Με το σταγονόμετρο υποβάλλονται φέτος οι φορολογικές δηλώσεις, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι στιγμής, μόλις ένας στους έξι φορολογούμενους έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους.
Ειδικότερα, έχουν υποβληθεί 1,22 εκατ. δηλώσεις, από τις συνολικά 6,2 εκατ., εκ των οποίων οι 416.995 είναι χρεωστικές με τον μέσο φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να φτάνει στα 729 ευρώ. Σημειώνεται, ότι από τα φετινά εκκαθαριστικά θα προκύψουν περισσότεροι φόροι ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας των επώδυνων αλλαγών στην φορολογία, μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών. Οι πληροφορίες, έχουν αντληθεί από το νέο βιβλίο του φοροτεχνικού συμβούλου Γιώργου Χριστόπουλου με τίτλο «Ραντεβού με την εφορία».
10 μυστικά για λιγότερους φόρους
- Πως φορολογούνται οι αποζημιώσεις; Τι γίνεται όταν καταβάλλονται σε δόσεις;
Η αποζημίωση υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση με τους εξής φορολογικούς συντελεστές: Για ποσά από 60.000,01 έως 100.000 ευρώ με 10%, για ποσά από 100.000,01 έως 150.000 ευρώ με 20% και για χρηματικά ποσά άνω των 150.000 ευρώ με 30%. Αν όμως η αποζημίωση καταβάλλεται σε δόσεις, κάτι που προβλέπει η εργατική νομοθεσία, που αντιστοιχούν σε διαφορετικά φορολογικά έτη, δηλώνεται τμηματικά στα φορολογικά έτη που εισπράχθηκε η κάθε δόση καθότι το δικαίωμα είσπραξης του δικαιούχου της αποζημίωσης αντιστοιχεί στον χρόνο είσπραξης της κάθε δόσης που δικαιούται. Για αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταχωρούν στη φορολογική τους δήλωση μόνο το τμήμα της αποζημίωσης που πραγματικά εισπράχθηκε μέσα στο 2016 όχι το σύνολο της αποζημίωσης.
- Πότε φορολογείται η παροχή σε είδος προς τον εργαζόμενο;
Κάθε παροχή σε είδος που λαμβάνει ο εργαζόμενος από τον εργοδότη του και είναι αξίας άνω των 300 ευρώ σε ετήσια βάση συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα.
- Αποτελεί φορολογητέο εισόδημα η παροχή ενός αυτοκινήτου από την επιχείρηση στον εργαζόμενο;
Ναι. Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε εργαζόμενο υπολογίζεται ως ποσοστό της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος ως εξής:
α) για ΛΤΠΦ από 0 έως 12.000 ευρώ ως ποσοστό 4% της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα
β) για ΛΤΠΦ από 12.001 έως 17.000 ευρώ ως ποσοστό 7% της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα
γ) για ΛΤΠΦ από 17.001 έως 20.000 ευρώ ως ποσοστό 14% της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα
δ) για ΛΤΠΦ από 20.001 έως 25.000 ευρώ ως ποσοστό 18% της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα
ε) για ΛΤΠΦ από 25.001 και άνω ως ποσοστό 22% της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα
Τα παραπάνω ποσοστά δεν επιμερίζονται σε περισσότερα του ενός προσώπου. Η αξία της παραχώρησης του οχήματος μειώνεται βάσει παλαιότητας ως εξής:
α) 0-2 χρόνια καμία έκπτωση
β) 3-5 χρόνια μείωση 10%
γ) 6-9 χρόνια μείωση 25%
δ) 10 χρόνια και πάνω έκπτωση 50%
Από την φορολόγηση εξαιρούνται τα οχήματα που παραχωρούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχουν Λιανική Τιμή Πώλησης Προ Φόρων έως 12,.000 ευρώ.
Παράδειγμα: Εάν ένα όχημα έχει ΛΤΠΦ 20.000 ευρώ, με έτος πρώτης κυκλοφορίας διεθνώς το 2013, τότε η αξία σε είδος θα είναι 2.800 ευρώ, η οποία θα προσαυξήσει τις ετήσιες αποδοχές του φορολογικού έτους 2016.
- Τι γίνεται με τις αποδοχές, τις πρόσθετες αμοιβές, τις αποζημιώσεις και τις συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά μέσα στο 2016;
Οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές φορολογούνται στο έτος το οποίο εισπράττονται από τον δικαιούχο, εφόσον αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών. Οι ανείσπρακτες αποδοχές θα πρέπει να δηλωθούν στη φορολογική δήλωση. Η φορολόγηση των ανείσπρακτων εισοδημάτων θα φορολογηθούν με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για τα ε΄τη αυτά χωρίς την επιβολή κυρώσεων.
- Ποιοι εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης;
α) Τα εισοδήματα των πολιτών που είναι ολικώς τυφλοί, και όσων παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και άνω.
β) Οι αποζημιώσεις
γ) Τα εφάπαξ
δ) τα εισοδήματα των μακροχρόνιων ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας
ε) Οσοι λαμβάνουν ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, μερίσματα των εταιρειών και εκλογική αποζημίωση
- Πώς φορολογούνται όσοι έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα;
Ο νέο τρόπος επιβολής του φόρου για μικτά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και από μισθωτή εργασία και συντάξεις θα γίνεται αφού πρώτα υπολογισθεί ο ετήσιος φόρος επί του συνολικού εισοδήματος με βάση την ενιαία κλίμακα αλλά χωρίς κανέναν υπολογισμό έκπτωσης φόρου και στη συνέχεια θα υπολογίζεται η έκπτωση φόρου που αναλογεί μόνο στο κομμάτι του συνολικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθούς και συντάξεις. Η έκπτωση που θα προκύπτει θα αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος και το ποσό που θα απομένει θα είναι ο τελικός οφειλόμενος ετήσιος φόρος εισοδήματος. Για παράδειγμα με τον παλιό τρόπο υπολογισμού που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015 ένας φορολογούμενος για ετήσιες αποδοχές 30.000 ευρώ (15.000 από μισθούς και 15.000 από επιχειρηματική΄δραστηριότητα) προέκυπτε φόρος 5.100 ευρώ ενώ με το ισχύον καθεστώς για τα ίδια εισοδήματα ο φόρος που προκύπτει είναι 5.400 ευρώ, δηλαδή υπάρχει μια επιβάρυνση 300 ευρώ.
- Τι ισχύει για την προκαταβολή φόρου;
Η προκαταβολή φόρου υπολογίζεται στο 100% του φόρου που προκύπτει αρχικά και μόνο από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Προκαταβολή, υπολογίζεται και στο ποσό του φόρου που προκύπτει λόγω τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος. Στις περιπτώσεις των φυσικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αν φορολογηθούν βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, επιβάλλεται προκαταβολή για όλο το εισόδημα που φορολογήθηκε. Όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά, το προς βεβαίωση ποσό της προκαταβολής περιορίζεται στο 50% και όταν η προκαταβολή φόρου είναι μικρότερη των 30 ευρώ δεν βεβαιώνεται. Σε προκαταβολή 4% ή 10% κατά περίπτωση υπόκεινται μόνο οι αμοιβές των αρχιτεκτόνων και μηχανικών επί μελετών για τις οποίες προβλέπεται θεώρηση των μελετών ή χορήγηση άδειας από την αρμόδια Υπηρεσία. Όταν δεν προβλέπεται θεώρηση ή χορήγηση σχετικής άδειας, παρακρατείται φόρος με συντελεστή 20%. Επίσης, υπολογίζεται προκαταβολή φόρου 15% επί των ακαθάριστων αμοιβών των δικηγόρων για τις παραστάσεις που πραγματοποιούν ενώπιον των δικαστηρίων που αναγράφονται επί των γραμματίων προκαταβολής. Η προκαταβολή που βεβαιώνεται συμψηφίζεται με φόρο που προκύπτει το επόμενο φορολογικό έτος ανεξάρτητα από την κατηγορία του εισοδήματος που προκύπτει ο φόρος αυτός.
- Ποιοι επαγγελματίες δικαιούνται μείωση προκαταβολής φόρου
Ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση της προκαταβολής φόρου σε περίπτωση που ε΄χει μειωθεί το εισόδημά του σε ποσοστό άνω του 25%. Η αίτηση υποβάλλεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του φορολογικού έτους στο οποίο έγινε η βεβαίωση και αφορά μόνο τα ποσά του φ΄ροου που αφορούν σε μη ληξιπρόθεσμες δόσεις. Αίτηση για μείωση υποβάλλεται και όταν ο φορολογούμενος απεβίωσε από τους κληρονόμους του θανόντος. Η φορολογική διοίκηση υποχρεούται να απαντήσει εντός 3 μηνών στην αίτηση μείωσης προκαταβολής φόρου. Σε περίπτωση θετικής απάντησης προβαίνει στην έκπτωση ανάλογου με τη μείωση των εισοδημάτων φόρου από τις επόμενες δόσεις ενώ η φορολογική διοίκηση προχωρά και στην οριστική εκκαθάριση της δήλωσης.
- Ποιοι επαγγελματίες δικαιούνται μείωση φόρου κατά 20%;
Όσοι επαγγελματίες έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους για δύο συνεχόμενες χρονιές αλλά απασχολούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Σε αυτούς τους επαγγελματίες ή τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ελεύθερα επαγγέλματα παρέχεται μείωση κερδών και καθαρών εισοδημάτων σε ποσοστό 20%.
- Ποιοι επαγγελματίες με «μπλοκάκι» δικαιούνται μειωμένο τέλος επιτηδεύματος;
Το τέλος επιτηδεύματος είναι της τάξης των 650 ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν επαγγελματίες που μπορούν να πληρώσουν μικρότερο τέλος επιτηδεύματος.
Ειδικότερα, 400 ευρώ μπορούν να πληρώσουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν την έδρα τους σε τουριστικές περιοχές, σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους ενώ 500 ευρώ μπορούν να πληρώσουν όσοι έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων.