Ξέρατε πως αν τρώτε τουλάχιστον μια ωμών χούφτα ξηρών καρπών κάθε μέρα διατρέχετε μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρκίνο και άλλες ασθένειες;
Μια έρευνα που έγινε σχετικά με τους ξηρούς καρπούς από την επιστημονική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, σχετικά με τη σχέση ωμών ξηρών καρπών και ασθενειών, έκαναν αξιολόγηση σε 29 μελέτες από όλο τον κόσμο, που αφορούσαν συνολικά 819.000 ανθρώπους.
Το αποτέλεσμα που έδειξε η έρευνα έδειξε ότιη κατανάλωση μιας χούφτας ωμών ξηρών καρπών σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, του καρκίνου, του γήρατος, και της πνευμονοπάθειας, χολολιθίαση, εκκολπωματική νόσο και χοληστερίνη.
- στεφανιαίας νόσου 30%
- καρκίνου κατά 15%
- πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%
- πνευμονοπάθεια κατά 50%
- διαβήτη κατά σχεδόν 40%.
Διαπιστώθηκε λοιπόν πως υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ωμών ξηρών καρπών και στην υγεία.
Φυσικά η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, αποτελούν ελιξίριο μακροζωίας χάρις στις φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και άλλα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά. Τέτοια είδη ξηρών καρπών είναι τα φουντούκια, καρύδια, φιστίκια κ.α.
Η μελέτη απέδειξε ότι η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας ξηρών καρπών έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση στην υγεία.
Ένας κορυφαίος ξηρός καρπός είναι το καρύδι.
Τα καρύδια συγκαταλέγονται στους ξηρούς καρπούς με τα περισσότερα οφέλη, ενώ αμερικανοί ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αποτελούν τον βασιλιά της αποτοξίνωσης αφού μια χούφτα καρύδια περιέχουν σχεδόν τα διπλάσια αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο της κατηγορίας τους.
Η ιδανική δόση που προτείνεται είναι 7 καρύδια την ημέρα ενώ παρέχουν περίπου 180 θερμίδες.
Οι έρευνες είχαν δείξει ότι τα καρύδια είναι μία από τις καλύτερες τροφές ειδικά για τον εγκέφαλο, καθώς ενισχύουν τις πνευματικές λειτουργίες.