Όταν ο θυρεοειδής σας δεν εργάζεται σωστά…Μάθετε τι συμβαίνει.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος Η δυσλειτουργία του μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος διαταραχών που μπορεί να αποτελέσουν την βάση άλλων νοσημάτων. Είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος και απελευθερώνει τις θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες επηρεάζουν το μεταβολισμό, την ανάπτυξη και τη θερμοκρασία του σώματος.

Παράγει τρεις βασικές ορμόνες τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη. Η καλσιτονίνη παίζει σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου στον οργανισμό μας και για αυτό τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Η έκκριση της Τ3 και Τ4 ρυθμίζεται από μια άλλη ορμόνη την θυροειδοτρόπο ή TSH που παράγεται στην υπόφυση έναν ενδοκρινή αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου μας

Κατά την βρεφική και παιδική ηλικία, οι θυρεοειδικές ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ακόμη και μια ήπια έλλειψη ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη γέννηση και ανάπτυξη του μωρού σας, συμπεριλαμβανομένης της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς του. Το ιώδιο βρίσκεται σε ψάρια, θαλασσινά, ψωμί, τυρί, αγελαδινό γάλα, αυγά, γιαούρτι και βέβαια στα φύκια.

Τα προβλήματα του Θυρεοειδούς στα παιδιά μπορεί να επηρεάσουν την σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη, ενίοτε δε και τις δεξιότητές τους.

Όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει επαρκείς ποσότητες αυτών των ορμονών, εκδηλώνεται μια διαταραχή που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού και πώς θα βεβαιωθείτε αν πάσχετε από τη διαταραχή;

Συμπτώματα

1. Κόπωση

2. Αδικαιολόγητη αύξηση βάρους/Δυσκολία απώλειας των περιττών κιλών

3. Δυσπεψία/φούσκωμα/δυσκοιλιότητα

4. Ευερεθιστότητα

5. Καταθλιπτικά συμπτώματα

6. Τριχόπτωση

7. Ρίγη (ευαισθησία στο κρύο)

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να εκδηλωθεί με ένα μεμονωμένο σύμπτωμα ή με συνδυασμό των παραπάνω.

Εξετάσεις

Συμβουλευτείτε τον ενδοκρινολόγο σας εάν εκδηλώνετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Η πρότυπη εξέταση για τη λειτουργία του θυρεοειδούς περιλαμβάνει την ανάλυση αιματολογικού δείγματος ώστε να διαπιστωθεί εάν η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (θυρεοτροπίνη – TSH) βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων. Ωστόσο, ο ενδοκρινολόγος ίσως προτείνει να γίνουν εξετάσεις και για άλλες θυρεοειδικές ορμόνες, ώστε η διάγνωση να είναι πληρέστερη και εγκυρότερη.

 

Προηγούμενο άρθροΠαραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Ηλίας Μπέτσης
Επόμενο άρθροΠλατύ: Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Μερικοί μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματα.