25ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης

Την Κυριακή 16 Ιουλίου, στο Ωδείο Ρεθύμνου, στις 20.00, αρχίζει το 25ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης.

Το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ρεθύμνου.

Στην έναρξη του Συμποσίου, θα μιλήσουν μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός και ιδρυτής του Συμποσίου, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή.

Κεντρικό θέμα του φετινού Συμποσίου, είναι: «Which Cosmos in 2030? Overcoming the syndrome of Icarus» – «Ποιος Κόσμος το 2030; Ξεπερνώντας το Σύνδρομο του Ίκαρου» και οι συνεδρίες θα επικεντρωθούν στις συνέπειες των αλλεπάλληλων κρίσεων, που άλλαξαν σημαντικά τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, τη σύνθετη ενεργειακή μετάβαση, τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους που φέρνει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, την ανάγκη θεσμικής ενδυνάμωσης της δημοκρατίας σε μια εποχή ενίσχυσης των ακροδεξιών ρευμάτων.

Επίσης, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η δύσκολη ανοικοδόμηση της χώρας, οι σχέσεις Κίνας – Αμερικής και οι εύθραυστες ισορροπίες ενός πολυπολικού κόσμου, το νέο τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο περιθώριο του Συμποσίου, την Τετάρτη 19 Ιουλίου, στις 20.00, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της διάσημης Ινδής καλλιτέχνιδος και ακτιβίστριας, Ρουσίρα Γκούπτα. Η Ρουσίρα Γκούπτα μάχεται ενάντια στη διακίνηση γυναικών και κοριτσιών και με τη δράση της κατόρθωσε να αλλάξει σημαντικά η σχετική νομοθεσία σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά και να σωθούν πολλά θύματα σωματεμπορίας. Τα έργα που θα εκτεθούν δημιουργήθηκαν την εποχή της πανδημίας και μέσα από ένα κολάζ καθημερινών στιγμών και εικόνων δημιουργούν μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.

Προηγούμενο άρθροΦαράγγι Κράστας! Μοναδική εκδρομή και φέτος, Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, 13ο έτος
Επόμενο άρθροΠΡΑΞΕΙΣ για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επίσκεψη Π.Ε. Σερρών