Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας της Γης έως το τέλος του αιώνα με το χειρότερο σενάριο, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) του ΟΗΕ.
Ο Ντέον Τέρμπλανς, επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος και Έρευνας της Ατμόσφαιρας του WHO, δήλωσε πως ο αριθμός αυτός είναι μία εκτίμηση καθώς δεν έχουν χρησιμοποιηθεί νέα μοντέλα για να αποτιμήσουν την πιθανή επίπτωση της απόφασης που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Είναι επιπλέον 0,3 βαθμοί στην υπερθέρμανση, λόγω της απόσυρσης των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τέρμπλανς σε τακτική συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, και είναι πιθανό ότι δεν θα συμβεί».
Η συμφωνία του Παρισιού, την οποία υπέγραψαν σχεδόν 200 χώρες το 2015, είχε σκοπό να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στους δύο βαθμούς ή και λιγότερο έως το 2100, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, κυρίως μέσω υποσχέσεων για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «μεγάλη απογοήτευση για τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας».
Ερωτηθείς αν ο Τραμπ έχει δίκιο όταν λέει πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον χώρα στον κόσμο, ο Τέρμπαλνς είπε πως η ανακοίνωση του προέδρου ήταν περίπλοκη και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αναλυθεί.
«Σε προσωπικό επίπεδο ανησυχούμε, ως οργάνωση πιθανόν δεν είμαστε τόσο ανήσυχοι», είπε ο Τέρμπλανς.
Ο Τραμπ υποστήριξε πως η αποχώρηση των ΗΠΑ έχει νόημα από οικονομική άποψη και θα έχει ελάχιστη επίπτωση στο περιβάλλον, αλλά δεν αρνήθηκε ρητά ότι οι εκπομπές άνθρακα που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
«Μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ υπάρχουν προφανώς εξέχοντα μέλη που έχουν πει ανοικτά πως η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, συμβαίνει και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο δεν πρόκειται να φύγει αν το αγνοήσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του WMO Κλερ Νούλις.
«Έχουμε καθημερινές επαφές με επιστήμονες των ΗΠΑ, εργαζόμαστε πολύ, πολύ στενά μαζί τους σε όλα τα επίπεδα. Είναι από τους πιο εξέχοντες επιστήμονες. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας η επιστήμη να ενημερώσει εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις», πρόσθεσε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ