Σήμερα, η σύνοδος κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας.- Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε πως την Πέμπτη (6/7/2017) θα γίνει η σύνοδος κορυφής με την Ιαπωνία στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές ελπίζουν να «ανακοινωθεί μια πολιτική συμφωνία» για την εμπορική συνθήκη που διαπραγματεύονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Στη σύνοδος κορυφής, το Συμβούλιο εκπροσωπεί τα κράτη μέλη ο Jean-Claude Juncker, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Donald Tusk. Από τη μεριά της Ιαπωνίας, ο πρωθυπουργός της Σίνζο Άμπε.

 «Μια φιλόδοξη και δίκαιη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου  αναπτύσσεται,» έγραψε ο Donald Tusk  χθες το βράδυ.

Μεγάλη ταχύτητα.

Οι Ευρωπαίοι και οι Ιάπωνες εργάζονται πολύ σκληρά για την επίτευξη αυτής της πολιτικής συμφωνίας πριν από τη συνάντηση των  G20 (την Παρασκευή και το Σάββατο), που θα γίνει  στο Αμβούργο.

Η ανακοίνωση μιας τέτοιας συμφωνίας λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής θα στείλει «ένα ισχυρό μήνυμα»,στο Αμβούργο. Γράφει ο Donald Trump στο twitter.

Αν και η συμφωνία-πλαισίου έχει εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο, η τελική συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και  Τόκιο, αναμένεται  μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.  Ο  Foumio Kishida, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, βρίσκεται από την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για τις τελικές συζητήσεις.

«Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις, και  είναι δύσκολο να προβλεφτεί το τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχει όμως η  σταθερή πρόθεση να επιτευχθεί γενική συμφωνία. Η συμφωνία αυτή, που παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες είναι τόσο φιλόδοξη όσο και η συμφωνία Ceta» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Κορυφαίο θέμα όπως η συμφωνία Ceta.

Η συμφωνία ΕΕ- Ιαπωνίας Θα μπορούσε να ζυγίζει περισσότερο από οικονομική άποψη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας, ενώ η δεύτερη είναι στην έκτη θέση της Γηραιάς Ηπείρου. Οι συνομιλίες, είναι γύρω από τους φόρους που επιβάλλονται στα εισαγόμενα τυριά από τις χώρες της ΕΕ, και των δασμών που επιβάλλονται στην Ευρώπη για τα αυτοκίνητα της Ιαπωνίας.

Η συμφωνία που θα  παρουσιαστεί την Πέμπτη, αφορά την πρόσβαση των προϊόντων της κάθε αγοράς, από και προς την άλλη, ενώ για ορισμένα τεχνικά ζητήματα, όπως είναι η προστασία των επενδύσεων και η επίλυση των διαφορών, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να λάβει περισσότερο χρόνο.

Προηγούμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)
Επόμενο άρθροΜε την δική μου ματιά – Από την Πηγή Περσιάδου