Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των αγροτών – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Συνεχίζεται το αλαλούμ με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων των αγροτών. Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι οι οποίοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά αυτό δεν εμφανίζεται στα προσυμπληρωμένα στοιχεία του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να απευθύνονται στις εφορίες προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά της δήλωσης και την βεβαίωση με την οποία αποδεικνύεται ότι έχουν την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα» αγρότη. 

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Τα προβλήματα με τις δηλώσεις των αγροτών επικεντρώνονται στον κωδικό 037 και 038 του εντύπου Ε1. Ο κωδικός αυτός αφορά τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι φέτος δικαιούνται την έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο.  Χιλιάδες φορολογούμενοι που πληρούν τα κριτήρια του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» δεν περιλαμβάνονταν στο συγκεκριμένο αρχείο, με αποτέλεσμα κατά την υποβολή της δήλωσης, το Taxisnet να μην τους αναγνωρίζει ως κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά ως επαγγελματίες και να τους φορολογεί με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Έτσι χιλιάδες αγρότες διαπίστωσαν ότι όχι μόνο είχαν χάσει το αφορολόγητο που δικαιούνται, αλλά καλούνταν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος.

Εντείνονται οι έλεγχοι

Την στιγμή που η παραβατικότητα βρίσκεται στα ύψη, ο διοικητής της ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες στους ελεγκτές για τα πρόστιμα και τις κυρώσεις που πρέπει να επιβάλλουν όταν εντοπίζουν καταστήματα τα οποία δεν κόβουν αποδείξεις. Το ποινολόγιο της εφορίας προβλέπει λουκέτο για 48 ώρες εάν δεν έχουν εκδοθεί 10 αποδείξεις ή η αξία των παραστατικών ξεπερνά τα 500 ευρώ. Το λουκέτο φτάνει τις τέσσερις ημέρες σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα ενός έτους και φτάνει τις 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δύο ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση 3 αποδείξεων. Σε περίπτωση παρεμπόδισης του ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών οι ελεγκτές έχουν το δικαίωμα να κλείσουν την επιχείρηση για έναν μήνα.

Όταν δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ξενοδοχείων, φροντιστηρίων ή επιχειρήσεων ενοικίασης οχημάτων επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως 1.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα, από 2.000 έως 2.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα και από 2.501 έως 3.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 3.501 έως 5.000 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

 

Προηγούμενο άρθροΟι άλλοι φταίνε… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΜε την δική μου ματιά – Από την Πηγή Περσιάδου
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ