Οι φορολογούμενοι θα πρέπει εάν δεν μπορούν να ανταποκριθούν έγκαιρα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις θα πρέπει να φροντίσουν να τις ρυθμίσουν προκειμένου να μην υποστούν τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν πέντε εναλλακτικούς τρόπους τακτοποίησης των οφειλών τους.
1) Ρύθμιση των οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων. Σε περίπτωση που οφειλέτης; Μπορεί να αποδείξει ότι τα εισοδήματα του δεν αρκούν για να ανταποκριθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων μπορεί να εντάξεις τις οφειλές του στη ρύθμιση των 24 μηναίων δόσεων. Οι ρυθμίσεις επικυρώνονται με την εμπρόθεσμη καταβολή της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών. Οι ρυθμίσεις χάνονται εάν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα πέραν της μιας δόσης. Επίσης, η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης, πλην της πρώτης δόσης, συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%.
2) Η δημιουργία ενός ακατάσχετου προσωπικού λογαριασμού προκειμένου να προστατεύονται από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χρηματικά ποσά έως 1.200 ευρώ μηνιαίως. Πρόκειται για έναν και μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό σε μια και μοναδική τράπεζα.
3) Σε περίπτωση που κάποιος οφειλέτης δεν μπορεί να υπαχθεί σε κάποιο από τις ρυθμίσεις θα μπορεί να αποπληρώνει το ληξιπρόθεσμο χρέος του καταβάλλοντας ποσά «έναντι» ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ.
4) Οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις προς τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. για μείωση του ποσού που υπόκεινται σε κατάσχεση.
5) Οσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στην εξυπηρέτηση των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης έχουν τη δυνατότητα να πωλήσουν ακίνητη περιουσία που έχουν στην κατοχή τους προκειμένου να αποδώσουν μέρος ή ολόκληρο το ποσό για την αποπληρωμή της οφειλής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που θα υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή των 24άρων δόσεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το συνολικό ποσό των οφειλών που θα ρυθμίσει επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Μάλιστα, σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές σε πάγια ρύθμιση με τους ίδιους όρους. Δηλαδή κάποιος για παράδειγμα μπορεί να ρυθμίσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και στη συνέχεια να ρυθμίσει και τις επόμενες δύο.