10 αποτελεσματικές θεραπείες για τον πόνο της μέσης

Ο πόνος στη μέση είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε είναι να ξεκουραστούμε για τουλάχιστον μία ημέρα στο κρεβάτι. Οι υποχρεώσεις όμως δεν επιτρέπουν και πολύ την ξάπλα. Τότε…

Τι πρέπει να ξέρετε

› Η συνήθης αιτία  της οσφυαλγίας είναι το μυϊκό πιάσιμο (σπασμός) εξαιτίας μιας απότομης κίνησης ή της κακής στάσης του σώματος. Τα αίτια του πόνου στη μέση μπορεί να είναι, όμως, και πιο σοβαρά (π.χ. δισκο­κήλη, σπονδυλοαρθρίτιδα, ρευματοει­δής αρθρίτιδα).

Η καλύτερη συμβουλή όσον αφορά στην αντιμετώπιση του πόνου της μέσης είναι να μην πανικοβάλλεστε και να δίνετε το χρόνο που χρειάζεται το σώμα σας για να ανακάμψει από τον τραυματισμό ή οποιαδήποτε άλλη αιτία που έχει προκαλέσει το πρόβλημα.

untitled2

Μέχρι τότε και πριν φτάσετε στο αμήν από τον πόνο και τη δυσφορία, δοκιμάστε μια από τις παρακάτω αποτελεσματικές θεραπείες, που θα σας ανακουφίσουν από την ταλαιπωρία:

Πάρτε ένα χάπι

Όσο εξασκείτε την υπομονή και τις αντοχές σας, μπορείτε να πάρετε ένα χαπάκι μυοχαλαρωτικό ή αντιφλεγμονώδες και να βοηθήσετε τον εαυτό σας να τα βγάλει πέρα με τις καθημερινές εργασίες. Δεδομένων όμως των παρενεργειών αυτών των φαρμάκων μην υπερβείτε τις 10 μέρες λήψης τους και ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας για τυχόν απορίες ή επιπλοκές.

Κρύο και ζέστη

Τις πρώτες 48 ώρες βάζετε στην περιοχή που έχετε το πρόβλημα για διάστημα 20 λεπτών, παγοκύστη, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία για πολλές φορές μέσα στη μέρα. Μετά από αυτές τις 2 ημέρες, αλλάξτε τακτική και αντικαταστήστε την παγοκύστη με ζεστές κομπρέσες.

Το κρύο της παγοκύστης περιορίζει τα τριχοειδή αγγεία και μειώνει τη ροή του αίματος στην περιοχή, κάτι που βοηθάει στην αντιμετώπιση του πρηξίματος και απενεργοποιεί την ικανότητα των νεύρων να μεταδώσουν τον πόνο στον εγκέφαλο. Η ζέστη από την άλλη, χαλαρώνει τους μυς και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας έτσι στη θεραπεία της περιοχής.

Ζώνη οσφύος, για σταθερότητα

 Όταν ο πόνος στη μέση είναι οξύς και δεν σας επιτρέπει να κινηθείτε, η ζώνη οσφύος μπορεί να σας ανακουφίσει. Κι αυτό γιατί η ζώνη σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη και μειώνει την κινητικότητά της. Ωστόσο, σε χρόνια χρήση η ζώνη προκαλεί τη χαλάρωση των κοιλιακών μυών, γεγονός που τελικά είναι επιζήμιο για τη σπονδυλική στήλη, δεδομένου ότι οι γεροί κοιλιακοί και ραχιαίοι μύες είναι απαραίτητοι για τη στήριξή της. Γι’ αυτό, χρησιμοποιήστε τη ζώνη οσφύος μόνο στην οξεία φάση του πόνου ή όταν κάνετε βαριές δουλειές.

Αλλάξτε στρώμα

Οι έρευνες προτείνουν τα στρώματα μέτριας σκληρότητας, για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσης, και όχι τα πολύ σκληρά στρώματα, εν αντιθέσει με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Όσον αφορά στο τι στρώμα χρειάζεστε εσείς, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας, πέρα του όταν αρχίσει να βουλιάζει και έχουν περάσει 6-8 χρόνια από τότε που το αγοράσατε, τότε είναι μια καλή στιγμή να το αλλάξετε. Φροντίστε τα πόδια σας

Πολλές φορές η αιτία του προβλήματος της μέσης είναι η κακή στήριξη που προσφέρεται σε αυτή από τα πόδια. Ορθοπεδικά προβλήματα στα πόδια, είναι συχνά το κέντρο των υποψιών για τους πόνους της μέσης, ενώ ειδικά ανατομικά παπούτσια, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, βοηθούν σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης.

Κρέμες

Αντιφλεγμονώδεις Έχουν τοπική δράση και ο ενδεδειγμένος τρόπος χρήσης τους είναι οι μαλάξεις στην πάσχουσα περιοχή έως ότου η κρέμα απορροφηθεί από το δέρμα. Θα μπορούσαν να συνδυαστούν και με απλά παυσίπονα -ακόμη και με τα αντιφλεγμονώδη- εάν ο πόνος είναι ισχυρός. Μετά τις μαλάξεις, φροντίστε να κρατήσετε την περιοχή της μέσης ζεστή.

Θερμαντικές  Ανακουφίζουν από τους δυνατούς μυϊκούς πόνους. Χρησιμοποιούνται συχνά από τους αθλητές κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, προκειμένου να ζεσταθούν και να χαλαρώσουν οι μύες και να αποφευχθεί ο τραυματισμός τους στην προπόνηση. Συνήθως περιέχουν καψαϊκίνη, μια καυστική ουσία με ισχυρή θερμαντική δράση (την ίδια ουσία περιέχουν και τα έμπλαστρα).

Σηκωθείτε όρθιοι

Εν αντιθέσει με την κοινή πεποίθηση που θέλει τα προβλήματα στη μέση, να αντιμετωπίζονται με την παραμονή στο κρεβάτι, τα ήπια τεντώματα και τα διαλείμματα από την παραμονή σας στην καρέκλα του γραφείου βοηθούν περισσότερο τη σταθερότητα και την ευθυγραμμισμένη στάση της σπονδυλικής σας στήλης. Στα προβλήματα πλάτης ακόμα σημαντική βοήθεια προσφέρουν οι ασκήσεις γιόγκα.

Κάντε μασάζ

Το μοναδικό ίσως καλό με τους πόνους της μέσης, είναι ότι έχετε μια μοναδική ευκαιρία να απολαμβάνετε κάθε εβδομάδα θεραπευτικό μασάζ πλάτης. Το μασάζ, οι συνεδρίες σε οστεοπαθητικό ή χειροπράκτη, βοηθούν στους μυς και τους συνδέσμου να τεντωθούν και να μπουν στη σωστή τους θέση, με εμφανή και άμεσα αποτελέσματα στη δυσφορία που προκαλούν οι μυικοί πόνοι της μέσης. Βοηθήστε πρακτικά την πλάτη σας να επανέλθει με το σωστό τρόπο χωρίς τη χρήση φαρμάκων, που συχνά συνοδεύονται από παρανέργειες, καθώς είναι αρκετά δυνατά. Κάντε βελονισμό

Μπορεί να μην το έχετε ξανακάνει και το πιθανότερο είναι να διστάζετε, αλλά οι στατιστικές λένε, πως ο βελονισμός παρέχει ανακούφιση του επιπέδου παυσίπονων χαπιών. Η κινέζικη ιατρική μπορεί αποδεδειγμένα να κάνει θαύματα και να έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη συμβατική δυτική ιατρική. Οι βελόνες αλλάζουν τον τρόπο που αντιδρούν τα νεύρα και καταφέρνουν να μειώσουν τη φλεγμονή στην περιοχή και τους συνδέσμους.

Μην αφήνετε τη διάθεσή σας να πέσει γιατί θα πονάτε περισσότερο...
Μην αφήνετε τη διάθεσή σας να πέσει γιατί θα πονάτε περισσότερο…

Μην αφήνετε τη διάθεσή σας να πέσει

Μπορεί ο πόνος να μην είναι στη φαντασία σας και να είναι απολύτως υπαρκτός, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι αρνητικές σκέψεις δεν επηρεάζουν την έντασή του. Τα εγκεφαλικά δίκτυα που επεξεργάζονται τον πόνο, συνδέονται με εκείνα που αφορούν τα συναισθήματα, με αποτέλεσμα, ο πανικός και η φοβία ότι δεν θα γίνετε καλύτερα, να μεταφράζονται σε ακόμα περισσότερο πόνο. Ελέγξτε τις σκέψεις σας, πάρτε βαθιές ανάσες, αποδεχτείτε το γεγονός ότι πονάτε και βεβαιώστε τον εαυτό για το αυτονόητο, που είναι ότι ο πόνος θα είναι –αργά ή γρήγορα- περαστικός.

 

Προηγούμενο άρθροΈνα σούπερ λαχανικό που καταπολεμάει πίεση, άνοια, διαβήτη και άλλα πολλά!
Επόμενο άρθρο14 τροφές που μας κάνουν ευτυχισμένους