«ΟΙ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΑΠΕ -ΜΠΕ» Αυτά είναι τα έργα που θα αλλάξουν την όψη της Ελλάδας

Στο γύρισμα σελίδας που επιχειρεί ο τόπος μας, η παραγωγική ανασυγκρότηση με την εκμετάλλευση των τοπικών –περιφερειακών πλεονεκτημάτων και ιδιαιτεροτήτων αποτελεί ουσιαστικό θεμέλιο. Αυτό επιχειρεί και η κυβέρνηση άλλωστε, με τη διοργάνωση περιφερειακών συνεδρίων (ένα ανά Περιφέρεια). Συνέδρια που ξεκίνησαν από τη Δυτική Μακεδονία, και τη Στερεά Ελλάδα να παίρνει τη σκυτάλη μέσα στην εβδομάδα.

Ακριβώς μία εβδομάδα πριν, το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δώσει το λόγο σε επιχειρηματίες και ανθρώπους της αγοράς να πουν εκείνοι πώς προσεγγίζουν την εθνική αυτή προσπάθεια.

Σήμερα σειρά παίρνουν οι 13 περιφερειάρχες. Μέσα από όσα είπαν στο Πρακτορείο αναδεικνύονται κοινά σημεία αλλά και διαφορές ως προς τη φιλοσοφία ή τις προτεραιότητες. Αλλά και, στον κοινό παρονομαστή, η βούληση να αρπάξουν την ευκαιρία για λογαριασμό των συμπολιτών τους. Η Ελλάδα, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των 13 περιφερειαρχών, μπορεί να αλλάξει. Ή, μάλλον, αλλάζει…

Ζητούμενο είναι αυτό που η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η λειτουργία ενός νέου περιφερειακού μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, με όρους κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης». Με την Περιφέρεια Αττικής να ανάβει «πράσινο φως» σε εννέα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την όψη της, από το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά ως τα Κύθηρα… Ταυτόχρονα, όμως, δίνει έμφαση στο νέο «επιχειρείν», αλλά και στο κοινωνικό έργο στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρει ως «μεγάλο στοίχημα για τη δεκαετία που έχουμε μπροστά μας», το μετασχηματισμό «της τοπικής μας οικονομίας σε σύγχρονη και εξωστρεφή, με σταθερά θετικό, αναπτυξιακό πρόσημο». Τουρισμός, πρωτογενής τομέας, εξαγωγές, μεταφορές αλλά και καινοτομία είναι οι πέντε αναπτυξιακές προτεραιότητές του.

«Οφείλουμε να είμαστε δίπλα στο νέο που επιχειρεί, στις υγιείς επενδύσεις που προσφέρουν θέσεις εργασίας, στους ανθρώπους μας που καινοτομούν», είναι το ξεκάθαρο μήνυμα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, που, συν τοις άλλοις, δεν μένει στα ευχολόγια, αντιθέτως προχωρά σε συγκεκριμένες δράσεις.

Το 1ο περιφερειακό συνέδριο έγινε, ως γνωστόν, στην Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία, ένα συνέδριο που στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία κατά κοινή ομολογία. Από εκεί, ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης στέλνει το δικό του μήνυμα: «Ζητούμε ακόμα περισσότερες ευθύνες για να αποδείξουμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε τη δυτική Μακεδονία».

Στην άμβλυνση των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης επικεντρώνει ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος. Ενώ, παράλληλα, καταγράφει πολύ σημαντικές επιδόσεις στην αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων σε μια Περιφέρεια  που ήταν στην τελευταία θέση τρία χρόνια πριν, όπως επισημαίνει.

Αποσυμφόρηση των νησιών του βορείου Αιγαίου από έναν αριθμό προσφύγων /μεταναστών είναι το πιο πρόσφατο ζήτημα που απασχολεί την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου. Κοντά σε δύο …πάγια, το κόστος μεταφορών και τη χάραξη ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής.

Αχελώος, Μεσοχώρα και ο οδικός άξονας της κεντρικής Ελλάδας, ο Ε65 είναι τα θέματα που προτάσσει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Η Κρήτη είναι πιθανό να φιλοξενήσει το επόμενο, μετά τη Στερεά Ελλάδα, περιφερειακό συνέδριο, και ο περιφερειάρχης της, Σταύρος Αρναουτάκης επισημαίνει τη σημασία που έχουν για το νησί ο Βόρειος Οδικός Άξονας και τα αεροδρόμια.

Ο δρόμος του μεταξιού και πώς αυτός μπορεί να τύχει τουριστικής αξιοποίησης είναι ένα από τα θέματα στα οποία εστιάζει ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης Χρήστος Μέτιος. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η προσπάθειά του για διασύνδεση έξι πόλεων της Περιφέρειας με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, στη γενιά νέων έργων, στη συμμαχία για την επιχειρηματικότητα και τον Πολιτισμό, εστιάζει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

 «Ο τουρισμός είναι η ναυαρχίδα της ανάπτυξής μας», λέει για την Πελοπόννησο ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, που ενδιαφέρεται συγχρόνως πάντως για την αγροτική οικονομία και το κοινωνικό πρόγραμμα.

Διαφορετικές οι προτεραιότητες από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη: η προστασία της φέτας, η διευθέτηση του ζητήματος με τους δασικούς χάρτες αλλά και τα διόδια της Εγνατίας, είναι τα θέματα που περισσότερο τον απασχολούν.

Η στήριξη του τουρισμού, παράλληλα δε, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση είναι τα θέματα, τέλος, που απασχολούν τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚώστας – Κυριάκος: Μαζί ή χώρια; – Γράφει o Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΓονιός, μια ζωή γεμάτη αγωνίες… – Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας