7 τροφές που συνδέονται με την κατάθλιψη

Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε την τάση να τρώμε λίγο περισσότερο κατά τις καλοκαιρινές διακοπές μας, ενώ παράλληλα με τους γρήγορους ρυθμούς κατά τους χειμερινούς μήνες πολλοί από εμάς συχνά δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε μία ισορροπημένη διατροφή.

Θα μπορούσαν, άραγε, οι διατροφικές επιλογές μας να οδηγήσουν σε κάτι άλλο; Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες είναι πιθανό ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων συνδέεται με την κατάθλιψη. Ακολουθούν 7 τροφές που πρέπει να αποφύγετε, ώστε να μην χαλάσει η διάθεσή σας ποτέ!

Επεξεργασμένα σιτηρά

 Τα ζυμαρικά είναι ένα γρήγορο γεύμα, ιδανικό για εκείνους που είναι απασχολημένοι με τη δουλειά τους ή επιθυμούν να βγουν μία βόλτα στην αγορά. Σίγουρα όμως το γεύμα αυτό δεν ενδείκνυται σε καθημερινή βάση.

Τα ζυμαρικά, το λευκό ρύζι και τα μπέϊγκελ εντάσσονται στην κατηγορία τροφίμων που έχουν χαρακτηριστεί ως φλεγμονώδη και έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη στις γυναίκες ηλικίας 50-77 ετών σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2013 στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity.

Στη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες άνω των 40.000 γυναικών, οι οποίες δεν είχαν κατάθλιψη κατά την έναρξη της μελέτης. Διαπίστωσαν ότι εκείνες που κατανάλωναν τα ανωτέρω τρόφιμα τακτικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη στο τέλος της μελέτης.

Αναψυκτικά

 ηΕίναι πολύ εύκολο να αρπάξετε ένα αναψυκτικό τύπου κόλα στο δρόμο για να αναπληρώσετε τα υγρά, αλλά η ίδια μελέτη στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity έδειξε ότι τα αναψυκτικά ως μέρος μιας τακτικής δίαιτας μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην κατάθλιψη.

Fast Food

Οι άνθρωποι που τρώνε fast food διατρέχουν 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από εκείνους που δεν τρώνε σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 στο περιοδικό Public Health Nutrition. Οι διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνουν χάμπουργκερ, χοτ ντογκ και πίτσα επεσήμαναν οι ερευνητές.

Να θυμάστε ότι τρώγοντας μία μικρή μερίδα από το κάθε τρόφιμο δεν πρόκειται να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, οπότε μην ανησυχείτε αν έχετε μόλις φάει ζυμαρικά ή πίτσα.

Τροφές πλούσιες σε νάτριο

 Τα τρόφιμα χωρίς λιπαρά μπορεί να είναι ευεργετικά για τη μέση σας, αλλά όχι για τα συναισθήματά σας. Η περίσσεια νατρίου σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να διαταράξει το νευρολογικό σύστημά σας συμβάλλοντας στην κατάθλιψη, ενώ μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας κόπωση. Οι μεγάλες ποσότητες από αλάτι οδηγούν στην κατακράτηση υγρών και στο φούσκωμα, γεγονός που επιφέρει βαθιά κατάθλιψη.

Υδρογονωμένα λιπαρά

 Μείνετε μακριά από το τηγανητό κοτόπουλο, τα τηγανητά καλαμαράκια και τις τηγανητές πατάτες. Οτιδήποτε είναι μαγειρεμένο με υδρογονωμένα έλαια και περιέχει τρανς λιπαρά επιφέρει κατάθλιψη. Επίσης, προσέξτε για τα κορεσμένα λίπη, τα οποία βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα όπως είναι τα αλλαντικά, τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο κλπ. Μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες και να αποτρέψουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Αλκοόλ

 Αν έχετε ιστορικό διαταραχής της διάθεσης, συνεχίστε με εξαιρετική προσοχή. Πιο ειδικά, το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη λήψη πληροφοριών μέσω των αισθήσεων, για τον έλεγχο της λειτουργίας της σκέψης, της κατανόησης και της λογικής. Ελέγχει, επίσης, το συναίσθημα. Το αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία τους επιδεινώνοντας τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Καφεΐνη

 Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ακόμη και μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη και το άγχος. Η καφεΐνη διαταράσσει τον ύπνο επηρεάζοντας τη διάθεση και προκαλεί διέγερση, τρόμο και νευρικότητα

Προηγούμενο άρθροΤρoφές που βοηθάνε να μείνετε συγκεντρωμένοι
Επόμενο άρθροΜΕ ΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΓΑ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ ΟΙ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΕΣ ΦΩΝΕΣ”