26 προγραμματικές τομές που προτείνει και διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Εισαγωγικό σημείωμα

Στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία που έχει ανοίξει ο Σύριζα, ενόψει του 2ου Συνεδρίου, δημοσιοποιούμε σημεία του κειμένου των θέσεων με τις προγραμματικές τομές που προτείνει και διεκδικεί  ώστε να γίνουν κοινό κτήμα και να προκαλέσουν συζήτηση γύρω από αυτές.  

syriza-syned2

http://www.syriza.gr/erwthmatologio/page01.php

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στον προσυνεδριακό διάλογο καταθέτοντας τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Επιδιώκουμε έναν ανοιχτό διάλογο με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

Επιδιώκουμε μια ζωντανή και ανοιχτή διαδικασία που θα μαζικοποιήσει το κόμμα μας και θα το καταστήσει ακόμα πιο ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της νέας εποχής.

sirΓ. Παραγωγική ανασυγκρότηση, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον

            Ο στρατηγικός ορίζοντας του νεοφιλελευθερισμού είναι αδιαμφισβήτητα η «εσωτερική υποτίμηση», η μείωση του εργατικού κόστους και η υπερεκμετάλλευση των κοινών πόρων με στόχο την αναδιάρθρωση της οικονομίας και μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις με σκοπό να καταστεί κοινωνικά κυρίαρχος ένας άλλος προσανατολισμός. Αυτός της ενίσχυσης της εργασίας και των δικαιωμάτων, με στροφή στην καινοτομία και την ποιότητα, με ενίσχυση της κοινωνίας έναντι της αγοράς, με οικολογική διάσταση. Δύο διαφορετικοί προσανατολισμοί συγκρούονται σε μια μάχη η οποία το επόμενο διάστημα θα είναι διαρκής, ανοιχτή και υπό συνεχή διαπραγμάτευση.

            Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση δεν απαντάει μόνο στην ανάγκη για αντιστροφή της πορείας κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σε διαχρονικά ζητήματα που αφορούν στα αίτια της κρίσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης στην Ελλάδα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η παραγωγική ανασυγκρότηση με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο, δεν θα είναι μια εύκολη και τεχνοκρατική υπόθεση αλλά μια μακρά, κοινωνικοπολιτική διαδικασία τομών και ρήξεων.

              Το νέο παραγωγικό – αναπτυξιακό πρότυπο που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ:

  • Αξιοποιεί την επιστημονική γνώση και έρευνα, την εξειδικευμένη τεχνολογία, σε παραγωγικές και οργανωτικές καινοτομίες, και στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που είναι ποιοτικά, διαφοροποιημένα και υψηλής προστιθέμενης αξίας, αντί να επιδιώκει τη συνεχή μείωση του εργατικού κόστους και την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.
  • Διασφαλίζει και διευρύνει τα δημόσια αγαθά. Προστατεύει και αξιοποιεί με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια τη δημόσια περιουσία.
  • Χρησιμοποιεί το θεσμικά ανασυγκροτημένο κράτος ως αρωγό της ανασυγκρότησης, μοχλό ανάπτυξης και εγγυητή της ισονομίας για υγιή επιχειρηματικότητα, αντί να περιορίζει τον ρόλο του στη δημιουργία «ευνοϊκού» επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
  • Εδράζεται σε ένα πλουραλιστικό οικονομικό σύστημα που το συναπαρτίζουν ένας αναδιαρθρωμένος δημόσιος τομέας, ένας ιδιωτικός τομέας όπου κυριαρχούν οι σαφείς κανόνες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, όπως επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας νέος, εύρωστος τομέας κοινωνικής οικονομίας που επενδύει στις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργατικότητας.
  • Προστατεύει το περιβάλλον και διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους ώστε να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του νέου προτύπου, αντί για την κατασπατάληση των πόρων και τη διαρκή υποβάθμισή της ποιότητας ζωής.
  • Στηρίζεται στην αρχή της περιφερειακής σύγκλισης της χώρας με συστηματική προσπάθεια για τη μείωση των μεγάλων αποκλίσεων και ανισορροπιών.

 

  1. Τραπεζικό σύστημα στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας

            Ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος παραμένει προγραμματικός στόχος του κόμματός μας, ώστε να υπηρετούν τον σκοπό της παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης. Παρότι σήμερα έχει απολεσθεί η δυνατότητα να αναλάβει το Δημόσιο άμεσα τον έλεγχο των τραπεζών, συνεχίζει να υπάρχει ανάγκη μηχανισμών άμυνας και λήψης κατάλληλων μέτρων. Τέτοια μέτρα είναι:

  • Η ανάπτυξη ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, δημόσιου και συνεταιριστικού, τόσο στη γενική τραπεζική όσο και με τράπεζες ειδικού σκοπού (αναπτυξιακές, στεγαστικές, αγροτικής ανάπτυξης) που θα υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση.
  • Η ανάπτυξη εναλλακτικών, μη κερδοσκοπικών αλλά και βιώσιμων, χρηματοδοτικών εργαλείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, ιδίως εργαλείων μικροχρηματοδότησης.
  • Η προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την τάση συγχωνεύσεων και δημιουργίας μονοπωλίων, ο διευρυνόμενος κοινωνικός έλεγχος της λειτουργίας των τραπεζών από την οργάνωση κινημάτων εργαζομένων, καταθετών και δανειοληπτών.
  • Η αποκατάσταση της υγιούς λειτουργίας του τραπεζικού τομέα ως αιμοδότη της οικονομίας, αντιμετωπίζοντας τις αιτίες που προκάλεσαν την τραπεζική κρίση.
  • Η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος μέσα και από τον έλεγχο τήρησης των κανόνων της λειτουργίας τους και στη διασφάλιση της περιουσίας του Δημοσίου στις τράπεζες.
  • Ο έλεγχος των διοικήσεων των τραπεζών για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και στην ενίσχυση της παρουσίας μελών που θα υποδειχθούν από το Δημόσιο στα διοικητικά συμβούλια.
  • Η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των τραπεζών με ταυτόχρονη αποκατάσταση της αξιοκρατίας.
  • Η εμπέδωση του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης και ενός νέου δημοκρατικού και κοινωνικού ήθους, μέσω του ελέγχου όλων των περιπτώσεων κακοδιαχείρισης.
  • Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με κεντρικό στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

       Στόχος είναι η καθιέρωση αυστηρών κανόνων και οδηγιών προς το τραπεζικό σύστημα που θα προβλέπει την εξάλειψη των καταχρηστικών χρεώσεων των τελευταίων 7 ετών της κρίσης, τη μείωση των επιτοκίων όχι μόνο των σημερινών, αλλά αναδρομικά για τα τελευταία 7 χρόνια στα επίπεδα που δανείζονται οι τράπεζες από την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με περιθώριο κέρδους που θα καθορίζεται από τον νόμο και θα λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και τη δυνατότητα αποπληρωμής, λαμβάνοντας υπόψη όλη την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

       Καθιέρωση οδικού χάρτη αποπληρωμής με ρήτρα επιβίωσης της επιχείρησης, δηλαδή ανάλογα με τον κύκλο εργασιών κάθε χρονιάς θα αναπροσαρμόζονται οι δόσεις αποπληρωμής, αλλά και οι χρεώσεις με σκοπό τη σταδιακή μείωση του υπολοίπου του δανείου που θα συγκλίνει στην αποπληρωμή και όχι στη διαιώνιση.

14.α. Για την προστασία και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των κρατικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις 

       Στηρίζουμε τη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου κάτω από μία ενιαία στέγη, τη διαχείρισή τους ως σύνολο με σκοπό την καλύτερη αξιοποίησή τους, τη μείωση ελλειμμάτων, την αύξηση εσόδων από την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους και τη διαμόρφωση ενιαίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη δημόσια περιουσία και ενοποίηση των κατακερματισμένων αρμοδιοτήτων του Δημοσίου.

       Υποστηρίζουμε τις αρχές της διαφάνειας, της υπεύθυνης διοίκησης, της διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη των επιχειρήσεων με στόχο να ξεπεραστεί η διαχρονική έλλειψη λογοδοσίας και η εσωστρέφεια που είχαν πολλές ΔΕΚΟ και να ενσωματώνονται οι απόψεις των κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων στους σχεδιασμούς και στις δράσεις των δημοσίων επιχειρήσεων.

       Κατοχυρώνουμε τη δυνατότητα και ανάγκη παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και κοινωνικών αγαθών, χωρίς εμπορευματοποίηση με υψηλό επίπεδο ποιότητας, ασφάλειας και οικονομικής προσιτότητας, την ίση μεταχείριση των χρηστών και την προώθηση της καθολικής πρόσβασης και των δικαιωμάτων των χρηστών.

       Από την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, κατοχυρώνουμε εξαιρέσεις για παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους και γενικά ακίνητα εκτός εμπορικής συναλλαγής.

Προηγούμενο άρθροΣάββατο, 1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα Τρίτης Ηλικίας – Μήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη
Επόμενο άρθροΠλατύ: Εργασίες καλλωπισμού και ευπρεπισμού του Βρεφονηπιακού σταθμού Πλατέος