Το χρόνο που αγοράζει ο κ. Τσίπρας, τον πληρώνουν πανάκριβα οι Έλληνες πολίτες.

Άρθρο του Απόστολου Βεσυρόπουλου*

Τομεάρχη Φορολογικής Πολιτικής Ν.Δ.

Βουλευτή Ημαθίας

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μας οδηγεί σε μια επανάληψη των όσων ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι. Η καθυστέρηση της αξιολόγησης, η οποία υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν στο τέλος του 2015, οδηγεί σε νέα μέτρα συνολικού ύψους, 9 δις ευρώ.

Θα είναι το τέταρτο μνημόνιο για τη χώρα και το δεύτερο που θα έχει την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Μέσα σε 15 μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέτυχε το ακατόρθωτο: να φέρει δύο μνημόνια στη χώρα, να εξανεμίσει όσα με κόπους και θυσίες πέτυχαν οι Έλληνες πολίτες.

Ο κ. Τσίπρας βλάπτει σοβαρά τη χώρα.

Έχει την αποκλειστική ευθύνη για το αίσθημα κόπωσης και απελπισίας των πολιτών, αφού η επιλογή του είναι να στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες. Να επιλέγει την εύκολη λύση της επιβολής φόρων σε όλους όσους μπορούν ακόμα να παράγουν ή να έχουν ένα μικρό στοιχειώδες εισόδημα και να επιβιώνουν.

Τα μέτρα που έχει πάρει ήδη ο κ. Τσίπρας, ανέρχονται σε 3,6 δις ευρώ (1,4 δις το 2015 και 2,2 δις το 2016) και με το πακέτο 5,4 δις μέτρων, που έχει συμφωνήσει ήδη με τους δανειστές φτάνει τα 9 δις ευρώ. Στα 9 δις ευρώ, προστίθενται και τα 3,5 δις ευρώ, που δήθεν διαπραγματεύεται με τους δανειστές. Από τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα, των 9 δισ ευρώ, μόνο (1) ένα δις ευρώ αφορά περικοπές δαπανών. Τα υπόλοιπα 8 δις ευρώ, είναι φοροεισπρακτικά μέτρα, μέτρα που στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, παράλληλα με το ασφαλιστικό στο οποίο έχει δώσει αμιγώς φοροεισπρακτική μορφή, έφερε μια σειρά ρυθμίσεων στο φορολογικό, που αποτελούν μια νέα φοροεπιδρομή, με ισχυρές δόσεις παραλογισμού.

Συγκεκριμένα:

-Μετατρέπει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, σε ένα νέο και μόνιμο φόρο, αυξάνοντας τους συντελεστές και στοχεύοντας τα εισοδήματα μεταξύ 12.000 – 30.000 ευρώ. Θα υπάρχει επιπλέον φόρος 2,2%, για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ και 5% για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

-Οι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος φέρνουν πρόσθετους φόρους και μεγαλύτερη επιβάρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Μισθωτοί με μηνιαίο μισθό από 650 έως 682 ευρώ και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές από 757 έως 795 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον φόρο έως 100 ευρώ το χρόνο.

-Η συνολική φορολογική επιβάρυνση ενός φυσικού προσώπου, ελεύθερου επαγγελματία, που διατηρεί ατομική επιχείρηση, είναι πολύ μεγαλύτερη από τη φορολογική επιβάρυνση μιας εταιρείας.

Με κέρδη 50.000, ευρώ για παράδειγμα, ένα φυσικό πρόσωπο, θα πληρώσει σε φόρο εισοδήματος και φόρο αλληλεγγύης 17.576 ευρώ ενώ η εταιρεία θα πληρώσει 13.000 ευρώ. Ο απόλυτος παραλογισμός.

-Όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα, έως 12.000 ευρώ το χρόνο, θα δουν να αυξάνεται η φορολογική τους επιβάρυνση έως 36%. Για τα εισοδήματα από ακίνητα, παραμένει η αυτοτελής κλίμακα φορολόγησης αλλά αυξάνονται οι συντελεστές από 11% και 33%, σε 15% και 35%, αντίστοιχα ενώ προστίθεται και ένας ακόμα πιο υψηλός συντελεστής 45% για εισοδήματα από ακίνητα που υπερβαίνουν τα 35.000 ευρώ το χρόνο.

Είναι σαφές ότι η νέα αυτή φοροεπιδρομή, θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και άλλες στο να επιλέξουν να φύγουν από τη χώρα. Είναι επίσης βέβαιο, ότι θα προκαλέσει νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις στο ΦΠΑ πέρα από το γεγονός ότι θα πλήξουν τις ασθενέστερες , οικονομικά, τάξεις, θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης και έξαρση της φοροδιαφυγής. Η φυσική εξέλιξη, θα είναι να μην επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων και να υπάρξει ανάγκη άμεσης λήψης νέων μέτρων.

Ο κ. Τσίπρας, κολλημένος στην καρέκλα του, προσπαθεί να αγοράσει χρόνο. Το χρόνο όμως που πιστεύει ότι αγοράζει, τον πληρώνουν πανάκριβα οι Έλληνες πολίτες και η ίδια η χώρα.

*Δημοσιεύτηκε στην οικονομική ηλεκτρονική εφημερίδα capital.gr

Προηγούμενο άρθροΑποτελέσματα Β’ Φάσης Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κορασίδων:ΑΣ ΠΑΝΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ
Επόμενο άρθροΔήλωση της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Μανταλένας Παπαδοπούλου για την καταστροφολογική ρητορική της αντιπολίτευσης