Υπέροχα Βιβλία: “ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ”-Ευθυμία Αθανασιάδου-Μαράκη

Όμορφο καλοκαίρι με υπέροχα βιβλία έξοχων συγγραφέων είναι ότι καλύτερο.

Το ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της συγγραφέως  Ευθυμίας  Αθανασιάδου-Μαράκη, όπου βιογραφείται η πορεία της οικογένειάς της, μέσα από τη Μικρασιατική καταστροφή ,αρχίζοντας από τον προπάππου της Κώστα και την προγιαγιά της  Λέγκω, η οποία ήταν η πηγή της γνωριμίας της  με τα γεγονότα που η οικογένειά της αντιμετώπισε ύστερα από τον ξεριζωμό της από το Ουσάκ.

maraki_efthymia231Αναφέρεται στη φιλική συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων, αλλά και των θρησκειών τους. Μέσα σε μια ανθρώπινη κοινωνία ,η Λέγκω αδυνατεί να πιστέψει πως κάποιοι θα γίνουν δολοφόνοι τους. Όμως βεβαιώνεται πως ο Τουρκικός στρατός έχει την εντολή να πράξει αυτό που δεν ήταν πιστευτό από τον απλό άνθρωπο «Βία και θάνατος στους Έλληνες».

Η οικογένεια ακολουθεί τη μοίρα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας των οποίων προορισμός είναι η Ελλάδα. «Η θάλασσα ήταν γεμάτη πτώματα, μεγάλες κηλίδες αίματος και διάφορα αντικείμενα επέπλεαν πάνω της..» Η αγωνιώδη και γεμάτη ταλαιπωρίες σωτήρια εγκατάστασή τους στη Σαλονίκη και η πρόοδός τους στη νέα πατρίδα. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και η ζωή της προσφυγιάς σκορπίζουν την οικογένεια σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας.

Οι ιστορικές συγκυρίες, οι νέοι πόλεμοι και διχασμοί ,οικογενειακοί και πολιτικοί, στέλνουν τα αδέρφια σε διαφορετικά σημεία του ορίζοντα ,εντός και εκτός των συνόρων. Μετά από πολλά χρόνια ξαναβρίσκονται. Ποτέ όμως όλοι μαζί. Και το Ουσάκ είναι ένα αναπάντητο ερωτηματικό ,μια μακρινή ανάμνηση ,που αναβιώνει στη γεύση ενός καζάν ντιπί, έτσι όπως το έφτιαχνε η γιαγιά Λέγκω με τ’ όνομα.

Eythimia-marak1

Eythimia-marak2

Τα βιβλία της κας Ευθυμίας Αθανασιάδου – Μαράκη θα τα βρείτε στις  Εκδόσεις Βεργίνα .

Προηγούμενο άρθροΕ.Φ.Ε.Τ.: Ανάκληση από την αγορά νοθευμένου ελαιόλαδου
Επόμενο άρθροΠαρέμβαση της βουλευτού Φρόσως Καρασαρλίδου για τη μεταφορά των μαθητών