Περίπου 360 τόνοι παράνομων ή παραποιημένων φυτοφαρμάκων κατασχέθηκαν στην Ευρώπη μετά την επιχείρηση Operation Silver AX III. Μια ετήσια επιχείρηση συντονισμένη από την Ευρωπόλ με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε επί 20 ημέρες στους κύριους λιμένες, αεροδρόμια και χερσαία σύνορα, καθώς και στις εγκαταστάσεις παραγωγής και ανασυσκευασίας των 27 χωρών που συμμετείχαν: Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μολδαβία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Ολλανδία Ιταλία.
Ο βασικός άξονας λειτουργίας της επιχείρησης, επικεντρώνεται στην πώληση και εμπορία (εισαγωγές) των πλαστών φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα εμπορικά σήματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς και τη στόχευση του παράνομου εμπορίου φυτοφάρμακων.
Χάνεται το 14% της αγοράς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, του Graeme Taylor, διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, «μια σειρά από πρόσφατες εκθέσεις τόνισαν την αυξανόμενη απειλή των παράνομων και πλαστών φυτοφαρμάκων στην ΕΕ. Εκτιμάται μάλιστα, ότι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 14% της αγοράς».
Ο Paul Maier, διευθυντής του Παρατηρητηρίου EUIPO,( οργανισμός για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας), προσθέτει ότι «η έρευνα Euipo δείχνει ότι κάθε χρόνο στην ΕΕ, 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται λόγω της παραποίησης των φυτοφαρμάκων».