Τον κουτσομπόλη πολλοί εμίσησαν το κουτσομπολιό κανείς… – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Οι κουτσομπόληδες, κουτσομπολεύουν επειδή νιώθουν άσχημα για τον ίδιο τους τον εαυτό, μειώνουν άλλους ανθρώπους και χαίρονται να σχολιάζουν αρνητικά.

Τον κουτσομπόλη πολλοί εμίσησαν το κουτσομπολιό κανείς... Συνήθως δεν έχουν ενδιαφέροντα, γνώσεις ή κοινωνικό περίγυρο και με το κουτσομπολιό προσπαθούν να για τραβήξουν το ενδιαφέρον των άλλων.

Μαρια αλιμπερτι 2
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφοςΜαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

 Κουτσομπολεύουν για να μειώσουν κάποιον που είναι δημοφιλής, κατά κάποιον τρόπο παίρνουν εκδίκηση, εκτονώνονται και νιώθουν ότι κερδίζουν κάτι.

 Σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη το κουτσομπολιό μπορεί να ωφελεί τον κουτσομπόλη γιατί αισθάνεται μεγαλύτερη  στήριξη από τον κοινωνικό περίγυρό του και επίσης μεγαλώνει η αυτοεκτίμησή του!

Αυτό όμως μπορεί να ανατραπεί και όταν ανακαλυφθεί ότι τα κουτσομπολιά δεν είναι καλοπροαίρετα και δημιουργούν προβλήματα επέρχεται ο αποκλεισμός του κουτσομπόλη.

160 εθελοντές πήραν μέρος στην έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Στάφορντσαϊρ  από τους δρ. Τζένιφερ Κόουλ και Χάνα Σκράιβενερ, οι εθελοντές είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για την τάση τους να κουτσομπολεύουν, για την αυτοεκτίμησή τους, για  την κοινωνική στήριξη και την ικανοποίησή τους από τη ζωή τους.

Τον κουτσομπόλη πολλοί εμίσησαν το κουτσομπολιό κανείς... 3Οι εθελοντές κουτσομπόλευαν θετικά ή αρνητικά για ένα φανταστικό πρόσωπο και η κοινωνική στήριξη  αυξάνονταν περισσότερο ανάλλαγα με την ποσότητα και το είδος του κουτσομπολιού, αλλά δεν είχε σχέση με την αυτοεκτίμησή τους.

Όσοι εθελοντές που έκαναν επιδοκιμαστικά κοινωνικά σχόλια, ένιωθαν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση απ’ ό,τι όσους έκαναν αρνητικά κοινωνικά σχόλια, αν και η βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους χανόταν γρήγορα μετά το τέλος του κουτσομπολιού.

Τον κουτσομπόλη πολλοί εμίσησαν το κουτσομπολιό κανείς...2Όλοι μας ξέρουμε πως  το κουτσομπολιό θεωρείται ως κάτι κακό ιδίως αν μέσα στις κουβέντες που γίνονται υπάρχει η επιδοκιμασία των άλλων, φυσικά μπορεί να παρέχουν για κάποιο χρονικό διάστημα κάποια οφέλη στον κουτσομπόλη, αλλά στο τέλος απορρίπτουμε τους κουτσομπόληδες και τους απομονώνουμε».

Προηγούμενο άρθροΈρχεται… φορολογικός καύσωνας – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Κλειστός λόγω καθίζησης ο δρόμος Λουτρού – Βρυσακίου