Ωραίο ήταν το Πασχαλινό τραπέζι! Δείτε τι θερμίδες πήρατε

natasa
Γράφει η Νατάσα Χατζηαρβανίτη

 

Γιορτινές μέρες είναι ας φάμε κάτι παραπάνω και μετά θα κάνουμε δίαιτα…  Πόσοι δεν σκεφτόμαστε κατ’  αυτόν τον τρόπο ψάχνοντας κάποιο άλλοθι, για να φάμε χωρίς τύψεις από όλα και όσο περισσότερο γίνεται.

Κάθε γιορτινό τραπέζι  έχει συνήθως μια πολυποίκιλη περιεκτικότητα τροφίμων, που αποτελούν έναν ακαταμάχητο γευστικό πειρασμό. Κρέας, γλυκίσματα, αυγά, ποτά και άλλα αν συνδυαστούν  στο γεύμα, αποτελούν ένα θερμιδικό δυναμίτη. Ας δούμε λοιπόν  πόσες θερμίδες  πήραμε από τα πασχαλινά τραπεζώματα.

Τα κρέατα του Πάσχα

Μετά την Ανάσταση που γίνεται αργά το βράδυ το έθιμο θέλει να απολαμβάνουμε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα. Πόσες θερμίδες όμως  πήραμε;

Μαγειρίτσα

Η μαγειρίτσα περιέχει έντερα, συκώτια, πνευμόνια, και καρδιά αρνιού, ενώ μερικές νοικοκυρές προσθέτουν και αυγολέμονο αυξάνοντας έτσι τις θερμίδες.  Μια μερίδα μαγειρίτσας χωρίς αυγό περιέχει 530 θερμίδες περίπου. Με την προσθήκη αυγού οι θερμίδες αγγίζουν τις 650 περίπου.

Αρνί στην σούβλα

Ο μεγάλος γευστικός πρωταγωνιστής την μέρα του Πάσχα είναι το αρνί σούβλας. Εκατό γραμμάρια αρνί σούβλας περιέχει 15 γραμμάρια λίπους και 300 με 350 θερμίδες. Πόσο αρνί φάγατε εσείς ξέρετε και έτσι μπορείτε να υπολογίσετε πόσες περίπου θερμίδες πήρατε.

Κατσίκι στη σούβλα

Όσοι δεν αγαπούν το αρνί και επιλέγουν κατσίκι στην σούβλα τότε αλλάζουν τα θερμιδικά δεδομένα. Το λίπος του κατσικιού είναι επτά φορές χαμηλότερο από εκείνο του αρνιού και εκατό γραμμάρια κατσίκι σούβλας έχουν 2,4 περίπου γραμμάρια λίπους και αποδίδουν 110 θερμίδες.

Κοκορέτσι

Περίφημο , λιπαρό και αγαπητό σνάκ του πασχαλινού τραπεζιού. Καταναλώνεται συνήθως πριν το αρνί και το επόμενο Πάσχα να θυμάστε ότι μια μερίδα κοκορέτσι ξεπερνάει τις 325 θερμίδες.

Άλλα πασχαλινά εδέσματα

Αυγά

Ανάλογα με πόσα αυγά καταναλώσατε τόσες θερμίδες πήρατε. Τα αβγά να έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, σελήνιο, χολίνη κ.α, αλλά ταυτόχρονα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Ένα βραστό αυγό έχει 75 θερμίδες. Έτσι τέσσερα βραστά αυγά έχουν ίδια θερμιδική αξία με 100 γραμμάρια αρνιού στην σούβλα.

Επιδόρπια

Τα σπιτικά κουλουράκια δεν λείπουν από το πασχαλινό τραπέζι. Ένα σπιτικό κουλουράκι περιέχει 100 περίπου θερμίδες. Όσοι προτιμούν το τσουρέκι τότε να γνωρίζουν ότι μια φέτα τσουρέκι έχει 85  περίπου θερμίδες. Επίσης το πασχαλινό αυγό μαύρης σοκολάτας τα 50 γραμμάρια περιέχουν 230 θερμίδες.

Τέλος αν προσθέσουμε τυριά, ταραμάδες και άλλα μάλλον ξεφύγαμε…

Καλό είναι τώρα που πέρασαν τα πασχαλινά γιορτινά τραπέζια, για μια μέρα να καταναλώσουμε πράσινες σαλάτες και φρούτα για να ηρεμήσουμε τον οργανισμό μας. Παράλληλα να βάλουμε στο τραπέζι μας τροφές με Ω3 λιπαρά όπως ο σολομός ατλαντικού, ο τόνος, το σκουμπρί, ο γαύρος, τα καρύδια κ.α. για να ρίξουμε τα αυξημένα τριγλυκερίδια, ενώ λίγο περπάτημα βοηθάει τα μέγιστα.

Προηγούμενο άρθροΠροσοχή: Πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν τα βραστά κόκκινα Πασχαλινά αυγά;
Επόμενο άρθροΕνημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις