Οκτώ σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, που επέφεραν τα capital controls, δύο χρόνια μετά την επιβολή τους, καταγράφει έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προκάλεσε σημαντικές επιπλοκές στην ελληνική αγορά.
Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιζήμιοι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μη έγκαιρη διεκπεραίωση των εισαγωγών έχει συχνά επιπτώσεις και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς πολλές από αυτές εισάγουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό που είναι αναγκαίες για την παραγωγή των προϊόντων τους.
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Τους τελευταίους 8 μήνες πριν από την επιβολή των capital controls, δηλαδή το διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Ιουνίου 2015, υπήρξε μεγάλη εκροή καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, περίπου 42 δισ. ευρώ το διάστημα. Τον Ιούλιο του 2015 μάλιστα οι τράπεζες άντλησαν 89 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).
ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα του 2016 κατά 4,9%, ενώ η μείωση του δείκτη όγκου κυμάνθηκε στα επίπεδα του 3,3%.
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ:
Στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών, με εξαίρεση το πρώτο τρίμηνο του 2017 το χονδρικό εμπόριο έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα. Αντίθετα, οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 8,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιους έτους.
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ
Η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος αγαθών κατά 4,97 δισ., ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους επιβολής των capital controls βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στη δραματική μείωση των εισαγωγών, κατά 7,41 δισ. ευρώ.
ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Η εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε περίπου 105 δισ. ευρώ προήλθε σε μεγάλο βαθμό και από την τραπεζική αργία στη διάρκεια του Ιουλίου του 2015 και της συνεπαγόμενης αναστάτωσης που προκάλεσε η επιβολή των Κεφαλαιακών Περιορισμών.
ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Οι επιταγές, δέχθηκαν καίριο πλήγμα από την επιβολή των Capital controls. Η εν λόγω εξέλιξη «πάγωσε» στην ουσία την πραγματική οικονομία, που συνήθιζε να κινούνταν ευρέως με το συγκεκριμένο μέσο, καθώς αποτελούσε μέχρι πρότινος μια παράλληλη πίστωση μέσω της οποίας διακινούνται κάθε χρόνο περί τα 150 δισ. ευρώ.
ΤΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών τόνωσε σε σημαντικό βαθμό τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς καταγράφηκε σημαντική αύξηση των τερματικών αποδοχής συναλλαγών καρτών (POS) κατά 100.930 (+79%), αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες κατά 84 εκατ. (+58%), αύξηση της αξίας άμεσων χρεώσεων για διενέργεια πάγιων πληρωμών κατά 3,2 δισ. ευρώ (+47%), αύξηση της αξίας συναλλαγών μέσω internet και mobile banking κατά 29% (11,2 δισ. ευρώ) και 82% (+359 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη «η συμπλήρωση 2 ετών από την επιβολή των Capital Controls στην ελληνική οικονομία έχει επιφέρει σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών αλλά πολύ περισσότερο έχει μεταβάλλει άρδην το τοπίο, αναφορικά με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τις προοπτικές επιβίωσης των επιχειρήσεων». Ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ προσθέτει μάλιστα, ότι «η απότομη προσαρμογή σε μία νέα πραγματικότητα, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας συνιστούν η μειωμένη ρευστότητα, ο εξαγωγικός προσανατολισμός τον οποίο πρέπει να θέσει σε πρώτο πλάνο το εγχώριο επιχειρείν, αλλά και η αφομοίωση των νέων μεθόδων αποδοχής και διενέργειας πληρωμών, ενέχει αδιαμφισβήτητα σημαντικές δυσκολίες».