Έχεις τα ακουστικά των mp3 ή iΡod, στα αυτιά σου πολλές ώρες; Κίνδυνος! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Αυτό που δεν ξέρουν οι νέοι είναι πως έχοντας τα ακουστικά των mp3 ή iΡod, στα αυτιά τους πολλές ώρες κινδυνεύουν να καταστρέψουν σε μεγάλο βαθμό ή και να χάσουν εντελώς την ακοή τους από τα ντεσιμπέλ.

Μαρια αλιμπερτι 2
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Σύμφωνα με το Ακοολογικό Ίδρυμα του University College του Λονδίνου σε ειδικές μελέτες που πραγματοποιεί για την ακοή, εάν περνάει κανείς συστηματικά αρκετές ώρες την εβδομάδα κάνοντας κλάμπινγκ ή κάνοντας τζόκινγκ με το mp3 στα αυτιά και στη μέγιστη ένταση, ή τα φορά για να περπατά στο δρόμο ακόμα και για να κοιμηθεί, αυτή η παρατεταμένη έκθεση στα αυξημένα ντεσιμπέλ είναι καταστροφική και δεν υπάρχει απλά κίνδυνος μόνιμης βλάβης της ακοής αλλά είναι δεδομένο.

Ωστόσο οι πόλεις που ζούμε έχουν γίνει πολύβουες και η ηχορύπανση είναι μεγάλη και τα επίπεδα του θορύβου στη ζωή μας έχουν γίνει πιο δυνατά παρά ποτέ.

Έχεις τα ακουστικά των mp3 ή iΡod στα αυτιά σου πολλές ώρες Κίνδυνος2Τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες λένε πως τα προβλήματα για την ακοή αρχίζουν με την παρατεταμένη έκθεση σε ήχους έντασης άνω των 80 ντεσιμπέλ ενώ τα iΡod και τα mp3 έχουν μέγιστη ένταση 100 ντεσιμπέλ, στα κλαμπ και στις ροκ συναυλίες τα επίπεδα ήχου άνετα υπερβαίνουν τα 110 ντεσιμπέλ.

Έχεις τα ακουστικά των mp3 ή iΡod στα αυτιά σου πολλές ώρες ΚίνδυνοςΟι νέοι εκθέτουν ασταμάτητα την ακοή τους σε επικίνδυνα επίπεδα ήχου, ανεξάρτητα αν αυτό προκαλείται μέσω ακουστικών η μέσω ηχείων με το κακό αναπόφευκτο αποτέλεσμα να αναπτύξουν βουητό στα αυτιά τους.

Η ιατρική έρευνα προχωρά με γοργούς ρυθμούς, και οι φαρμακευτικές εταιρείες διεξάγουν εντατικές έρευνες για να βρουν λύση στο πρόβλημα, όμως η καλύτερη λύση είναι να ακούμε σε χαμηλότερη ένταση ακόμα και αν φοράμε ακουστικά.

Προηγούμενο άρθροΒέροια: «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου». Εκδήλωση της ΠΚΜ στη Βέροια, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Cult Ring»
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Ριζότο με ροδάκινα, κρέμα βαλσάμικου και φλέϊκς γραβιέρας – TV “E” – Ο Έμβολος χορηγός (βίντεο)