στο τέλος μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, που θύματά της είναι εκατοντάδες χιλιάδες ΄Ελληνες. Είναι η ώρα που η Παναγιά θα βοηθήσει να ενωθούμε για να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε την πατρίδα μας στην πορεία της ανάπτυξης και της ανάκαμψης. Όταν γίνει αυτό θα έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε τις  όποιες πολιτικές μας διαφορές. Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα ενότητας και αγάπης για τον Ελληνισμό. Όχι μόνο για τον Ελληνισμό της Μητέρας Πατρίδας, αλλά και τους ΄Ελληνες που υπέστησαν τα ολοκαυτώματα, όπως τους Πόντιους, τους ΄Ελληνες της Μικράς Ασίας, της  Ίμβρου, τον Κυπριακό Ελληνισμό και βέβαια το μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού που είναι οι απόδημοι ΄Ελληνες που γιορτάζουν σήμερα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε « Όλοι μαζί ενωμένοι θα πρέπει να αγωνιστούμε μέχρι να δικαιωθούν οι αγώνες για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η χάρις της Παναγίας θα βοηθήσει τον Ελληνικό λαό να ανταπεξέλθει από τις δυσκολίες και την κρίση που μαστίζει τον λαό μας».

 

Χρόνια Πολλά και του χρόνου…

Δείτε το βίντεο με τις εκδηλώσεις:

Δείτε τις δηλώσεις των πολιτικών στο βίντεο:

Φωτό:

DSC00059 1DSC00061 1DSC00071DSC00072DSC00075DSC00077DSC00084DSC00089IMG 0005IMG 0010IMG 0013IMG 0043IMG 0047IMG 0051IMG 0085IMG 0096IMG 0103IMG 0111IMG 0114IMG 0121IMG 0123IMG 0124IMG 0144IMG 0151IMG 0154IMG 0156IMG 0190IMG 0200IMG 0215IMG 0218IMG 0224IMG 0225IMG 0232IMG 0237IMG 0239IMG 0255IMG 0269IMG 0273IMG 0288IMG 0303IMG 0331IMG 0440IMG 0447sDSC00085sDSC00086sDSC00088sDSC00090

Προηγούμενο άρθρο«Ο ελληνικός λαός υπήρξε και θα υπάρξει πάντοτε Ορθόδοξος», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον Ι.Ν. της “Μεγάλης” Παναγίας Θηβών
Επόμενο άρθροΑνέκδοτο : Η έξυπνη γριούλα…