Το ελαιόλαδο εκτός των άλλων προστατεύει από την καρδιακή ανεπάρκεια. Πρόσφατη μελέτη

FOTN1ok
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Το ελαιόλαδο είναι το μυστικό της μακροζωίας των Ελλήνων. Πέραν των άλλων, το ελαιόλαδο χρησιμοποιείτο κατά την αρχαιότητα για τις ασθένειες του δέρματος. Στον ιπποκράτειο κώδικα διαβάζουμε πάνω από 60 φαρμακευτικές χρήσεις, στην πλάκα του Απελλά-στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, αναφέρεται η θεραπεία από την κεφαλαλγία με την χρήση ελαιολάδου, ενώ στην εικονογραφία της αρχαιότητας συναντούμε ήδη από τον 6ο αιώνα τις καθαριστικές ιδιότητες του ελαιολάδου, συνήθως νέους που χρησιμοποιούν ένα ειδικό εργαλείο  την “στλεγγίδα” για να καθαριστούν αφού πρώτα χύσουν ελαιόλαδο στο χέρι τους. Σαν μέσο καλλωπισμού το ελαιόλαδο το συναντούμε στην Οδύσσεια στον Τηλέμαχο, ο οποίος πλένεται με νερό και μετά αλείφεται με ελαιόλαδο.

Αναγνωρίζοντας την αξία του ελαιολάδου, οι Ρωμαίοι συνέτειναν στο να εξαπλωθεί η καλλιέργειά της ελιάς στην αυτοκρατορία τους. Αναφορές στην ελιά βρίσκουμε στην Βίβλο και στο Κοράνι ενώ μετά την Αναγέννηση η ελιά εξαπλώνεται στον Νέο Κόσμο.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεραπευτές χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο για να επουλώσουν πληγές, για να θεραπεύσουν την αϋπνία, τη ναυτία, τη χολέρα. Επίσης το χρησιμοποιούσαν για να ενυδατώσουν και να μαλακώσουν το δέρμα τους ή το έβαζαν στα μαλλιά τους για να είναι υγιή και λαμπερά

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ

Η κατανάλωση ελαιολάδου από ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αναστέλλει την ασθένεια άμεσα, διασπώντας τα βλαβερά λίπη και βοηθώντας την καρδιά να τα απορροφήσει ώστε να μην φράσσουν οι αρτηρίες

dr lewandowski3
Douglas Lewandowski

«Υγρό της ζωής» αποκαλούν οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις το ελαιόλαδο! Η συμβολή του στη «μάχη» κατά της καρδιακής ανεπάρκειας, μιας ασθένειας που είναι πολύ συχνή στην εποχή μας και παρουσιάζεται όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να το διοχετεύσει στο υπόλοιπο σώμα, είναι εντυπωσιακή και άμεση.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που ένα άτομο παρουσιάζει καρδιακή ανεπάρκεια είναι όταν ο μυς της καρδιάς υποστεί ζημιά μετά από καρδιακή προσβολή, χρήση ναρκωτικών, κατάχρηση αλκοόλ ή μετά από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ασθένειας είναι δύσπνοια, πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων, κόπωση, απώλεια όρεξης και ταχυκαρδία.

Το ελαιόλαδο βοηθά την «άρρωστη» αντλία της καρδιάς να λειτουργήσει αποτελεσματικά και έχει τον ρόλο του «καυσίμου», που διαλύει τα βλαβερά λίπη, τα οποία φράζουν τις αρτηρίες και βοηθά την καρδιά να τα απορροφήσει.

Ήδη, προηγούμενες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι μια υγιής καρδιά μπορεί να απορροφήσει τα «τοξικά» λίπη, ενώ η καρδιά όσων πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια και η νόσος αντιμετωπίζεται με τον συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγής στον τρόπο ζωής, έτσι ώστε οι ασθενείς να διατηρήσουν σταθερή την κατάστασή τους.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις έκαναν τα πειράματά τους με αρουραίους προκειμένου να αποδείξουν ότι η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα για την «αναστροφή» της καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε αρουραίους, που έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια, λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και τροφές με ζωϊκά λίπη και κατέγραψαν πώς ανταποκρίθηκε η καρδιά των τρωκτικών μετά την χορήγηση ελαιολάδου.

, από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Ιλινόις, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Telegraph ότι όταν στους αρουραίους έδιναν τα «τοξικά» λίπη από γαλακτοκομικά προϊόντα η υγεία της καρδιάς τους χειροτέρευε, ενώ με την χορήγηση λίπους από ελαιόλαδο αμέσως η καρδιά συστέλλεται και η αντλία της «τρέφει» όλο το σώμα με αίμα.

Οι ίδιοι επιστήμονες υποστήριξαν αυτό που έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες, ότι δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

elaiolado

ΑΛΛΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ευεργετικές είναι οι ιδιότητες του ελαιόλαδου στον οργανισμό. Το πλούσιο σε καλά λιπαρά ελαιόλαδο λειτουργεί σαν προστάτης από πολλές ασθένειες, όπως την χοληστερίνη και την… αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μονοακόρεστα λιπαρά επιδρούν θετικά στα επίπεδα της χοληστερίνης, ενώ είναι και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, ρίχνουν την «κακή» χοληστερίνη (LDL), ενώ αυξάνουν την «καλή» (HDL).

Το ολεϊκό οξύ, που περιέχει το ελαιόλαδο επηρεάζει την ανάπτυξη του ογκογονιδίου (HER-2/neu), το οποίο ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με εξαιρετική δράση σε περιπτώσεις άσθματος και ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορούν να συγκριθούν με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως διαπίστωσαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Τέλος, το φυσικό συστατικό ολεοκανθάλη μπορεί να δράσει αποτρεπτικά στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ, ενώ συνίσταται και σε διαβητικούς,καθώς λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στο να πέσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Προηγούμενο άρθροΤο Τίμιο Ξύλο στην Αλεξάνδρεια – βίντεο και φωτογραφίες-
Επόμενο άρθροΔείτε την Αλεξάνδρεια από ψηλά -βίντεο- 5ο Μέρος