«Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του…»
(«Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» – άρθρο 32, 1989)
Η 12η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία. Στόχος της είναι η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, καθώς και της παράνομης διακίνησης παιδιών.
Τα παιδιά εργάζονται συνήθως ως καθαριστές, μάγειρες, κηπουροί, ή έχουν την φροντίδα άλλων παιδιών και ηλικιωμένων, ενώ συχνά εργάζονται υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, αναφέρει η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών.
«Όχι μόνο μοχθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργοδοτών τους αλλά οι κοινωνίες δεν βλέπουν καν τι κάνουν σαν εργασία», αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Ο διεθνής οργανισμός παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία των εργαζόμενων παιδιών- περίπου 6,5 εκατομμύρια-είναι ηλικίας 5 έως 14ων ετών ενώ πάνω από το 71% είναι κορίτσια τα οποία είναι και τα πλέον απροστάτευτα.
Κανένα παιδί στον κόσμο δεν πρέπει να αναγκάζεται να εργασθεί είτε παράλληλα με τις σπουδές του, είτε -ακόμη χειρότερα- διακόπτοντάς τες από μικρή ηλικία, καθώς έτσι αφενός διασαλεύεται η ψυχική του υγεία, ενίοτε και η σωματική -στις περιπτώσεις που οι εργασιακές συνθήκες είναι απάνθρωπες-, κι αφετέρου παύει να έχει ισότιμες ευκαιρίες για ένα καλό μέλλον, μιας και η έλλειψη σπουδών, του στερεί μετέπειτα και τη δυνατότητα διεκδίκησης ενός γενικά καλού επιπέδου ζωής.
Ο αριθμός των εργαζομένων παιδιών ηλικίας 5-17 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, μειώθηκε σημαντικά, από 215 εκατομμύρια το 2008 (13,6%) σε 168 εκατομμύρια το 2012 (10,6%). Αυτό σημαίνει 47 εκατομμύρια παιδιά λιγότερα συγκριτικά με το 2008.
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 5-17 ετών που εργάζονται σε επικίνδυνες εργασίες ανά τον κόσμο, μειώθηκε κατά 30 εκατομμύρια, από 115 εκατ. το 2008 σε 85 εκατ. το 2012.
Οι ανήλικοι εργαζόμενοι συχνά απομονώνονται από τις οικογένειές τους και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εργοδότες τους, οι οποίοι συχνά δεν τους πληρώνουν και κάνουν σοβαρές διακρίσεις εις βάρος τους.
Επίσης η φύση της εργασίας καθιστά αυτά τα παιδιά ευάλωτα σε φυσική, ψυχολογική και σεξουαλική βία, διαπιστώνει η διεθνής οργάνωση.
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας όπως προαναφέραμε εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.
Στην Ελλάδα η παιδική εργασία διαχρονικά παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009. Για το έτος 2013 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό των εργαζομένων παιδιών (15-18 ετών) στον αντίστοιχο συνολικό πληθυσμό των παιδιών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό (1,4% ή 6.430 παιδιά), ενώ ποσοστό των οικονομικά μη ενεργών παιδιών είναι η πλειοψηφία (95,6%) του αντίστοιχου συνολικού πληθυσμού.
Η 12η Ιουνίου είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες.