Το υπουργείο μιας χώρας, που εδώ και καιρό περηφανεύεαι για την προάσπιση της ελευθερίας του λόγου παγκοσμίως, τώρα απαγορεύει τη χρήση ορολογίας περιλαμβανομένου και ενός συνηθισμένου πλέον όρου στην ακαδημαϊκή κοινότητα και το ευρύ κοινό – της κλιματικής αλλαγής.
Φαίνεται ότι στόχος αυτής της απαγόρευσης είναι να ευθυγραμμιστεί ο κρατικός μηχανισμός με τις νέες προτεραιότητες πολιτικής του ηγέτη της χώρας, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη αποκηρύξει την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με μια σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων που περιήλθαν στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας Guardian από ένα τμήμα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν φέτος τον Φεβρουάριο να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον όρο ‘κλιματική αλλαγή’ και να επιλέγουν αντ’ αυτού τις ‘ακραίες καιρικές συνθήκες’.
Η Guardian ανέφερε ότι η Μπιάνκα Μέμπιους-Κλουν, επικεφαλής του τμήματος υγείας του εδάφους, απέστειλε στους εργαζομένους στην υπηρεσία προστασίας φυσικών πόρων (NRCS) μια λίστα με τους όρους που θα πρέπει να αποφεύγονται και τι να χρησιμοποιούν αντ’ αυτών. Η υπηρεσία αυτή υπάγεται στο υπουργείο Γεωργίας.
Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται λέξεις και φράσεις που συνδέονται με το κλίμα. Εκτός από την ‘κλιματική αλλαγή’ στη μαύρη λίστα βρίσκεται η ‘προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή’ που αντικαθίσταται με την ‘ανθετικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες’.
Ένας από τους αξιωματούχους της NRCS ενημερώθηκε για ποιο λόγο έγινε η κίνηση αυτή, ο οποίος είναι να υπάρξει μια απόσταση από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που δεν ισχύουν πλέον για τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Έχει γίνει σαφές ότι μια από τις προτεραιότητες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν συνάδει με αυτές της νέας κυβέρνησης. Δηλαδή, αυτή η προτεραιότητα είναι η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Τζίμι Μπράμπλετ, αναπληρωτής επικεφαλής για τα προγράμματα της NRCS σε email στις 24 Ιανουαρίου σύμφωνα με την Guardian.
«Παρακαλώ, μιλήστε με το προσωπικό σας και ενημερώστε τους για αυτή την αλλαγή οπτικής εντός του εκτελεστικού τομέα», πρόσθεσε ο Μπράμπλετ σε email, που έστειλε σε εργαζομένους μόλις τέσσερις ημέρες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ. Ο αξιωματούχος προέτρεψε «σύνεση» κατά τη συζήτηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες του οργανισμού σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των αερίων στην ποιότητα του αερίου «μέχρι νεοτέρας».
Η λογοκρισία και οι οδηγίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν πριν από σχεδόν μισό χρόνο, αλλά μόλις πρόσφατα ήρθαν στο φως, δεν έφεραν μόνο σε αμηχανία τους εργαζομένους, αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκάλεσαν τη δυσαρέσκειά τους. Ο Τιμ Χάφνερ, εργαζόμενος στην NRCS, σε e-mail με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου, ζήτησε να μαθει από τον Μπράμπλετ ποια είναι η σωστή ορολογία: «Θα ήθελα να μάθω τους σωστούς όρους που θα πρέπει να χρησιμοποιήσω αντί της κλιματικής αλλαγής και οτιδήποτε σχετίζεται με τον άνθρακα …. Θέλω να διασφαλίσω την ενσωμάτωση της σωστής ορολογίας η χρήση της οποίας έχει εγκριθεί από την υπηρεσία. “
“Αυτά τα αρχεία αποκαλύπτουν τη λογοκρισία του Τραμπ για την επιστήμη στο όνομα της πολιτικής του ατζέντας”, ανέφερε στην Guardian η Μεγκ Τάουνσεντ, δικηγόρος στο Κέντρο Βιοποικιλότητας που εδρεύει στις Η.Π.Α. Η οργάνωση της Τάουνσεντ έχει καταθέσει αγωγή κατά κυβερνητικών οργανισμών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Εξωτερικών, για να τους αναγκάσει να δημοσιεύσουν πληροφορίες σχετικά με τις υποτιθέμενες λογοκρινόμενες λέξεις που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ