5 «όπλα» κατά της φοροδιαφυγής – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Στο υπουργείο Οικονομικών βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που, εκτός απροόπτου, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Μάρτιο. Ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει κυρίως μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών υπηρεσιών ενώ καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων θα παίξει και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.  Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση των εισπράξεων επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει 5 «όπλα»στη μάχη κατά της  φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νέες τεχνικές ελέγχων στα πρότυπα μάλιστα της Αμερικανικής Φορολογικής Αρχής.

  • Ηλεκτρονικά βιβλία

Μέχρι το τέλος Απριλίου θα υποχρεωθούν όλες οι επιχειρήσεις να τηρούν ηλεκτρονικά βιβλία. Με αυτόν τον τρόπο η Ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα μπορεί να ελέγχει τα τιμολόγια των επιχειρήσεων, τις δαπάνες που πραγματοποιούν αλλά και τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσουν. Στην περίπτωση που εντοπίζονται ύποπτες επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή θα πραγματοποιούνται επιτόπιοι έλεγχοι. Σημειώνεται ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν εφαρμοσθεί υποχρεωτικά στην Ιταλία με εξαιρετική επιτυχία, καθώς η γείτονα χώρα κατάφερε να εμποδίσει την επιστροφή ΦΠΑ 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα με την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών βιβλίων και στην χώρα μας οι επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφές ΦΠΑ, θα τις λαμβάνουν άμεσα.

2) Αναβάθμιση των ελεγκτικών υπηρεσιών

Η ΑΑΔΕ, θα ρίξει σημαντικό βάρος τόσο στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού όσο και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Με τη βοήθεια της τεχνολογία αναμένεται να αναβαθμισθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με στόχο τον εντοπισμό υποθέσεων υψηλής φορολογικής παραβατικότητας. Ήδη η ΑΑΔΕ προχωρά στην αλλαγή των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

  • Λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών και ποτών

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα ρίξουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα.  Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να εφοδιαστούν όλα τα τελωνεία με  POS  ενώ θα είναι υποχρεωτική εισαγωγή ηλεκτρονικών πληρωμών.

Επίσης μέχρι τέλος του έτους θα εγκατασταθεί υποχρεωτικά σύστημα εισροών-εκροών σε όλα τα σημεία πώλησης καυσίμων όσο και στα πλωτά μέσα μεταφοράς. Επίσης θα αισθητοποιηθούν οι ποινές σε όσους παρεμποδίζουν τους ελέγχους.

4) Συναλλαγές με πλαστικό χρήμα

Από τις αρχές του έτους μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και  ελεύθεροι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή μέσω e banking ίσες με το 30% των συνολικών τους ετήσιων εισοδημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% επί των ποσών που δεν κατάφεραν να δαπανήσουν με «πλαστικό χρήμα».

  • Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την εφορία

Μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει να αποσυρθούν όλες οι ταμειακές μηχανές προκειμένου να διασυνδεθούν με το Taxisnet. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία το καλοκαίρι, έτσι ώστε να είναι σε θέση οι φορολογικές Αρχές να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τον τζίρο των επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ που εισπράττεται αλλά δεν αποδίδεται, που σύμφωνα με έρευνα της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεπερνάει τα 7 δισ. ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΙταλία: Ο κορονοϊός μπορεί να είναι ήπιος, λένε κάποιοι ασθενείς, αλλά ο φόβος ότι μπορεί να τον μεταδώσουν βαραίνει πολύ
Επόμενο άρθροΘετικοί στις προσλήψεις οι Έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με έρευνα της Manpower Group
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ