1 Νοεμβρίου 2018: εκατό χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου: Συγκίνηση στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία

1 Νοεμβρίου 2018: εκατό χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου: Συγκίνηση στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία στις εκδηλώσεις μνήμης για τους 80.000 νεκρούς των δύο χωρών

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία τίμησαν σήμερα την επέτειο των εκατό ετών από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με εκδηλώσεις μνήμης για τους 80.000 στρατιωτικούς τους που έπεσαν στο μέτωπο.

Μεγάλη ήταν η προσέλευση στις τελετές που έγιναν στην Αυστραλία στη μνήμη των γυναικών και των ανδρών που έχασαν τη ζωή τους στον Μεγάλο Πόλεμο του 1914-1918.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον μίλησε για τη θυσία τους. “Έδωσαν το ‘σήμερα’ το δικό τους για το ‘αύριο’ το δικό μας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμπέρα.

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι υπηρέτησαν στον αυστραλιανό στρατό, εκ των οποίων περισσότεροι από 300.000 είχαν αναπτυχθεί στο εξωτερικό. Περίπου 62.000 σκοτώθηκαν, ενώ τότε η Αυστραλία είχε μόλις 5 εκατομμύρια κατοίκους.

Περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες του αυστραλιανού και νεοζηλανδικού σώματος στρατού έχασαν τη ζωή τους στην Μάχη της Καλλίπολης στην Τουρκία, στην οποία ηττήθηκαν οι Σύμμαχοι.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ Εκατό χρόνια από το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου – EPA KELLY BARNES AUSTRALIA AND NEW ZEALAND
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ – Εκατό χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – Ο κ. Hieu Van Le, κυβερνήτης της Νότιας Αυστραλίας, αποτίει τα σέβη του κατά τη διάρκεια της Ημέρας της Μνήμης στην Αδελαΐδα, Αυστραλία, 11 Νοεμβρίου 2018. Αυστραλοί θα συγκεντρωθούν σε ολόκληρη τη χώρα και τον κόσμο για να τιμήσουν τα 100 χρόνια από το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, γνωστό και ως Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Περισσότεροι από 60.000 Αυστραλοί σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο. EPA / KELLY BARNES – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΖΕΛΑΝΔΙΑ

Στη Νέα Ζηλανδία, οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τήρηση δύο λεπτών σιγής στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με 100 κανονιοβολισμούς στη Θάλασσα του Ουέλινγκτον, την ώρα που σε όλη τη χώρα ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών και οι άνθρωποι χτυπούσαν πανηγυρίζοντας τις κόρνες των αυτοκινήτων τους.

“Οι καμπάνες και όλοι αυτοί οι ήχοι θυμίζουν την χαρά και την ελπίδα που κατέκλυσε τη Νέα Ζηλανδία όταν ανακοινώθηκε η είδηση για την ανακωχή”, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άντερν σε ομιλία της στο εθνικό μνημείο για τον πόλεμο στο Ουέλινγκτον.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στις τελετές που έγιναν σε όλη τη χώρα.

Περισσότεροι από 100.000 Νεοζηλανδοί, περίπου το ένα δέκατο του πληθυσμού της χώρας εκείνη την εποχή, υπηρέτησαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνολικά 18.300 έδωσαν τη ζωή τους.

“Καμία οικογένεια, κανένα χωριό της Νέας Ζηλανδίας δεν γλίτωσε από τις συνέπειες του πολέμου”, δήλωσε η Σάρα Ντέιβις, επικεφαλής της διοργάνωσης των τελετών στη Νέα Ζηλανδία για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑλέξης έφα στους Γερμανούς για …λαϊκισμό!!! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: «Καταφύγιο» για πάνω από 70 γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας και τα παιδιά τους ο Ξενώνας Φιλοξενίας του δήμου Θεσσαλονίκης