Τοποθέτηση της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Μανταλένας Παπαδοπούλου στοKONTRA CHANNEL

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ KONTRA CHANNEL ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΛΙΑΤΣΟΥ

 Για τις εξελίξεις στην προσφυγική κρίση:

Παρακολουθώ με ανησυχία όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες την προσφυγική κρίση, η οποία πράγματι δοκιμάζει τη συνοχή της Ε.Ε. Βλέπουμε ορισμένες χώρες για λόγους εσωτερικής νομιμοποίησης κι επειδή αυξάνονται τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων να «βγάζουν κορόνες», όπως οι κατάπτυστες δηλώσεις του Σλοβάκου Πρωθυπουργού εναντίον της Ελλάδας.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών είναι δυναμικές σχέσεις, δεν είναι στατικές και αυτός που είναι φίλος μου σήμερα, αύριο θα είναι εχθρός και μεθαύριο πάλι φίλος μου ανάλογα με το εθνικό συμφέρον της κάθε χώρας. Κατά συνέπεια το άρθρο της «Λε Μοντ» ίσως δεν απέχει από την πραγματικότητα. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών επιδιώκουν την περαιτέρω εμβάθυνση και οι ΑΝΕΛ εδραζόμενοι στη θέση ότι τα κράτη μέλη πρωτίστως ενδιαφέρονται για το εθνικό τους συμφέρον παρακολουθούμε με ενδιαφέρον ποιες θα είναι οι εξελίξεις.

Οι ΑΝΕΛ στηρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης η οποία κάνει τα αδύνατα δυνατά και τρέχει με αρκετά γρήγορους ρυθμούς, αν αναλογιστεί κανείς πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και πόσος μεγάλος ο όγκος αυτών των ταλαίπωρων ανθρώπων, των προσφύγων και των μεταναστών.

Δεν πρέπει να γίνονται προτάσεις για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και ανάλογης ρητορικής, αλλά να είναι ουσιαστικές. Διάβασα τις προτάσεις της ΝΔ και του κ. Βενιζέλου, προφανώς για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, για τη διαχείριση του προσφυγικού και δεν είδα κάτι που δεν εφαρμόζεται ήδη στην πράξη. Η αρνητική διάθεση της αντιπολίτευσης είναι για καθαρά κομματικό όφελος, γιατί αυτά που προτείνει δεν διαφέρουν απ’ όσα ήδη εφαρμόζονται.

Όσον αφορά το ζήτημα του βέτο, πρέπει να πούμε ότι το βέτο είναι μια διαδικασία στη διαπραγμάτευση, δεν είναι το τέλος μας διαπραγμάτευσης. Για να φτάσεις σ’ αυτό θα πρέπει να έχεις δημιουργήσει ισχυρές σχέσεις και συμμαχίες με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη και να έχεις μια στήριξη. Δεν λέμε ότι θα φτάσουμε στο βέτο και κακώς η αξιωματική αντιπολίτευση προκαταλαμβάνει την όποια εξέλιξη.

Δεν έχει γίνει σωστή ανάγνωση των δηλώσεων του κ. Μουζάλα. Αυτό που είπε είναι ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί έναν αριθμό προσφύγων εάν κι εφόσον χρειαστεί. Δεν πρέπει επ’ ουδενί η Ελλάδα να σταματήσει να είναι χώρα «τράνζιτ» – πέρασμα όλων των μεταναστευτικών ροών. Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών στην Ε.Ε. συμφωνεί στο συγκεκριμένο, εκτός από μια μικρή ομάδα χωρών που διαφωνεί για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Για τις διαπραγματεύσεις και την πορεία της αξιολόγησης:

Υπεγράφη πέρσι το καλοκαίρι μια συμφωνία η οποία θα πρέπει να οδηγήσει το γρηγορότερο δυνατό στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε στη συνέχεια να πάμε στη συζήτηση για το χρέος, όπως ρητά προβλέπεται στη συμφωνία. Δεν συμμερίζομαι την επικριτική στάση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση που πραγματικά υπάρχει. Όταν επρόκειτο να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση, δεν έκλεινε με υπαιτιότητα της τότε κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου διότι είχαν υπογράψει πράγματα τα οποία δεν εφάρμοζαν. Τώρα γίνεται διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη για τα νομοσχέδια προκειμένου να υπάρξουν οι διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να είναι βιώσιμα για τους πολίτες που τους αφορούν.

Ο στόχος είναι να ψηφιστούν μόνο όσα συμφωνήθηκαν, τίποτα περισσότερο. Από τους θεσμούς, μόνο το ΔΝΤ ζητά μέτρα πέρα από τα συμφωνηθέντα. Η πλειονότητα των εταίρων συμμερίζονται τις ελληνικές θέσεις και μπορούμε να διατηρούμε μια αισιοδοξία όσον αφορά την αξιολόγηση.

Για τη διαπλοκή και τις δημοσκοπήσεις:

Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τη διαπλοκή. Δεν παρεμβαίνει στη δικαστική εξουσία. Με αφορμή τη συζήτηση για την πάταξη της διαπλοκής και τις λίστες Λαγκάρντ Μπόργιανς, πρέπει να γίνει έλεγχος και στις δημοσκοπικές εταιρείες που καλλιεργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας το οποίο δεν υφίσταται.

Οι δημοσκοπήσεις που δίνουν χαμηλά ποσοστά στους ΑΝΕΛ, δεν έχουν καμία αξιοπιστία, όπως για παράδειγμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έδιναν στους ΑΝΕΛ ποσοστό 1,5% και στις εκλογές του Ιανουαρίου και σ’ αυτές του Σεπτεμβρίου δύο μόλις ημέρες πριν από τις κάλπες και διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Πρέπει επιτέλους να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο για τον τρόπο που λειτουργούν οι δημοσκοπικές εταιρείες ή για τον τρόπο που γίνονται οι έρευνες. Υπάρχει μια συγκεκριμένη εταιρεία για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών που υιοθετεί ένα διαφορετικό μοντέλο μεθοδολογίας και έπεσε μέσα στις μετρήσεις της. Γιατί και οι άλλες δημοσκοπικές εταιρείες δεν υιοθετούν την ίδια μεθοδολογία;

Προηγούμενο άρθροΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: “11 προτάσεις αλήθειας και ευθύνης για τους αγρότες”
Επόμενο άρθροΣτο Euro channel για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της ΕΑΥΝΗ