Για 1η φορά από την Ελλάδα, δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της χειρουργικής μετατροπής του ανεγχείρητου καρκίνου παγκρέατος σε εγχειρήσιμο, και που τελικά οδήγησε σε μεγάλη αύξηση επιβίωσης τους ασθενείς οι οποίοι είχαν αρχικά πολύ μικρό προσδόκιμο επιβίωσης.
Η δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pancreatic Cancer», τον Οκτώβριο του 2019 από τον κ. Γρηγόρη Τσιώτο και τη χειρουργική του ομάδα ενώ οι εν λόγω εγχειρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Α’ Χειρουργική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ από το 2012, καθιστώντας τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, πρωτοπόρο στη χειρουργική παγκρέατος στη χώρα μας.
Ο καρκίνος του παγκρέατος πάρα πολύ συχνά διηθεί (εμπλέκει) πολύ σημαντικές και κρίσιμες για τη ζωή γειτονικές φλέβες (την πυλαία και την άνω μεσεντέριο) και για το λόγο αυτό εθεωρείτο ανεγχείρητος με προσδόκιμο επιβίωσης για τους ασθενείς τους 9 περίπου μήνες. Η χειρουργική ομάδα του κ. Γρήγορη Τσιώτου άρχισε από το 2012 να αφαιρεί τέτοιους όγκους, αφαιρώντας παράλληλα και το μέρος των φλεβών που έχουν διηθηθεί με καρκίνο και αντικαθιστώντας το αφαιρεθέν αυτό τμήμα με μόσχευμα. Μέσω αυτής της ιδιαίτερα απαιτητικής τεχνικά χειρουργικής τεχνικής, ο κ. Τσιώτος και η ομάδα του μετέτρεψε τους επονομαζόμενους ως «ανεγχείρητους» καρκίνους σε εγχειρήσιμους. Μέχρι και σήμερα αυτού του είδους οι επεμβάσεις έχουν ανέλθει στις 40 από τη χειρουργική του ομάδα.
Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων στους πρώτους 24 ασθενείς (μέχρι τον Φεβρουάριο 2017) απέδειξε ότι με τη μέθοδο αυτή, η μέση επιβίωση ασθενών με καλή γενική κατάσταση (performance status) έφθασε τους 33 μήνες, σχεδόν τετραπλάσια δηλαδή από το συνηθισμένο στατιστικό μέσο όρο των περίπου 9 μηνών.
Η επιστημονική αυτή ανάλυση δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο στον παγκρεατικό καρκίνο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pancreatic Cancer», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία κλινική εμπειρία με σειρά περιστατικών από την Ελλάδα στο ειδικό αυτό θέμα.
«Η μετατροπή των ανεγχείρητων όγκων παγκρέατος σε εγχειρήσιμους με αφαίρεση και των γειτονικών εμπλεκομένων αρτηριών και φλεβών, είναι εγχείρηση τεχνικά πολύ απαιτητική και δύσκολη, συγκρινόμενη με οποιαδήποτε άλλη στην κοιλιά και γι’ αυτό θεωρείται ως η αιχμή του δόρατος στην παγκρεατική χειρουργική παγκοσμίως», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιώτος.
«Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε δημοσιευτεί τίποτε στο θέμα αυτό από την Ελλάδα. Η παρούσα επιστημονική δημοσίευση σειράς περιστατικών με στατιστική σημαντικότητα σε αμερικανικό περιοδικό, έχοντας αξιολογηθεί και αναγνωρισθεί προηγουμένως από παγκοσμίως γνωστούς καθηγητές παγκρεατικής χειρουργικής και τις αντίστοιχες κριτικές επιτροπές (peer review), μας ενισχύει τον ενθουσιασμό για τη συνέχιση και την επέκταση αυτής της πρακτικής», συνεχίζει ο κ. Τσιώτος και προσθέτει πως «είναι αυτονόητο ότι τίποτε από αυτά δεν θα είχε καταστεί δυνατόν εάν δεν υπήρχε η στενότατη συνεργασία με κορυφαίους ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές και αγγειοχειρουργούς του Ομίλου Υγεία», καταλήγει.
Σημειώνεται, πως ο Όμιλος Υγεία σε πρόσφατο Δελτίου Τύπου που εξέδωσε, ανέφερε πως όλη η επιστημονική ομάδα που συμμετείχε σε αυτές τις επεμβάσεις αλλά και το επιστημονικό προσωπικό του Ομίλου είναι ιδιαίτερα περήφανοι για τη δημοσίευση του 1ου επιστημονικού άρθρου, που αναφέρεται σε αυτά τα τόσο δύσκολα περιστατικά, σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό ενώ παράλληλα δίνεται η ελπίδα σε δεκάδες ασθενείς για αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσής τους.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο ΕΔΩ
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 210 6867688 & 697 2034230 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.digestive-surgery.gr