Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και φέτος οι φορολογούμενοι στη συμπλήρωση εκείνων των κωδικών της φορολογικής τους δήλωσης που «οδηγούν» σε έκπτωση φόρου αλλά και στην γνωστοποίηση τεκμαρτών εισοδημάτων ακόμη και όταν αυτά προέρχονται από την δωρεάν παραχώρηση ακινήτων. Με τη βοήθεια του φοροτεχνικού Χρήστου Βούκα σας παρουσιάζουμε έναν αναλυτικό οδηγό με τις παγίδες που πρέπει να αποφύγουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να μην πληρώσουν έξτρα φόρο.
1) Ποιοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση;
Υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση έχουν όλοι οι πολίτες εφόσον έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενα μέλη ή όχι και αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
2) Τι γίνεται στην περίπτωση που είναι λάθος οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί με τα εισοδήματα;
Σε αυτήν την περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον εργοδότη τους και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης να υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης.
3) Στις κοινές φορολογικές δηλώσεις θα εκδίδονται ξεχωριστά εκκαθαριστικά;
Φέτος για πρώτη χρονιά, όσοι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση θα λάβουν δύο ξεχωριστά εκκαθαριστικά. Στην περίπτωση μάλιστα που ένας από τους δύο συζύγους λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα και ο άλλος πιστωτικό, οι φόροι δεν θα συμψηφίζονται.
Από φέτος ο κάθε σύζυγος θα πληρώνει τον φόρο που αναλογεί στα δικά του εισοδήματα ή θα λαμβάνει την επιστροφή φόρου που δικαιούται.
Στην περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι καλούνται να πληρώσουν ή να λάβουν επιστροφή, θα πρέπει να έχουν δηλώσει ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό. Εάν όμως έχουν κοινό τραπεζικό λογαριασμό, θα πρέπει να δηλώσουν το ίδιο και οι δύο.
4) Στις ξεχωριστές δηλώσεις θα μπορεί ο ένας σύζυγος να συμπληρώνει τις δαπάνες του άλλους για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου;
Όχι δεν θα μπορεί. Ο κάθε σύζυγος θα πρέπει να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.
5) Θα αυξηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους κάνουν ξεχωριστές δηλώσεις.
Ναι. Σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης κάθε συζύγου είναι 3.000 ευρώ ενώ με κοινή δήλωση, το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης είναι 2.500 ευρώ για τον καθένα σύζυγο.
6) Επηρεάζεται η χορήγηση επιδομάτων στις χωριστές δηλώσεις συζύγων;
Οχι, δεν επηρεάζεται η χορήγηση των επιδομάτων από την υποβολή χωριστών δηλώσεων από τους συζύγους.
7) Πώς θα συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση οι φιλοξενούμενοι;
Σε περίπτωση φιλοξενίας, θα πρέπει οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν στον κωδικό 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που τους φιλοξενεί, τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας. Εάν ο φορολογούμενος που τους φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να συμπεριλάβει τους φιλοξενούμενους, έως την λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για να μην επιβαρυνθεί με πρόστιμο 100 ευρώ ο ιδιοκτήτης.
8) Πως δηλώνονται περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι φορολογούμενοι στο εξωτερικό;
Οι φορολογούμενοι που έχουν ακίνητα ή καταθέσεις ή οποιαδήποτε άλλη κινητή ή ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό,
ανεξάρτητα από αν αποκτάτε από αυτή εισόδημα ή όχι θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 029 και 030. Επίσης οι συγκεκριμένοι κωδικοί θα πρέπει να συμπληρωθούν στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν αγοράσει μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια ή ομόλογα μέσω ξένων τραπεζών.
9) Ποιοι δικαιούνται μείωση φόρου κατά 200 ευρώ;
Όσοι φορολογούμενοι παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συνυποβληθούν οι προβλεπόμενες γνωματεύσεις υγειονομικών επιτροπών, από τις οποίες να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και η χρονική της διάρκεια. Απαραίτητα να συμπληρωθούν οι κωδικοί 001-002.
10) Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισπράξει όλους τους μισθούς για το 2018;
Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2018 και δεν τους χορηγήθηκε βεβαίωση
αποδοχών λόγω επίσχεσης εργασίας ή λόγω πτώχευσής του εργοδότη θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να περιλαμβάνουν σε αυτή τις αποδοχές τους αυτές. Ωστόσο θα πρέπει να συνυποβάλουν και υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ο λόγος, για τον οποίο δεν χορηγήθηκε από τον εργοδότη η σχετική βεβαίωση.