5 μέτρα για την στήριξη των ακινήτων – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, η έκπτωση φόρου 40% σε δαπάνες που αφορούν εργασίες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων η αναστολή του ΦΠΑ 24% στις αγοραπωλησίες για τρία χρόνια, η μείωση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων και το πρόγραμμα  Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον ΙΙ  είναι οι πέντε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκειμένου να αναθερμανθεί η οικοδομική δραστηριότητα.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Ήδη περισσότεροι από 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν παραλάβει εκκαθαριστικά με τον φόρο ακινήτων να είναι μειωμένος από 10% έως 30%. Ωστόσο ένα από τα μέτρα που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών να δώσει μεγάλη ώθηση στην αγορά ακινήτων είναι η έκπτωση φόρου 40% που θα έχουν όσοι ανακαινίζουν ή αναβαθμίζουν ενεργειακά τα κτίριά τους.

Σύμφωνα μάλιστα με υψηλόβαθμο στέλεχος δεν θα υπάρξει κάποιος περιορισμός στο όριο των δαπανών, οι οποίες μάλιστα θα μπορούν να εκπίπτουν φορολογικά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Δηλαδή ουσιαστικά ενδέχεται μια υψηλή δαπάνη για ανακαίνιση, να αρκεί για να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος των επόμενων τριών ετών. Στόχος φυσικά του υπουργείου Οικονομικών είναι και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, σε έναν κλάδο που παρατηρείται υψηλή φορολογική παραβατικότητα.

Στην δέσμη μέτρων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται και η αναστολή επιβολής ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις των νεόδμητων ακινήτων για τα επόμενα τρία χρόνια.

Παράλληλα δρομολογούνται μέτρα προς την κατεύθυνση να μειωθεί η γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς μέχρι σήμερα απαιτούνται 10 πιστοποιητικά.

Εκτός όμως από τα φορολογικά κίνητρα και τη μείωση της γραφειοκρατίας, από αύριο ανοίγει και η πλατφόρμα για το Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον ΙΙ.  Όσοι θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το ακίνητό τους θα μπορούν να το κάνουν λαμβάνοντας επιδότηση που μπορεί να φθάσει ακόμη και το

70%.