Τοποθέτηση Χρήστου Αντωνίου, βουλευτή Ημαθίας στην Ολομέλεια της Βουλής 21.05.16
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε στο οριστικό τέλος των μνημονιακών και δημοσιονομικών μέτρων που θα πρέπει να πάρουμε προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκε η Ελλάδα με την ψήφιση του ν. 4336/2015.
Για όσους από τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης έχουν κοντή μνήμη, θυμίζω ότι ο σχετικός νόμος εγκρίθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τον Αύγουστο του 2015 με 222 ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με τα μέτρα ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων και για να έχουμε μια εικόνα των μεγεθών, θέλω να υπενθυμίσω ότι μόνο για το 2014 η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά έλαβε μέτρα ύψους 10 δισεκατομμυρίων. Επίσης, είχε δεσμεύσει τη χώρα έως το 2018 με μέτρα ύψους 20 δισεκατομμύρια παραπάνω από την τρέχουσα συμφωνία, που προβλέπει την υλοποίηση των μέτρων σε βάθος τριετίας.
Όμως, παρά τα μέτρα ύψους 10 δισεκατομμυρίων που πήρατε, τα οικονομικά αποτελέσματα που πετύχατε το 2014 ήταν πενιχρά και υπολείπονταν στην επίτευξη των στόχων που είχατε βάλει.
Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση ξεπέρασε τον στόχο για το 2015 κατά 1% του ΑΕΠ όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, παρά την πιστωτική ασφυξία που μας είχαν επιβάλει οι δανειστές.
Δείτε το βίντεο από την τοποθέτηση του κ. Χρήστου Αντωνίου
Εκείνοι, λοιπόν, που πήραν δυσβάσταχτα μέτρα τα οποία θα υπονόμευαν το μέλλον της χώρας, γνωρίζοντας πως δεν μπορούν να τα εφαρμόσουν, εκείνοι που κινδύνευσαν να τινάξουν στον αέρα τις θυσίες του λαού εάν παρέμεναν στην κυβέρνηση και πριν από λίγο καιρό μας έλεγαν ότι καθυστερούμε, σήμερα μας κατηγορούν ότι ξεπουλάμε. Μεταφράζουν σκόπιμα ως «καθυστέρηση» τη σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση και τη ρητή άρνηση αυτής της Κυβέρνησης να κάνει ό,τι και η προηγούμενη, να προσυπογράφει, δηλαδή, κείμενα που είχαν συντάξει άλλοι και τα είχαν στείλει με mail.
Με την ολοκλήρωση της επικείμενης αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος να προχωρήσουν κρίσιμα νομοσχέδια, όπως είναι η εθελούσια αποκάλυψη κεφαλαίων που δεν έχουν φορολογηθεί, το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων και οι ηλεκτρονικές πληρωμές. Επίσης, ανοίγει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους με συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.
Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά της οικονομίας στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης. Αυτό θα συμβεί, πρώτον, με την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, ως αποτέλεσμα της επιστροφής του waver και της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Δεύτερον, με την εισροή πόρων 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Τρίτον, με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 6,75 δισεκατομμυρίων για το τρέχον έτος.
Τέταρτον, με τον αναπτυξιακό νόμο, που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση και θα ψηφιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Συνολικά οι πόροι που αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία το 2016 εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν στο ύψος από 9 έως 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά, όχι μόνο εξισορροπούν τη μεσοπρόθεσμη υφεσιακή επίδραση των μέτρων, αλλά επιπλέον δίνουν και τη βάσιμη πεποίθηση ότι η οικονομία θα περάσει σε αναπτυξιακή κατεύθυνση από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Θα αναφερθώ στα κύρια σημεία αυτού του σχεδίου νόμου, ξεκινώντας από τα δύο που αφορούν άμεσα τα ελληνικά νοικοκυριά: το ΦΠΑ και τις λοιπές φορολογικές ρυθμίσεις και τα «κόκκινα» δάνεια.
Η μία μονάδα αύξησης του ΦΠΑ από το 23% στο 24% ήταν αντιπρόταση της Κυβέρνησης, για να μην εφαρμοστεί η απαίτηση των θεσμών για οριζόντιες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του νερού από το 13% στο 23%, που θα έπλητταν υπέρμετρα τα λαϊκά στρώματα.
Η συνολική επιβάρυνση στα νοικοκυριά και ιδιαίτερα στο καλάθι της λαϊκής οικογένειας, με τα προϊόντα που περιλαμβάνονται, είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που θα υπήρχε αν δεχόμασταν την απαίτηση των θεσμών.
Όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, θέλω να πω πως προστατεύεται η πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Πρακτικά δηλαδή καλύπτεται το 93% των δανειοληπτών. Ο νέος νόμος διευκολύνει τις τράπεζες να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Επίσης, θα συνυπολογίζονται στην αναδιάρθρωση και τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να αντιμετωπίζεται συνολικά η βιωσιμότητα της κάθε μιας επιχείρησης.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως οι καταγγελίες της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από θορυβώδες επικοινωνιακό θέατρο, προκειμένου να διαμορφωθεί στην κοινωνία κλίμα ανασφάλειας και κατατρομοκράτησης. Έχει ξεχάσει μάλλον πως η δική της δέσμευση ήταν η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών και της πώλησης των «κόκκινων» δανείων.
Σχετικά με το νέο Ταμείο επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, θα ήθελα να πω πως το νέο Ταμείο δεν είναι ένα νέο ΤΑΙΠΕΔ. Τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση. Το Ταμείο είναι ελληνικό και διοικείται από την Ελλάδα. Τα έσοδα του Ταμείου θα κατευθύνονται κατά 50% σε επενδύσεις και κατά 50% στην αποπληρωμή του χρέους. Αυτή η κατανομή είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης από τη μεριά της Κυβέρνησης, σε αντίθεση με την αρχική πρόθεση των θεσμών. Τίποτα δεν υλοποιείται χωρίς την τελική προσυπογραφή του Υπουργού Οικονομικών και διασφαλίζεται ο κοινωνικός έλεγχος και η διαφάνεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Αξιωματική κυρίως Αντιπολίτευση επιχείρησε τις προηγούμενες μέρες να στήσει μια κακόγουστη παράσταση επικοινωνιακού χαρακτήρα και όχι ουσίας σχετικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Αυτοί που στήριξαν μέτρα συνολικού ύψους άνω των 65 δισεκατομμυρίων τα χρόνια που συγκυβερνούσαν με το ΠΑΣΟΚ, αυτοί που δημιούργησαν τα εκρηκτικά και δυσθεώρητα ελλείμματα τα χρόνια που εναλλάσσονταν στην κυβέρνηση, που χρέωσαν τη χώρα, γιατί μας έφεραν στον αστερισμό των μνημονίων, αυτοί που δεν ήθελαν να τους πάρει τη δόξα η τρόικα στην υιοθέτηση σκληρών πολιτικών λιτότητας και διάλυσης του κοινωνικού κράτους, βλέποντας ότι άρχισε να διαφαίνεται φως στον ορίζοντα και είναι ορατές οι προϋποθέσεις η χώρα μας να βγει από το σκοτεινό τούνελ που μας οδήγησαν με τις πολιτικές τους, φαίνεται να ανησυχούν. Τα όνειρα και οι επιδιώξεις τους για τη μη επίτευξη συμφωνίας και την μη επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης παίρνουν οριστικά τέλος. Μια νέα περίοδος, δύσκολη, αλλά ελπιδοφόρα ανοίγεται για τον λαό μας μετά τις 24 Μαΐου. Με σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή αυτή η Κυβέρνηση βάζει σταδιακά τις βάσεις για μια Ελλάδα της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.