Όσο πιο χαμηλή είναι η κακή χοληστερόλη τόσο πιο καλή είναι η υγεία της καρδιάς . Το μήνυμα αυτά έδωσε ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Γιαννακούλας, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ με αφορμή εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη της δυσλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη.
Ο κ Γιαννακούλας απαντώντας στα ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε τι είναι η δυσλιπιδαιμία, πως μπορεί να καταλάβει κανείς ότι έχει δυσλιπιδιαμία , πως μπορεί να το προλάβει , γιατί ο στόχος είναι η μείωση της κακής χοληστερόλης και πως μπορούμε να “ρίξουμε” τη χοληστερόλη χωρίς φάρμακα και γιατί τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης δεν είναι για όλους.
Τι είναι η δυσλιπιδαιμία;
Δυσλιπιδαιμία σημαίνει αυξημένη ποσότητα λιπιδίων στον ορό στο αίμα. Κατά κύριο λόγο το επικίνδυνο λιπίδιο είναι η χοληστερόλη και κατά δεύτερο λόγο τα τριγλυκερίδια. Η χοληστερόλη χωρίζεται την καλή HDL και στην κακή LDL. Η καλή μας προστατεύει από τα καρδιαγγειακά συμβάματα ενώ αντίθετα η κακή είναι υπεύθυνη κατά κύριο λόγο για τα εμφράγματα του μυοκαρδίου, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ,περιφερική αγγειοπάθεια κοκ.
Πως μπορεί να καταλάβει κανείς όχι έχει δυσλιπιδαιμία και πως μπορεί να το προλάβει;
Είναι εξαιρετικά σπάνιο να καταλάβει κάποιος όχι έχει δυσλιπιδαιμία. Μόνο σε εξαιρέσεις, όταν η χοληστερόλη είναι πάρα πολύ υψηλή ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει κάποια ξανθώματα ή ξανθελάσματα τα οποία είναι εμφανή στο δέρμα . Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει κληρονομικότητα ή υπάρχει αυξημένη προδιάθεση για καρδιακά επεισόδια και αυτοί οι ασθενείς πρέπει να αναγνωρίζονται έγκαιρα. Πολλοί από αυτούς έχουν και οικογενειακό ιστορικό. Η πλειονότητα των ασθενών με δυσλιπιδαιμία δεν το γνωρίζουν. Η διάγνωση γίνεται με απλή προληπτική εξέταση αίματος που πρέπει γίνεται από την ηλικία των 40 ετών και πάνω σε όλους τους ανθρώπους .
Γιατί ο στόχος είναι μείωση της κακής χοληστερίνη
Αυτό το οποίο μάθαμε μέσα από το χρόνο είναι ότι ο βασικός στόχος είναι η LDL δηλαδή η κακή χοληστερόλη. Αυτή τη χοληστερόλη πρέπει “να κυνηγάμε”. Βρήκαμε ότι όσο πιο χαμηλή είναι η LDL τόσο πιο χαμηλός είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Αυτός ο στόχος δεν είναι ίδιος για όλους τους ασθενείς. Εκεί ο γιατρός θα πρέπει να κάνει μια εξατομίκευση πχ ο ασθενής ο οποίος έχει υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο θα πρέπει να έχει στόχο πολύ χαμηλή τιμή της LDL, θα πρέπει να είναι κάτω από 70mg/dl. Αντίθετα, σε άλλους ασθενείς που είναι χαμηλού κινδύνου, ο στόχος αυτός είναι υψηλότερος, είναι 115mg/dl. Ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για τα καρδιαγγειακά είναι η LDL . Από κει και πέρα υπάρχουν και δευτερογενείς παράγοντες όπως είναι τα τριγλυκερίδια και οι απολιποπρωτεϊνες οι οποίοι όμως χρησιμοποιούνται λιγότερο .
Πως μπορούμε να ρίξουμε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα;
Ο πρωταρχικός στόχος είναι να ρίξουμε την LDL χοληστερόλη χωρίς φάρμακα με αλλαγή του τρόπου ζωής. Η πτώση της LDL χοληστερόλης σε χαμηλού κινδύνου ασθενείς θα πρέπει να γίνεται με αλλαγή των υγιεινο-διαιτητικών συνηθειών. Αυτό σημαίνει άσκηση αν είναι δυνατόν καθημερινή 30-45 λεπτά ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν 3-4 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με αλλαγή των διαιτητικών συνηθειών, δηλαδή μείωση της κατανάλωσης λίπους και αυξημένη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων και λευκού κρέατος ψάρι ή κοτόπουλο. Στους χαμηλού κινδύνου ασθενείς δεν πρέπει να χορηγούνται φάρμακα. Η χορήγηση φαρμάκων πρέπει να γίνεται μετά από τουλάχιστον 3-6 μήνες αλλαγής του τρόπου ζωής. Δεν θα πρέπει να βιαστούμε να δώσουμε φάρμακα στους χαμηλού κινδύνου ασθενείς. Αντίθετα οι υψηλού κινδύνου ,δηλαδή αυτοί που έχουν υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν φαρμακευτική αγωγή έτσι ώστε να ρίξουν την LDL χοληστερόλη τους όσο το δυνατόν πιο χαμηλά.
Αγγέλα Φωτοπούλου