Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν χιλιάδες επαγγελματίες να κλείνουν τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις υψηλές ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, που φτάνουν ακόμη και το 70% των εσόδων τους.
Από τις 12 Μαΐου του 2016, που ψηφίσθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου έως την περασμένη Τετάρτη 11 Απριλίου έκλεισαν 137.214 δελτία παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή κατά μέσο όρο κλείνουν 5.965 μπλοκάκια κάθε μήνα. Πλέον από τα 280.000 Δελτία Παροχής Υπηρεσιών που υπολογίζεται ότι υπήρχαν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου έχουν μείνει λίγο περισσότερα από 140.000 μπλοκάκια, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες έχουν κλείσει τα μπλοκάκια τους.
Εκτιμάται, δε ότι μόνο τους τελευταίους 4 με 5 μήνες έχουν κλείσει περίπου 26.000 μπλοκάκια. Μάλιστα, πολλοί απ’ όσους έκλεισαν τα μπλοκ παροχής υπηρεσιών αναγκάστηκαν είτε να δουλεύουν στη «μαύρη» εργασία, είτε να ανοίξουν Ατομικές Επιχειρήσεις ή Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (Ι.Κ.Ε.). Είναι αξιοσημείωτο ότι τον Φεβρουάριο του 2018 το 67,73% των εγγραφών αφορούν ατομικές επιχειρήσεις και το 13,81% Ι.Κ.Ε. Δηλαδή 8 στις 10 εταιρείες που δημιουργούνται στην χώρα μας είναι πολύ μικρές και κυρίως ατομικές επιχειρήσεις.
Μάλιστα μια στις τρεις από τις μικρές επιχειρήσεις που άνοιξαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έβαλαν και «λουκέτο» στα χρόνια της ύφεσης. Εκτός όμως από τη δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων πολλοί επαγγελματίες που απασχολούνταν σε έναν ή δύο εργοδότες προχώρησαν στη σύναψη σύμβασης μερικής απασχόλησης, προκειμένου κλείσουν το μπλοκ παροχής υπηρεσιών και να γλιτώσουν από την καταβολή των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι την χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ το 2017 αυξήθηκαν κατά 30.556 οι θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση, σε σχέση με το 2016. Εκτιμάται, ότι πολλές από αυτές τις θέσεις μερικής απασχόλησης έχουν προέλθει σε μεγάλο βαθμό από μισθωτούς που ήταν κάτοχοι και δελτίου παροχής υπηρεσιών.