Σταθερή μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Άλλη μια δημοσκόπηση, αυτή τη φορά του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, επιβεβαιώνει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή μεγάλη πολιτική μειοψηφία ενώ ο εταίρος του στην εξουσία, οι ΑΝΕΛ, αποτελούν κόμμα υπό εξαφάνιση.

Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Οι παλινωδίες, τα ψέματα, η ακυβερνησία, οι ιδεοληψίες, η τεράστια φορολογική και ασφαλιστική αφαίμαξη των πολιτών, αποτυπώνονται απολύτως στα ευρήματα της δημοσκόπησης.

Η διαφορά Νέας Δημοκρατίας έχει διευρυνθεί στις 17,5 μονάδες. Εκείνο όμως που έχει τεράστιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος –που προέρχεται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ–, ενώ καταδικάζει την κυβέρνηση, δεν πιστεύει ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για τη χώρα.

Αυτά είναι δύο από τα βασικά συμπεράσματα της νέας έρευνας.

Που φέρει τη Ν.Δ. να λαμβάνει το 33% στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου έναντι 15,5% του ΣΥΡΙΖΑ (από 32,5% έναντι 15,5% τον προηγούμενο μήνα).

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρ. Αυγή με 7,5% (7,5% τον Μάρτιο) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7% (7,5%, Μάρτιος) και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5% (6,5% τον Μάρτιο), ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι για ακόμη μία φορά τα στοιχεία του ΠΑΜΑΚ προβλέπουν ότι η επόμενη Βουλή θα είναι 5κομματική (από 8κομματική σήμερα).

Κανένα άλλο κόμμα δεν φαίνεται να διασφαλίζει την είσοδό του στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων φαίνεται να λαμβάνουν 2% (από 1,5%, 2,5% και 2% που είχαν αντιστοίχως), ενώ 2% και 1% αποσπούν η Πλεύση Ελευθερίας (Ζωή Κωνσταντοπούλου) και η Λαϊκή Ενότητα (Παν. Λαφαζάνης), με ένα 6,5% να δηλώνει ότι θα ψηφίσει «άλλα κόμματα» και ένα διόλου ευκαταφρόνητο 15% των πολιτών να απαντά ότι παραμένει αναποφάσιστο.

Αυτό ωστόσο που, όπως ελέχθη, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη νέα έρευνα είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν σε ένα νέο ερώτημα που ετέθη από το ΠΑΜΑΚ, διερευνώντας τον βαθμό ικανοποίησης του εκλογικού σώματος από την κυβέρνηση σε συνάρτηση με το εάν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι, ενώ μόλις το 3,5% των ερωτηθέντων δήλωσε «ευχαριστημένο από τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ», το 44% απάντησε ότι «είναι δυσαρεστημένο, αλλά δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές», ενώ ξεπέρασαν την πλειονότητα (51%) όσοι δήλωσαν ότι «υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές».

αρ νσ2Το στοιχείο αυτό, που επιβεβαιώνει ασφαλώς το έλλειμμα ελπίδας ενός μεγάλου τμήματος των πολιτών, όπως φαίνεται και στους πίνακες, διαμορφώνεται κυρίως από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που μοιάζουν να βρίσκονται σε πολιτικό αδιέξοδο.

Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει δημοσκοπικό προηγούμενο, δύο χρόνια ύστερα από εκλογές, μόνον το 8,5% των ψηφοφόρων μιας κυβέρνησης να δηλώνει ευχαριστημένο απ’ αυτήν.

Το αδιαμφισβήτητο προβάδισμα της Ν.Δ. επιβεβαιώνεται και από ακόμη ένα νέο ερώτημα που θέτει το ΠΑΜΑΚ τους τελευταίους μήνες, ζητώντας από τους πολίτες να πουν τι είδους κυβερνητική λύση θα επιθυμούσαν, ανεξαρτήτως της κομματικής τους επιλογής.

Μόνον το 20% απάντησε «αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Το 36% είπε ότι επιθυμεί «αυτοδυναμία της Ν.Δ. ή κυβέρνηση με κορμό Ν.Δ.», ενώ το 13% απάντησε αυθόρμητα ότι θα ήθελε «οικουμενική».
Τα δημοσκοπικά αυτά ευρήματα εξηγούνται βέβαια και από τις συσπειρώσεις των κομμάτων.

Μόνο το 35% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σήμερα ότι θα ξαναψηφίσει το κόμμα του όταν γίνουν εκλογές, με το 9,5% εξ αυτών (περίπου 3,5% του εκλογικού σώματος) να μετακινείται απευθείας στη Ν.Δ. και το 21% να δηλώνει ότι δεν θα μετάσχει ή ότι θα ψηφίσει λευκό στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στον αντίποδα, η Ν.Δ. έχει συσπείρωση 87%, ποσοστό που επίσης θεωρείται πρωτόγνωρο, καθώς δημοσκοπικά παραπέμπει σε προεκλογική περίοδο.

 

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Σύλληψη 38χρονου για κατοχή κάνναβης.
Επόμενο άρθροΚαλή διατροφή για να κοιμάστε καλύτερα
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.