Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα. Ποιοι το δικαιούνται

 Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε αυτούς που βιώνουν ακραία φτώχεια.

H αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου κατέθεσε την περασμένη Τρίτη ένα νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,  το οποίο έχει ως αντικειμενικό σκοπό την  ανακούφιση οικογενειών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Theano fotioy
H αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή δωρεάν ρεύμα θα δικαιούνται όσες οικογένειες βρίσκονται κάτω από το εισοδηματικό όριο της φτώχειας.

Στην Ελλάδα το όριο της φτώχειας καθορίζεται στα 4800 χιλ. ευρώ ετησίου εισοδήματος μιας τετραμελούς οικογένειας. Έτσι όσες οικογένειες  περιλαμβάνονται στο προαναφερόμενο ετήσιο εισόδημα θα δικαιούνται δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Αν η παροχή της ηλεκτροδότησης έχει διακοπή, ο δικαιούχος της δωρεάν παροχής δεν θα καταβάλει τα τέλη επανασύνδεσης.

Βασικά στο νομοσχέδιο προβλέπεται:

1 Δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για το 2015 έως 300 Kwh τον μήνα, σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

2  Όσων δικαιούχων  η παροχή ρεύματος είχε διακοπεί έως και τις 31/1/2015, γίνεται επανασύνδεση από την ΔΕΗ  ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση,

3 Οι δικαιούχοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται (στο αρχικό άρθρο υπήρχε πρόβλεψη για διαγραφή τους).

4 Η χρηματική αξία της παροχής δεν συνυπολογίζεται για τη λήψη οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνομιακού χαρακτήρα.

Θα πρέπει εδώ να τονιστεί  πως για όσοι δικαιούχοι  ξεπεράσουν τις 300 Kwh το μήνα, οι επιπλέον χρεώσεις εντάσσονται στο κανονικό τιμολόγιο και όχι στο προνομιακό, δηλαδή οι επιπλέον κιλοβατώρες θα πληρώνονται κανονικά.

Η κ. Φωτίου υπολόγισε πως το μέτρο αφορά σε περίπου 150.000 οικογένειες και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  το κοστολογεί περίπου στα 22 εκατ. ευρώ.

 

Προηγούμενο άρθροΕτοιμάζουν την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη – Τί είναι και πού θα χρησιμοποιείται
Επόμενο άρθροΤραγικό: Μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας έπεσε από μπαλκόνι σε εκδρομή στη Ρώμη