Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζήτημα με την γειτονική χώρα πρέπει να επιλυθεί.
Μα με τον τρόπο που επιχειρεί η κυβέρνηση της Αριστεράς με την ανοχή και την ουσιαστική συγκατάθεση του ακροδεξιού εταίρου της, όχι μόνο δεν λύνεται αλλά δημιουργεί μεγάλα ζητήματα για το εγγύς κι απώτερο μέλλον.
Όσα συμφώνησαν οι Τσίπρας, Κοτζιάς με την ανοχή του Καμμένου, δεν είναι μόνο καιροσκοπικά, τζογαδόρικα, πολιτικάντικα και στερούμενα πατριωτικής ευαισθησίας αλλά γκριζάρουν συνειδητά τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Νομιμοποιούν τον Σκοπιανό αλυτρωτισμό και οδηγούν σε αμφισβήτηση ελληνικά εδαφικά κι εμπορικά κεκτημένα.
Τσίπρας και Κοτζιάς, είχαν ένα μόνο δρόμο ν’ ακολουθήσουν για να μην υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον. Το όνομα Σλαβομακεδονία. Δηλαδή, αυτό που στ’ αλήθεια είναι οι γείτονες. Με σλαβομακεδονική ταυτότητα και εθνότητα και σλαβομακεδονική γλώσσα και προϊόντα. Ούτε παρενθέσεις, ούτε συμπληρώματα, ούτε αρχαία κληρονομιά, ούτε Ιστορία, ούτε διεκδικήσεις. Ξεκάθαρη αλήθεια. Στη γραμμή Γκλιγκόροφ. Και σε μεγάλο βαθμό του Βουκουρεστίου.
Η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό ζήτημα ήταν μια από τα ίδια με όλες τις άλλες που επιχείρησε. Κι αν οι άλλες κατέστρεψαν τη Μεσαία τάξη κι υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα που άπτεται ακόμη και της ίδιας της προοπτικής της … Κάτω (πια) Μακεδονίας.
Το κείμενο της συμφωνίας που εστάλη στα κόμματα μετά από έξι μήνες μυστικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους Σκοπιανούς, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Μπορούμε να μιλάμε για ανοιχτές πληγές για την Ελλάδα.
Ας τις δούμε:
- Ούτε στο ελληνικό ούτε στο αγγλικό κείμενο προκύπτει αυτό που είπε (ψευδώς προφανώς) ο πρωθυπουργός ότι η χώρα μας μπορεί να χρησιμοποιεί αμετάφραστο τον όρο «Severna Makedonija». Ο όρος αυτός δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ στη συμφωνία.Το όνομα που συμφωνήθηκε είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republic of North Macedonia) ή στη σύντομη εκδοχή του «Βόρεια Μακεδονία» (North Macedonia) (άρθρο 1 παρ 3α).
- Ο πρωθυπουργός κι η κυβέρνηση λένε ψέματα ότι δέσμευσαν τους Σκοπιανούς με το erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι οι Κοτζιάς και Τσίπρας ΔΕΝ προσδιόρισαν καν τον απώτατο χρόνο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των Σκοπιανών. Στο άρθρο 1 παρ 10 προβλέπεται ότι «για τα επίσημα έγγραφα που προορίζονται για διεθνή χρήση, η αλλαγή του ονόματος θα γίνει εντός 5 ετών», ενώ η αλλαγή για τα έγγραφα που προορίζονται για εσωτερική χρήση συνδέεται με την εξέλιξη της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τουτέστιν μετατίθεται σε αβέβαιο μακρινό μέλλον, όπως ακριβώς επεδίωκε εξ αρχής η Σκοπιανή πλευρά. Επιπλέον, στο άρθρο 1 παρ. 3ε που αφορά τις συντμήσεις του ονόματος (ίντερνετ, εμπορικές χρήσεις κλπ), παραμένουν τα σημερινά ακρωνύμια της χώρας (ΜΚ & ΜΚD), και η μόνη αλλαγή που «κατάφερε» η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου , αφορά τις πινακίδες των αυτοκινήτων στις οποίες θα μπουν οι κωδικοί NM & NMK. Εκτός τούτων στο άρθρο 1 παρ. 3θ, μετατίθεται για το μέλλον και η διευθέτηση των εμπορικών ονομασιών και σημάτων και επωνυμιών. Αυτές θα τις κρίνει μια διεθνής ομάδα ειδικών εντός τριετίας χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει σήμερα τις αποφάσεις της. Μέχρι τότε τα σημερινά ονόματα και σήματα για εμπορικές χρήσεις θα παραμείνουν ως έχουν. Η μετάθεση των υποχρεώσεων της ΠΓΜΔ να εφαρμόσει τη συμφωνία σε ένα αβέβαιο μέλλον, όπως και η παραχώρηση της χρήσης των σημερινών κωδικών καθιστά γράμμα κενό το περιβόητο erga omnes.
- Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου παραχώρησε τη χρήση του επιθέτου «Μακεδονικής» για την εθνότητα και τη γλώσσα. Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται από την Ελλάδα δήθεν «μακεδονική» εθνότητα και δήθεν «μακεδονική» γλώσσα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήρη αναγνώριση του σκοπιανού αλυτρωτισμού από τη δεκαετία του ’40 του περασμένου αιώνα και την επανάσταση του Ίλιντεν.
- Στο άρθρο 7, αναφέρεται ότι κάθε χώρα θα ερμηνεύει τον όρο «Μακεδονία» κατά την βούλησή της. Άρα, προς τι οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού ότι τάχα «παίρνουμε πίσω την Μακεδονία και την ιστορία της; Μπορεί τώρα οι Σκοπιανοί να λένε ότι δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες, αλλά αφού στην συμφωνία αναφέρεται η χρησιμοποίηση του όρου «Μακεδονία» κατά βούληση κάθε κράτους, αύριο θα μπορούν να συνεχίσουν το ψεύτικο αφήγημά τους ότι οι… αρχαίοι Μακεδόνες δεν είχαν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
- Η εκχώρηση της Μακεδονικής εθνότητας είναι χυδαία πολιτική πράξη. Πληγή για την Ελλάδα. Απόδειξη ότι ακόμη κι οι Βούλγαροι που είχαν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, ουδέποτε αναγνώρισαν «μακεδονική» εθνότητα και «μακεδονική γλώσσα». Και τούτο διότι θεωρούσαν τους Σκοπιανούς τμήμα του ευρύτερου βουλγαρικού έθνους και την γλώσσα τους ως βουλγαρική διάλεκτο. Αυτό άλλωστε εξηγεί και την προχθεσινή ανακοίνωση του Βουλγαρικού Υπουργείου των Εξωτερικών που κάλεσε την Ελλάδα και τα Σκόπια να δεσμευθούν ότι η συμφωνία «δεν θα ερμηνευθεί ως βάση για μελλοντικές αλλαγές στα υπάρχοντα σύνορα ή για αξιώσεις έναντι γειτονικών κρατών ως προς τη γλώσσα τον Πολιτισμό την ιστορία και την ταυτότητα».
- Τεράστιο ζήτημα –πληγή ανοίγει η διπλωματική αβελτηρία του υπουργού Εξωτερικών. Ο οποίος ως γνήσιος κομμουνιστής αποσυνέδεσε τον Σκοπιανό αλυτρωτισμό από την Αρχαία Μακεδονία κι αυτό φαίνεται και από την αποδοχή εκ μέρους της «Μακεδονίας του Ίλιντεν». Δηλαδή της επιτομής του «μακεδονικού» αλυτρωτισμού του τέλους του 19ου-αρχών 20ου αιώνα, ο οποίος εκδηλωνόταν με το σύνθημα «η Μακεδονία στους Μακεδόνες». Υπενθυμίζουμε πώς όταν η σημερινή ΠΓΔΜ έγινε τμήμα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, η τελευταία προώθησε την πολιτική ύπαρξης «μακεδονικού» έθνους, μέρος του οποίου ζει υπό ελληνική κυριαρχία. Για αυτό και ήταν απολύτως απαράδεκτη η πρόταση των Σκοπίων (που αρχικώς είχε δεχθεί η Κυβέρνηση) για ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», τους στόχους της οποίας δεν εξουδετερώνει η παρούσα συμφωνία.
- Στο άρθρο 8 (παράγραφος 5) της συμφωνίας (που απέκρυψε η κυβέρνηση σαν να μην υπάρχει καθόλου) αναφέρεται ότι θα συσταθεί διεπιστημονική επιτροπή η οποία θα εξετάσει τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας και των δύο χωρών, ώστε να αρθούν αλυτρωτικές αναφορές. Τι υπέγραψε, δηλαδή η κυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου; Ότι αυτή η επιτροπή δεν θα εξετάσει μόνον τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας των Σκοπίων, αλλά και της Ελλάδας. Με απλά λόγια η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου με το άρθρο αυτό αποδέχεται ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να ελεγχθεί για πιθανή αλυτρωτική προπαγάνδα στην ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία.
- Τεράστιο ζήτημα δημιουργείται και από την προβλεπόμενη διαδικασία πρόσκλησης των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, διότι με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο το άρθρο 2 δεν είναι βέβαιο ότι οι όροι που θέτει η Ελλάδα θα γίνουν κατ ανάγκην αποδεκτοί από όλους του Συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
- Στη συμφωνία δεν υπάρχει πουθενά πρόνοια αναφορικά με το αν η συμφωνία μετά τη διαβίβασή της στον ΟΗΕ θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να αντικαταστήσει την προηγούμενη απόφαση 817/1993 η οποία προέβλεπε την ένταξη της εν λόγω χώρας στον ΟΗΕ με το προσωρινό της όνομα ΠΓΔΜ.
- Μεγάλη πληγή δημιουργεί για τη χώρα μας η αναγνώριση «Μακεδονικής γλώσσας και έθνους» και η προεξόφληση της συναίνεσης της Ελλάδας για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, έναντι «μιας υποσχετικής» από την πλευρά της γείτονος.Ουσιαστικά, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου αρνούνται κάθε διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στο εγγύς ή απώτερο μέλλον.
- Ουδείς ζήτησε από τους Σκοπιανούς να εγκαταλείψουν τις τις αλυτρωτικές και κλεψίτυπες θέσεις τους για την ελληνική ιστορία, διατηρούν τον Ήλιο της Βεργίνας για σημαία. Πουθενά στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται κάτι τέτοιο.
- Η ουσία της συμφωνίας είναι ότι … οι βορειομακεδόνες δεν λέγονται σκέτο Μακεδόνες, γιατί Μακεδόνες λέγονται όσοι κατοικούν στην ελληνική Μακεδονία. Αν, λοιπόν, οι …βορειομακεδόνες αναγνωρίζονται ως Μακεδόνες, πώς αναγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση των Τσίπρα και Καμμένου τους Έλληνες Μακεδόνες; Με τη συμφωνία που υπέγραψε δεν τους αναγνωρίζει! Δεν τους υπολογίζει. Δεν υπάρχουν! Το μόνο που κάνει είναι να διαχωρίζει τους σλαβομακεδόνες από τους αρχαίους. Και εκεί ακριβώς ανοίγει παράθυρο αλυτρωτικών διεκδικήσεων από τα Σκόπια.
- Η ονομασία Βόρεια Μακεδονία είναι επικίνδυνη. Αφού, συμφώνως με το νέο όνομα αλλά και με τον σκοπιανό μακεδονισμό, υπάρχει και Νότια που πρέπει ν’ απελευθερωθεί και καταληφθεί.
Αυτά και άλλα που καθημερινά θ’ αποκαλύπτονται δεν μπορούν ν’ αντικατασταθούν από κάποιους αστερίσκους που έχουν μπει στη συμφωνία και δη στα ψιλά γράμματα.
Θα τα βρίσκουμε μπροστά μας για χρόνια, ίσως για πάντα.
Με την υπογραφή της Αριστεράς και του Πάνου Καμμένου.
Ο οποίος διαφωνεί… στηρίζοντας την κυβέρνηση και τις επιλογές της. Δηλαδή το άκρον άωτον του πολιτικού εμπαιγμού προς τους ψηφοφόρους του και την κοινωνία.
Και κάτι τελευταίο.
Δεν διανοούμαι ότι μπορεί να έχει συμβεί αυτό που ψιθυρίζεται σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία.
Ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τη Μακεδονία για να πάρει μια σταλιά ελάφρυνσης χρέους…