7 ξεπερασμένοι μύθοι σχετικοί με την άσκηση και την απώλεια βάρους

Γράφει ο Βαγγέλης Κωνσταντόπουλος, Γυμναστής

Η απώλεια βάρους είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι ξεκινούν μια ρουτίνα άσκησης. Ωστόσο, οι εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με το πώς να γυμναστεί κάποιος για την απώλεια βάρους είναι ανεξέλεγκτες.

«Οι στρατηγικές απώλειας βάρους φαίνεται να είναι η πιο μπερδεμένη πτυχή της υγείας και της ευεξίας και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του όγκου της παραπληροφόρησης που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μύθος 1:  Η άσκηση από μόνη της θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Η άσκηση έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, επομένως είναι χρήσιμο να ασκούμαστε είτε η απώλεια βάρους είναι στο μυαλό μας είτε όχι. Συχνά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να χάσουν βάρος ξεκινώντας μια  ρουτίνα προπόνησης — χωρίς να ενσωματώνουν άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Δυστυχώς, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, αυτό δεν ισχύει.

Πρέπει να βρισκόμαστε σε θερμιδικό έλλειμμα για να χάσουμε βάρος και καμία άσκηση δεν μπορεί να αλλάξει αυτούς τους νόμους της θερμοδυναμικής, σύμφωνα με τον Parker Condit, επικεφαλή προπονητή στο Modo Bio. Με άλλα λόγια, πρέπει να λαμβάνουμε λιγότερη ενέργεια (τροφή) από αυτή που ξοδεύουμε.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει αυτή η ισορροπία, αλλά δεν είναι από μόνη της ο πιο αποτελεσματικός τρόπος. Σκεφτείτε το ως εξής: «Η άσκηση για μία ώρα την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% του συνολικού χρόνου σε μια δεδομένη εβδομάδα». Αυτό που κάνετε στο άλλο 95% των περιπτώσεων είναι επίσης σημαντικό.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές άλλες στρατηγικές που μπορεί να δοκιμάσει όποιος θέλει να χάσει βάρος. «Η αύξηση των δραστηριοτήτων  κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχει μεγάλη επιρροή, ειδικά στην αρχή του ταξιδιού κάποιου για απώλεια βάρους. Μερικά παραδείγματα αυτών είναι το περπάτημα, η ορθοστασία αντί να κάθεσαι και γενικά περισσότερη κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φυσικά, η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Μύθος 2: Όσο περισσότερο ιδρώνουμε τόσο περισσότερο λίπος καίμε

Μερικές φορές, οι άνθρωποι ανησυχούν ότι αν δεν ιδρώσουν μετά από μια προπόνηση, έχουν χάσει το χρόνο τους. Παρόλο αυτά η εφίδρωση είναι απλώς ο τρόπος του οργανισμού να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος και όχι ένας δείκτης του πόσες θερμίδες ή πόσο λίπος καίμε.

Επιπλέον, οι προπονήσεις με πιο αργό ρυθμό που δεν μας αφήνουν απαραιτήτως να ιδρώσουμε, όπως το περπάτημα σε διάδρομο ή η άρση βαρών, εξακολουθούν να είναι βασικές για την καύση θερμίδων, τη διατήρηση του μεταβολισμού μας σε υψηλά επίπεδα και για να βοηθήσουμε το σώμα μας να κρατήσει την άπαχη μυϊκή μάζα.

Μύθος 3: Όσο περισσότερο μυϊκό πόνο έχεις τόσο το καλύτερο

Μερικοί άνθρωποι σπεύδουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αν δε νιώσουν μυϊκό πόνο μετά από μια προπόνηση, δεν έχουν κάνει καμία βελτίωση και απλώς έχασαν τον χρόνο τους. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι συμφωνούν με την ιδέα “no pain no gain”. Αυτό μπορεί να προέρχεται από την εσφαλμένη αντίληψη ότι ο μυϊκός πόνος σημαίνει ότι έχετε κάψει λίπος.

Στην πραγματικότητα, το αν πονάμε ή όχι μετά από μια προπόνηση έχει να κάνει με το πώς οι μύες σας προσαρμόζονται στην πρόκληση με νέους τρόπους. Κάθε φορά που δοκιμάζετε μια νέα άσκηση ή αυξάνετε τις επαναλήψεις  ή την αντίσταση που χρησιμοποιείτε με μια άσκηση, είναι πιθανό να πονάμε μετά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου.

Προηγούμενο άρθρο«Μαντάς σε Κεραμέως για ειδικά σχολεία, επαναφορά 6-θέσιων και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς»
Επόμενο άρθροΑιχμηρή απάντηση Οικονόμου σε Τσίπρα για το θέμα της ακρίβειας