6 ελεγκτικά κέντρα για την φοροδιαφυγή – Του Δημήτρη Xριστουλια

Με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία 6 Ελεγκτικών Κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του ελεγκτικού μηχανισμού.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Πρόκειται για 4 Ελεγκτικά Κέντρα στην Αττική και 2 στην Θεσσαλονίκη, στα οποία θα μεταφερθούν όλες οι υποθέσεις που έχουν οι κατά τόπους εφορίες. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ενώ στο στόχαστρο των νέων Ελεγκτικών Κέντρων αναμένεται να βρεθούν όλες οι υποθέσεις φοροδιαφυγής, με την μεγαλύτερη βαρύτητα θα δίδεται σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι εάν τα νέα Ελεγκτικά Κέντρα θα αναλάβουν και υποθέσεις που έχουν  το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Τα τελευταία δύο χρόνια οι έλεγχοι περιορίστηκαν, εξαιτίας της πανδημίας, καθώς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χιλιάδες επιχειρήσεις είτε υπολειτουργούσαν, είτε είχαν κλείσει με κρατική εντολή. Με το άνοιγμα όμως της αγοράς, οι «ράμπο» της εφορίας ξαναπιάνουν δουλειά, εστιάζοντας τους ελέγχους σε κλάδους που κατ’ επανάληψη σημειώνονται περιστατικά φοροδιαφυγής.

Το σχέδιο

Αναλυτικότερα, τα Ελεγκτικά Κέντρα είναι Περιφερειακές Ελεγκτικές Υπηρεσίες και ο επιχειρησιακός στόχος τους είναι ο εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε μορφής απάτης σε βάρος των φορολογικών εσόδων. Τα Ελεγκτικά Κέντρα ασκούν την καθ’ ύλην αρμοδιότητά τους, στα πλαίσια της χωρικής τους αρμοδιότητας. Στο 1ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Α΄ Αθηνών, Δ΄ Αθηνών και ΙΓ΄ Αθηνών. Στο 2ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες των Δ.Ο.Υ. ΙΖ΄ Αθηνών, ΙΒ΄ Αθηνών, Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Καλλιθέας και Μοσχάτου.

Το 3ο Ελεγκτικό Κέντρο θα έχει τις αρμοδιότητες των Δ.Ο.Υ. Χολαργού, Ψυχικού, Νέας Ιωνίας, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Παλλήνης και Κορωπίου ενώ στο 4ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής θα προσχωρήσουν οι αρμοδιότητες των Δ.Ο.Υ Α΄ Πειραιά, Σάμου, Ε΄ Πειραιά, Νίκαιας, Αγίων Αναργύρων, Περιστερίου, Ελευσίνας και Αιγάλεω.

Αντίστοιχα, στο 1ο Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ.Α΄ Θεσσαλονίκης, Ε΄ Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, Κιλκίς και Ιωνίας Θεσσαλονίκης ενώ το 2ο Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα έχει αρμοδιότητες των Δ.Ο.Υ.Δ΄ Θεσσαλονίκης, Ζ΄ Θεσσαλονίκης, Η΄ Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς. Κάθε Ελεγκτικό Κέντρο, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), έχει αρμοδιότητα για φορολογούμενους που υπάγονται σε ΔΟΥ της χωρικής του αρμοδιότητας και για φορολογούμενους, οι οποίοι υπάγονται ως προς την καθ’ ύλην αρμοδιότητα σε ΔΟΥ της χωρικής του αρμοδιότητας, καθώς και για φορολογούμενους που υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στις ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης κατά το μέρος που αντιστοιχεί στη χωρική του αρμοδιότητα, με βάση την τελευταία δηλωθείσα στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης έδρα ή μόνιμη εγκατάστασή τους.

Προηγούμενο άρθροΟ κόσμος, ο Ανδρουλάκης κι η ανανέωση – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΕΕ – Θ. Πλεύρης: θα πρέπει να συζητήσουμε την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών – Θα πρέπει να ενισχυθεί η γ’ δόση