Τα σχέδια και τα πιστεύω των ανθρώπων του αγροτικού τομέα

Τα σχέδια και τα πιστεύω των ανθρώπων του αγροτικού τομέα, όπως τα κατέγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της ψήφισης των μέτρων σήμερα στη Βουλή

Με κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και κινητοποιήσεις συμβολικού χαρακτήρα, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα βγαίνουν και πάλι σήμερα στους δρόμους, προκειμένου να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία και αντίθεσή τους στα μέτρα που περιλαμβάνει το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο οι αυξημένες εργασίες στα χωράφια, όσο η έλλειψη χρημάτων, αλλά και η κακή ψυχολογία που συνοδεύεται από έντονη απογοήτευση, κρατά μεγάλη μερίδα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα μακριά από τις σημερινές κινητοποιήσεις. «Αγωνιστήκαμε για περισσότερες από 40 ημέρες, γίνανε δύο συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, υποτίθεται ότι κερδίσαμε κάποια πράγματα και τώρα με αυτά που φέρανε στη Βουλή, για ψήφιση μας αποδεικνύουν ότι ήταν χαμένος ο χρόνος και ο κόπος μας», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αγροτοσυνδικαλιστής που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του και προσέθεσε: «Μπορεί να ήμουνα ο πρώτος που έσερνα τον χορό των κινητοποιήσεων επί 40 ημέρες το προηγούμενο διάστημα, αλλά σήμερα δεν πάω πουθενά, αφού ό,τι και να κάνω η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη και δεν ακούει τον ελληνικό λαό, παρά μόνο το τι θέλουν οι δανειστές».

Ωστόσο, δεν λείπουν και εκείνοι, που έστω και την τελευταία στιγμή επιχειρούν να αντιδράσουν δυναμικά, προτρέποντας τον αγροτικό κόσμο να «σηκωθεί από τον καναπέ και να αγωνιστεί για την επιβίωση του κλάδου».

«Ο χρόνος τελείωσε με τα πειράματα της αριστεράς. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για εθνική συνεννόηση», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του αγροτικού τομέα της ΝΔ στον νομό Χαλκιδικής, Δημήτρης Παπαδάκης, κτηνοτρόφος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας «όχι μόνο δεν δίνει λύσεις για τον αγροτικό κόσμο, αλλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εχθρική και επικίνδυνη απέναντι σε εμάς, που υποτίθεται ότι μαζί με τον κλάδο του τουρισμού θα βγάλουμε την χώρα από την ύφεση» .

Χαρακτηρίζοντας «ταφόπλακα» για την ελληνική γεωργία το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, είπε ότι «τα μέτρα που προωθούνται εξολοθρεύουν οποιαδήποτε οργανωμένη προσπάθεια του αγροτικού κόσμου στην ελληνική ύπαιθρο, οδηγώντας στην αύξηση του κόστους παραγωγής και δημεύοντας την περιουσία του». Περαιτέρω σημείωσε ότι «με τα μέτρα που ψηφίζονται δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην παραγωγική διαδικασία, συρρικνώνεται η ελληνική παραγωγή και αυξάνονται κατακόρυφα οι εισαγωγές» και συμπλήρωσε «με υφεσιακά μέτρα που οδηγούν στην απόλυτη πτώχευση τον αγροτικό κόσμο, δεν πρόκειται να ξεκολλήσει το κάρο από τη λάσπη».

Από την πλευρά του ο αγρότης ανατολικής Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μαυροσκάς, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο στα πράσινα φανάρια μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή του για την τελική μορφή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «ενώ άλλοι κλάδοι στη χώρα οδηγήθηκαν στον αφανισμό σε διάρκεια τουλάχιστον τριών χρόνων, τον πρωτογενή τομέα τον εκτελούν με συμβόλαιο θανάτου πολύ νωρίς, γρήγορα και χωρίς κανένα ενδοιασμό». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η μαύρη οικονομία στον αγροτικό κλάδο θα θριαμβεύσει, ενώ θα βρεθούν εκτός παραγωγικής διαδικασίας χιλιάδες απασχολούμενοι σε παρεμφερή με τον κλάδο επαγγέλματα». Μεταξύ άλλων ο κ. Μαυροσκάς μας επισήμανε πως «πολλαπλάσια, έναντι της περσινής χρονιάς, στρέμματα βρίσκονται φέτος σε αγρανάπαυση και τον επόμενο χρόνο τα πράγματα θα είναι χειρότερα», εκτιμώντας πως οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που «του χρόνου θα βιώσουν στο πετσί τους τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα, θα βγουν και πάλι στους δρόμους και μάλιστα οι κινητοποιήσεις τους θα είναι στα όρια της εξέγερσης».

«Μας καταστρέφουν και τώρα πια που τα ψέματά τους είδαν το φως του ήλιου, οι Βουλευτές που θα ψηφίσουν τα μέτρα να είναι σίγουροι ότι δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στα χωριά μας», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Χαλκιδικής, Βαγγέλης Μισαηλίδης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο των Μουδανιών.

Την ενεργή συμμετοχή των συντασσόμενων με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στις σημερινές κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της, Χρήστος Γκόντιας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «αυτοί που θα ψηφίσουν τα μέτρα είναι άξιοι της μοίρας τους. Θα βάλουν την υπογραφή τους για την καταδίκη των Ελλήνων. Και εάν το πράξουν αυτό, τους καλούμε να μην εμφανιστούν στα χωριά μας, γιατί θα τους κυνηγήσουμε μέχρι τέλους».

Το μπλόκο του Προμαχώνα στις Σέρρες, αλλά και αυτά της Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχαν χθες στο αγροτικό συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (των 68 του Μπούτα) στην Αθήνα, ενώ οι αγρότες από το μπλόκο των Τεμπών (κάποιοι), αλλά και ορισμένοι, μεμονωμένα από όλη τη Βόρεια Ελλάδα κατευθύνονται στην πρωτεύουσα.

Έλενα Αλεξιάδου


ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο άρθροΝάουσα: Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Να υπερασπισθούμε με το αίμα μας την ακεραιότητα της Πατρίδας μας
Επόμενο άρθροΣπάνια διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί αύριο Δευτέρα και θα είναι ορατή από την Ελλάδα