Η Copa-Cogeca καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην αυξήσει τη γεωργική της προσφορά στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Mercosur.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει ήδη δώσει πάρα πολλά για τη γεωργία στις χώρες Mercosur στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να πάρει κάτι σε αντάλλαγμα», είπε ο Pekka Pesonen, Γενικός Γραμματέας, σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε 24 Ιανουαρίου 2018 . Μια έκθεση από το κοινό Κέντρο Ερευνών , δείχνει μια πιθανή εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να κοστίσει τον γεωργικό τομέα της ΕΕ περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
“Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών εισαγωγών βοδινού και πουλερικών προέρχεται ήδη από αυτές τις χώρες”, λέει. Περισσότερο από το 75% του εισαγόμενου στην Ευρωπαϊκή Ένωση βοείου κρέατος, κυρίως μειωμένης αξίας, προέρχεται από τις χώρες Mercosur. Όσον αφορά τα κοτόπουλα πάχυνσης, μια εκτεταμένη προσφορά, θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια των αγορών για 150 εκατομμύρια κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής στην ΕΕ, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές. “
«Στους τομείς ζάχαρης, αιθανόλης, πορτοκαλιών και ρυζιού, οι χώρες αυτές, δεν έχουν απολύτως καμία δέσμευση να μειώσουν τις εξαγωγές τους, συνεχίζει ο Pekka Pesonen. Ως εκ τούτου, καλούμε την ΕΕ να διατηρήσει τα τιμολόγια εισαγωγής προκειμένου να αποφευχθεί η υπερπροσφορά στην εσωτερική αγορά, και να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού. Η ευρωπαϊκή παραγωγή ρυζιού βρίσκεται επίσης υπό πίεση. Μια δυνητική εμπορική συμφωνία θα είχε επίσης αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές μας για φρέσκα πορτοκάλια και χυμούς πορτοκαλιού».
Από τη πλευρά της Ελλάδας, 21 προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, εκ των οποίων τα 5 (Φέτα, Ούζο, ελαιόλαδο Καλαμάτας, ελιές Καλαμάτας, Οίνος Σαντορίνης),δεν εξασφαλίζουν την απόλυτη προστασία.