Τα τρία μεγάλα λάθη που, λόγω άγνοιας, κάνετε με το αντηλιακό

Όσο ο καλοκαιρινός ήλιος θα αρχίζει να μας ταλαιπωρεί και φέτος, και όσο περισσότερο χρόνο θα αρχίσουμε αναπόφευκτα να περνάμε εκτιθέμενοι στην βλαβερή του ακτινοβολία, τόσο πιο σημαντική γίνεται η καθημερινή χρήση αντηλιακού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ωστόσο, κάνουν δύο βασικά λάθη στην χρήση αντηλιακού και ως εκ τούτου θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο χωρίς να το γνωρίζουν.
Τα τρία βασικά λάθη που πολλοί άνθρωποι κάνουν, κυρίως λόγω άγνοιας, είναι τα εξής:
Μπερδεύουν το “αδιάβροχο” με το “ανθεκτικό στο νερό”
Στο εμπόριο θα βρείτε αντηλιακές κρέμες και λάδια που αναγράφουν στο μπουκάλι ή διαφημίζονται γενικά, ότι το προϊόν είναι “αδιάβροχο” ή “ανθεκτικό στο νερό”. Αυτά τα δύο δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα.
Σύμφωνα με τον δερματολόγο David Colbert, ιδρυτή και επικεφαλής του New York Dermatology Group επισημαίνει ότι “αδιάβροχο” σημαίνει ότι μπορείτε να μείνετε μέσα στο νερό (θάλασσα) για περίπου 80 λεπτά και το αντηλιακό σας ακόμα θα σας προστατεύει. “Ανθεκτικό στο νερό” σημαίνει ότι ο αντίστοιχος χρόνος μειώνεται στο μισό (περίπου 40 λεπτά).
Ωστόσο, πάντα πρέπει να ξαναβάλετε αντηλιακό μόλις βγείτε από τη θάλασσα.
Δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει η ένδειξη “SPF” (δείκτης προστασίας)
Αν για παράδειγμα βάλετε ένα αντηλιακό με SPF 4, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να καθίσετε στον ήλιο 4 φορές περισσότερο από όσο θα μπορούσατε/επιτρεπόταν αν δεν είχατε βάλει καθόλου αντηλιακό. Γι’ αυτόν το λόγο, οι δερματολόγοι συνιστούν να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό με SPF 30.
Νομίζουν ότι η ενυδατική τους κρέμα ή το μεικάπ με αντηλιακή προστασία είναι αρκετό
Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Αν πρόκειται να μην ξοδέψετε πάνω από 20 με 30 λεπτά στον ήλιο, τότε η ενυδατική κρέμα και το μεικάπ με αντηλιακή προστασία είναι αρκετά. Αλλά εάν πρόκειται να είστε περισσότερη ώρα κάτω από τις ακτίνες του ήλιου (ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές ώρες), τότε επιλέξτε ένα προϊόν με “φυσική αντηλιακή δράση”.
Σύμφωνα με τον David Colbert, αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να πάρετε διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου. Είναι ουσίες που απωθούν φυσικά τις ακτίνες του ήλιου, τις οποίες κάνουν να ανακλώνται στην επιδερμίδα σας και να μην εισχωρούν σε αυτή. Οι ουσίες αυτές υπάρχουν σε διάφορα προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής. Συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας, προτού επιλέξετε κάποιο συμπλήρωμα, αλλά ο David Colbert υποστηρίζει ότι “μία δόση από αυτά, αν πιείτε, θα είστε προστατευμένοι πλήρως για όλη την ημέρα”.
Προηγούμενο άρθροΚάντε «ολική επαναφορά» στο ανοσοποιητικό σας σε 3 μέρες
Επόμενο άρθροΠολύ κοντά από την γη πέρασε σήμερα ο αστεροειδής “Κτήνος” – Βίντεο