Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι είναι είναι πολύ βλαβερή για την επιδερμίδα μας όχι μόνο γιατί προκαλούνται εγκαύματα αλλά και πρόκληση καρκίνου του δέρματος.
Ο ήλιος κάθε χρόνο που περνά γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος γιαυτό και οι νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν ως δείκτη προστασίας των αντηλιακών τον 50 και όχι τον 30, όπως μέχρι πρόσφατα.
Στην αγορά των αντηλιακών εισέρχονται συνεχώς νέες μορφές προϊόντων που δεν περιέχουν ουσιαστικά προστατευτικά φίλτρα, αλλά στην δύνη της προώθησης και τη διαφήμισης των αντηλιακών αυτών, χρησιμοποιούνται συχνά παραπλανητικοί όροι για τους καταναλωτές.
Κάθε σωστό και αποτελεσματικό για την προστασία του δέρματος αντηλιακό, πρέπει να έχει ένα ευρύ φάσμα προστασίας, επειδή όμως τα αντηλιακά δεν προσφέρουν την απόλυτη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, δεν επιτρέπεται στη συσκευασία τους αναφορές όπως, ότι προστατεύουν 100%.
Τα αντηλιακά στην Ευρώπη παραμένουν στην κατηγορία των καλλυντικών προϊόντων και δεν εντάσσονται στα φάρμακα, αντίθετα στις ΗΠΑ εντάσσονται σε αυτά ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ορίσει ακόμα σχετικούς κανονισμούς για τα κράτη-μέλη, έχει κάνει συστάσεις και έχει δώσει μόνον οδηγίες.
Παρ όλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα UV φίλτρα έχουν μικρή οιστρογονική δυνατότητα και η υγεία των καταναλωτών δεν έχουν κανέναν κίνδυνο, επιπλέον σε πολλά αντηλιακά εμπεριέχονται φυσικά συστατικά που ενδυναμώσουν τον δείκτη προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία.
Πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το αντηλιακό μας:
- Εφαρμόζουμε το στο δέρμα 15 – 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο.
- Θα πρέπει να βάζουμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού, γιατί η μειωμένη ποσότητα ελαττώνει το επίπεδο προστασίας
- Η επάλειψη του αντηλιακού πρέπει να γίνεται συχνά, γιατί όταν έρθει σε επαφή με το νερό ή σκουπιστούμε με την πετσέτα, αφαιρείται.
- Επαλείφουμε με αντηλιακό κάθε εκτεθειμένη στον ήλιο περιοχή του δέρματος, όπως τα χείλη, τα αυτιά, το λαιμό, τα δάκτυλα κ.ά.
- Προσοχή η ολοήμερη έκθεση στον ήλιο και ιδιαίτερα στις ώρες 11.30 – 16.30.
- Ο ήλιος μπορεί να μας κάψει και κατά τη διάρκεια της κολύμβησης και στη συννεφιά και στον ήλιο
- Απαγορευτικά για την υγεία μας είναι όταν θα βγούμε στον ήλιο τα αρώματα, και οι αρωματισμένες λοσιόν για μετά το ξύρισμα, καθώς και το μακιγιάζ στις γυναίκες.
Μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση ηλιακού εγκαύματος:
- Το πρώτο πράγμα του πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε άμεσα στο πιο κοντινό νοσοκομείο ή δερματολόγο.
- Προσοχή την χρήση πάγου επάνω σε έγκαυμα, ο πάγος μπορεί να καταπραΰνει αρχικά τον πόνο, όμως εντέλει επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης.
- Για καλύτερα αποτελέσματα, ρίξτε άφθονο κρύο νερό στο έγκαυμα, πάρτε ένα παυσίπονο και πηγαίνετε στο νοσοκομείο.