12 απαντήσεις για την αναστολή πληρωμής επιταγών – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Ανάσα 75 ημερών σε χιλιάδες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και επιχειρήσεις επιδιώκει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με την νέα αναστολή στην πληρωμή επιταγών για 75 ημέρες.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Το μέτρο αφορά όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ. Μέτρο που σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας καθώς εκτιμάται πως κατά μέσο όρο οπισθογράφονται 5 φορές και ανακυκλώνουν ετησίως ρευστότητα 100 δισ. ευρώ στο συναλλακτικό σύστημα των επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά.

 1) Μέχρι πότε ισχύει η αναστολή της πληρωμής των επιταγών;

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

2) Εκτός από επιταγές αφορά και άλλα αξιόγραφα;

Ναι. Αφορά συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή.

3) Πόσες μέρες αναστέλλεται η πληρωμής τους;

Από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τις επιταγές που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες. Για παράδειγμα εάν μια επιταγή λήγει στις 25 Ιανουαρίου, με την παράταση που δόθηκε θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθεί στις 10 Απριλίου.

4) Ποιες επιχειρήσεις αφορά;

Τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή ή τις πληττόμενες που οι πωλήσεις τους είναι μειωμένες κατά 40% το τελευταίο το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019. Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα ορισθούν λεπτομερώς οι σχετικοί ΚΑΔ, με τη δημοσίευση της νομοθετικής διάταξης.

 5) Οι νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2020 μπορούν να επωφεληθούν του μέτρου αναστολής πληρωμής των επιταγών; 

Οι επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί εντός του 2020 μπορούν να επωφεληθούν του μέτρου της αναστολής πληρωμής επιταγών για 75 ημέρες με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

6) Με την νέα παράταση καταχωρούνται οι επιταγές στον Τειρεσία;

Όχι στην νομοθετική διάταξη θα προβλέπεται ότι δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

7) Τι ισχύει για όσες επιταγές έχουν ημερομηνία λήξης από 18 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου;

Για όσες επιταγές με ημερομηνία λήξης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα προβλεφθεί η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.

 8) Πότε και για ποιο διάστημα θα δίδεται παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών ΦΠΑ;

Όσοι έχουν στην κατοχή τους επιταγές που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε θα δικαιούνται παράταση μέχρι 31 Μαΐου 2021 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ οι οποίες έληξαν ή λήγουν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως 31 Ιανουαρίου 2021, καθώς και παράταση της προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής από τις 31 Ιανουαρίου 2021 μέχρι και τις  28 Φεβρουαρίου 2021.

 9) Τι ισχύει για όσους πρέπει να εισπράξουν επιταγές αλλά δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες των κλειστών ή πληττόμενων επιχειρήσεων;

Όσοι έχουν στην κατοχή τους επιταγές που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε, για τις επιταγές που οι ίδιοι οφείλουν, λαμβάνουν το ευεργέτημα της μη καταχώρησης στον «Τειρεσία», εφόσον τις εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.

10) Ποιες άλλες διευκολύνσεις έχουν οι επιχειρήσεις που μπορούν να αναστείλουν την πληρωμή των επιταγών κατά 75 ημέρες;

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς όσα ίσχυσαν και για όσες επιχειρήσεις είχαν επωφεληθεί από την αναστολή πληρωμής των επιταγών που έληγαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, θα ισχύουν, εκτός μεγάλου απροόπτου και για όσες έληξαν ή θα λήξουν το χρονικό διάστημα από τις Ιανουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες θα μπορούν να αναστείλουν την καταβολή των μηνιαίων δόσεων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου που αφορούν ρυθμίσεις βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων. Για τις συγκεκριμένες δόσεις θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν στο τέλος της ρύθμισης. Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει ρυθμίσει σε 24 μηνιαίες δόσεις, θα μπορεί να μην πληρώσει τις δόσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

11) Εάν κάποιος επαγγελματίας έχει το δικαίωμα να αναστείλει την πληρωμή της επιταγής που λήγει το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ωστόσο θέλει να την πληρώσει, μπορεί να το κάνει;

Όσοι επιθυμούν μπορούν είτε να πληρώσουν στις τράπεζες τις επιταγές, παρόλο δικαιούνται 75 ημέρες αναστολή, είτε κατευθείαν στον δικαιούχο στην αρχικά αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

 12) Πώς μπορεί κάποιος επαγγελματίας να αποδείξει ότι έχει μείωση εσόδων;

Οι δικαιούχοι πρέπει να καταχωρήσουν, έως την ημερομηνία που θα ορισθεί, τα έσοδα του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής δημοσίων Εσόδων myBusinessSupport.

Προηγούμενο άρθροΣτη Θεσσαλονίκη Χρυσοχοΐδης- Χαρδαλιάς – Σύσκεψη με τους φορείς της πόλης για τον κορονοϊό
Επόμενο άρθροΗ πράσινη συμφωνία και η γαλανόλευκη (τελευταία) ευκαιρία – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ