Σε πρόσφατη απόδρασή μου στην Αιτωλοακαρνανία των νερών, των υδρότοπων, της ομορφιάς και των γεύσεων συνάντησα την Γιώτα στο Κρυονέρι. Ενθουσιασμένη από τα φωτογραφικά μου λάφυρα, μια που η περιοχή ενδείκνυται για φωτογραφικά σαφάρι και αφού πήρα μια ανάσα από την Βαράσοβα των αναρριχήσεων… μην φανταστείτε ότι έκανα αναρρίχηση απλά τους έβλεπα και τους φωτογράφιζα έτσι για να λέμε την αλήθεια, η φιλόξενη και ταλαντούχα μαγείρισσα Γιώτα έφτιαξε στο φτερό μια απίθανη μακαρονόπιτα και για επιδόρπιο γλυκά του κουταλιού από τα δικά της… το νερατζάκι με ξετρέλανε επίσης.
Βεβαίως από το ταψί δεν έμεινε ούτε κομματάκι… με κρασί ντόπιο… σε ένα κήπο με κρίνους που εδώ τους ονοματίζουν κάλες… Γιώτα θα ξαναπεράσουμε για να δοκιμάσουμε τις ξακουστές πίτες σου.
Η συνταγή δική σας…
Μακαρονόπιτα της Γιώτας
1/3 κιλού μακαρόνια Νο 5
1 λίτρο φρέσκο γάλα
6 αυγά
500 γρ. φέτα σκληρή
Λίγο ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τριμμένο μοσχοκάρυδο
Τρόπος Παρασκευής
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με ένα κουταλάκι ελαιόλαδο.
Σε ότι αφορά τον χρόνο ακολουθούμε τις υποδείξεις της συσκευασίας. Τα μακαρόνια πρέπει να είναι «αλ ντέντε», να τα νοιώθουμε στο δόντι όπως λένε και οι Ιταλοί.
Τα σουρώνουμε και όπως είναι ζεστά τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Σπάμε την φέτα με το χέρι μας και χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα και πασπαλίζουμε με πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα μας στο μπολ με τα μακαρόνια για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Λαδώνουμε με πινέλο το ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο χωριάτικο, μπορεί να είναι και χειροποίητο. Ρίχνουμε την γέμιση των μακαρονιών και στρώνουμε την επιφάνεια.
Σκεπάζουμε την πίτα μας με ένα ακόμα φύλλο και περνάμε την επιφάνειά με ελαιόλαδο ή γάλα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ο για 1 ώρα.
Αρώματα και χρώματα.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε προσθέτουμε και το αγαπημένο δικό μας μείγμα τυριών γραβιέρα, κεφαλοτύρι.
Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε λουκάνικα ή κάποιο αλλαντικό.