Τράχηλος της μήτρας: Προς μερική κατάργηση το Τεστ Παπ – εξέταση με DNA

Μέχρι σήμερα ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας γινόταν με το περίφημο τεστ Παπ, μια εξέταση που η πλειονότητα των Ελληνίδων δεν τηρούσε. Έρχεται τώρα ο ΠΟΥ και προτείνει γονιδιακό τεστ (DNA) ανά πενταετία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας (ΠΟΥ), προτείνεται να γίνεται κάθε πέντε χρόνια γονιδιακό τεστ (DNA) για τον τράχηλο της μήτρας το οποίο εχει αξιοπιστία αποτελεσμάτων 100% έναντι του τεστ Παπ που έχει αξιοπιστία 50 με 55%. Το τεστ Παπ βέβαι δεν πετιέται στον κάλαθο των άχρηστων.  Αφού γίνει η εξέταση με γονιδιακό τεστ και βγει θετικό, τότε η γυναίκα υποβάλλεται σε τεστ Παπ για να διαπιστωθούν οι υπάρχουσες αλλοιώσεις στον τράχηλο.

Οι καθηγητές Γυναικολογίας Θεόδωρος Αγοραστός και Κοστολόγησης της υγείας Γιάννης Κυριόπουλος παρουσίασαν μελέτη σχετική με το κόστος από την ενδεχόμενη εφαρμογή της μεθόδου στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κος Αγοραστός μόνο το 30% των Ελληνίδων κάνει τακτικό έλεγχο για τον τράχηλο. Και καταλήγει με έμφαση ο γιατρός υπογραμμίζοντας το γεγονός, ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας  «σκοτώνει» κάθε χρόνο από 300 έως 600 γυναίκες στην Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΠερ. Κεντρ. Μακεδονίας: Απαγόρευση για την καύση της καλαμιάς στους αγρούς
Επόμενο άρθροΠλατύ: Μας πρόλαβε η Super Woman του Πλατέος Μάρθα Παντοπούλου