Η ώρα της αλήθειας δεν θ’ αργήσει… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Είναι μεγάλη υπόθεση στην πολιτική –αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας- η αξιοπιστία κι η φερεγγυότητα.

Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Κι ο πρωθυπουργός με τον συγκυβερνήτη του και την κυβέρνηση, έχουν μείνει  στην ίδια τάξη. Δεν χρειάζεται καν να ασχοληθούμε σήμερα με όσα είπαν και δεν έκαναν. Δεν θ’ ασχοληθούμε ούτε με τις αυταπάτες τους.

Θα ασχοληθούμε μόνο με τα πρόσφατα.

Φθινόπωρο ήταν, του 2016, όταν ο πρωθυπουργός πήγε σε μια κομματική εκδήλωση και δεσμεύθηκε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με ταυτόχρονη διευθέτηση του χρέους και ένταξη της χώρας στο  Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης . Η συνέχεια γνωστή.

Σήμερα ο Τσίπρας πανηγυρίζει επειδή έκανε την Ελλάδα… Ζάμπια.

Οκτώ μήνες από το φθινόπωρο του 2016 που δεσμευόταν για μια ακόμη φορά, φόρτωσε στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας άλλα 5.1 δις μέτρα, περιέκοψε κι άλλο τις συντάξεις, μείωσε το αφορολόγητο, κατάργησε τα επιδόματα για τα φτωχά νοικοκυριά, επέβαλλε εξοντωτικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες και συνολικά ανέβασε το πακέτο των μέτρων στα 14,5 δις!

Χωρίς να πάρει η χώρα το παραμικρό:

Τηλεγραφικά:

  1. Στην κυβέρνηση, πανηγυρίζουν επειδή, όπως λένε, δεσμεύθηκε το Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές».

Πόσο παραμύθι;

Αυτή η διατύπωση που μπήκε τώρα, είναι ακριβώς ίδια με εκείνη μετά το Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 : [As was stated by the Eurogroup on 21 February 2012, we are committed to providing adequate support to Greece during the life of the programme and beyond until it has regained market access].

Αγνοεί μάλιστα ότι  η επανάληψη της ίδιας περίπου πρότασης, στο σημερινό πλαίσιο, απομακρύνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέχρι, τουλάχιστον, λίγο πριν τη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

  1. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «έγινε δεκτή η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης, που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησης από το 2015».

Εξέδωσε όμως ένα non paper, στο οποίο αποκαλύπτεται το παραμύθι της, της καθώς παραδέχεται ότι «η γαλλική πρόταση … μετατρέπει τους ευρωπαίους εταίρους, σε συμμάχους στο στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος».

Τουτέστιν, όσο πιο πολύ αυξάνεται το ΑΕΠ των Ελλήνων, αυτό το μέρισμα δεν θα το καρπούνται οι Έλληνες αλλά θα πηγαίνει στους δανειστές!

  1. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι  «αποφασίστηκε περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα».

Ξέχασε όμως να πει στους σανοφάγους ότι η ακριβής φράση είναι «από μηδέν έως 15 χρόνια»! Δεν λέει, δηλαδή, ότι η ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ το ενδεχόμενο  να μην εφαρμοστούν καθόλου δύο από τα τρία διαθέσιμα εργαλεία για την ελάφρυνση του χρέους, δηλαδή η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής αναρωτιούνται γαλάζια στελέχη.

Ξέχασε να πει ότι αυτά τα απεμπόλησε!

  1. Η κυβέρνηση επιμένει να «μιλά» για επιτυχία το γεγονός ότι «καθορίστηκαν πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%, από το 2023 μέχρι το 2060». Επειδή διαφορετικά «η χώρα θα έπρεπε να έχει πλεονάσματα ύψους 2,6%, στη βάση της Ευρωζώνης».

Τι έκανε, δηλαδή η κυβέρνηση; Υποθήκευσε την Ελλάδα σε μια πολυετή λιτότητα.

Κι όχι μόνο αυτό. Εδώ και 2,5 χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας δεν διεκδίκησε την ελάφρυνση του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup το Νοέμβριο 2012, ώστε αφού μειωθεί το χρέος να εξυπηρετείται η βιωσιμότητά του με πρωτογενή πλεονάσματα 2% του Α.Ε.Π.

  1. Η κυβέρνηση επιμένει ότι «υπήρξε θετική εκτίμηση του Δ.Ν.Τ. σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους».

Η πραγματικότητα είναι ότι καμία τέτοια αναφορά δεν υπάρχει στο σχέδιο συμπερασμάτων του Eurogroup.

Εκτός από αυτά, η Κριστίν Λαγκάρντ, αμέσως μετά το Eurogroup, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει θετική έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του χρέους, ούτως ώστε αυτό να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο Ελληνικό Πρόγραμμα, ΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΤΟΥΝ οι προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Δηλαδή, λέει ξεκάθαρα ότι μέτρα για το χρέος δεν ελήφθησαν σε αντίθεση με όσα λέει η κυβέρνηση.

Κι όχι μόνο αυτό. Τώρα η Ελλάδα πρέπει να υποβάλλει αίτημα για μια κατ’ αρχήν έγκριση, ούτως ώστε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς να βάλει χρήματα! Δηλαδή μια άκρως εξευτελιστική διαδικασία, που έχει χρησιμοποιηθεί σε μη αναπτυγμένες χώρες, όπως η Ζάμπια, το Σουδάν και η Σομαλία…

Πανηγυρίζουν κιόλας! Υποβίβασαν την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα και πανηγυρίζουν βγάζοντας διαγγέλματα!

Με τούτα και με πολλά άλλα, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ασκεί ΜΟΝΟ επικοινωνιακή πολιτική με στόχο να κερδίσει χρόνο και να παραμείνει στην εξουσία. Για την Αριστερά και τον συγκυβερνήτη της, είναι φανερό ότι η εξουσία τους ενδιαφέρει περισσότερο από τον τόπο…

Κι η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον.

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές…

Η ώρα της αλήθειας έφτασε!

 

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδα εφημερίδων της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2017
Επόμενο άρθρο«Αυλαία» πανελλαδικών με Μαθηματικά και Ιστορία
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.