Σχολική τσάντα : ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΟΝΕΙΣ!!

bas-mirts2[1]
Γράφει η εκπαιδευτικός Βασιλική Μηρτσέκη

Όταν βλέπω πολλές φορές τις ακατάλληλες τσάντες που κυκλοφορούν στα σχολεία και ξέρω πως έτρεξαν και τις αγόρασαν γονείς και παππούδες-γιαγιάδες για να κάνουν το χατίρι των παιδιών, αυτό με κάνει να σκέφτομαι πως δεν νοιάζονται για την υγεία του παιδιού και νοιάζονται μόνο πως θα του κάνουν το χατίρι. Ναι, είμαι σκληρή αλλά είναι ο μόνος τρόπος να σας πω μερικά που πιθανόν δεν έχετε σκεφτεί.

Έχετε δει παιδιά να πέφτουν από το βάρος της τσάντας και να τραυματίζονται; Τα έχετε δει να πέφτει το κορμάκι τους μπροστά σαν να κουβαλάνε δεμάτια ξύλα όπως οι γιαγιάδες στα χωριά που τα κουβαλούσαν στην πλάτη τους; Έχετε προσέξει πως κοκκινίζουν οι ώμοι τους όταν δεν υπάρχει προστατευτική ενίσχυση στα λουριά ή έχετε ακούσει τα παράπονά τους πως πονάει η πλατούλα τους όταν ειδικά την κουβαλούν για μεγάλες αποστάσεις;

Τα σακίδια πλάτης και οι τσάντες γενικά, αν δεν πληρούν κάποιες προδιαγραφές, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο λαιμό(αυχένα),στην πλάτη, τον ώμο και να δυσχεραίνουν το περπάτημα των παιδιών.

Σκεφτείτε το παιδί σας να ζυγίζει 40 κιλά και να κουβαλάει τσάντα 20 κιλών. Πιστεύετε πως είναι σωστό; Πως δεν θα κινδυνέψει κάποια στιγμή ή η λύση είναι να την κουβαλάτε εσείς μέχρι μέσα στην τάξη το πρωί και μετά στο σχόλασμα; Αυτό δεν είναι σωστό και παιδαγωγικά γιατί το παιδί μαθαίνει να μην αναλαμβάνει δικές του υποχρεώσεις και η σχολική τσάντα από το γέμισμά της μέχρι το κουβάλημά της είναι υποχρέωση του παιδιού σας και όχι δική σας ..Εσείς την κουβαλούσατε όταν πηγαίνατε στο σχολείο. Κάνατε λοιπόν ό,τι έπρεπε να κάνει ένας μαθητής. Τώρα είναι η σειρά του.

Η σχολική τσάντα είναι ένα σημαντικό εργαλείο μεταφοράς του σχολικού υλικού και είναι καθημερινή η χρήση της για τα επόμενα χρόνια του παιδιού σας και πολύ σημαντική. Για αυτό και πρέπει να σκεφτείτε και να δείτε καλά τι είδους τσάντα θα έχουν τα παιδιά σας.

11953192_439500526233322_1667709491864462677_n

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

Η τσάντα του παιδιού πρέπει να έχει 2 λουριά και όχι ένα και φυσικά όσο και να προτιμάτε τις τσάντες με τα ροδάκια και το χερούλι επειδή φαίνονται βολικές, κάνετε λάθος. Ο μηχανισμός βαραίνει την τσάντα και γνωρίζουμε πως σε πολλά σχολεία τα παιδιά ανεβαίνουν σκάλες για να πάνε στην τάξη τους. Εκεί τα ροδάκια και το χερούλι δεν εξυπηρετούν τίποτα και το παιδί την κουβαλάει κρατώντας την από το χερούλι ή από τα λουριά (αν υπάρχουν)ανεβοκατεβαίνοντας. Αν λοιπόν πέσει από το βάρος θα φταίει το παιδί; Τσάντα με λουριά λοιπόν και προσωπικά προτείνω χωρίς ροδάκια(επίσης πολλές φορές δεν έχει μελετηθεί πως “λειτουργούν” αυτές οι τσάντες με το βάρος των βιβλίων).

     Τα λουριά και η πλάτη να έχουν σκληρή ενίσχυση. Τα λουριά με την ενίσχυση βοηθούν να μην μπαίνουν στο ώμο των παιδιών και μοιράζουν το βάρος ενώ η σκληρή πλάτη βοηθά στον καταμερισμό του βάρους της τσάντας σε όλο τον κορμό.

     Η τσάντα έχει πολύ βάρος όταν είναι γεμάτη από βιβλία και σχολικό υλικό. Οι ειδικοί προτείνουν η τσάντα του παιδιού να ναι 10% του βάρους του παιδιού. Πχ για ένα παιδί 40 κιλών, η τσάντα του πρέπει ΑΔΕΙΑ να ζυγίζει 4 κιλά, για ένα παιδί 25κιλών 2,5 κλπ ..Αυτό είναι σχετικά ασφαλές και έτσι μπορεί να προλάβει τυχόν προβλήματα και πόνους στην πλάτη των παιδιών σας και είναι φορτωμένη αρκετά πιο εύκολη στη μεταφορά της. Να θυμάστε πως το σημαντικό είναι η τσάντα του παιδιού να μην ξεπερνά το 15%-20% του συνολικού βάρους του παιδιού σας.

Μοιράστε το βάρος σε όλες τις θήκες της τσάντας και ειδικά όταν πρόκειται για πρωτάκι, μέχρι να μάθει, δείξτε του εσείς πχ πως στην πρώτη θήκη μπαίνει η κασετίνα, στη μία τσέπη το φαγητό του (σάντουιτς, ..κά) στην άλλη το νερό και στις εσωτερικές θήκες στη μία τα τετράδια και στην άλλη τα βιβλία..ΕΤΣΙ δεν πάει όλο το βάρος σε ένα σημείο και είναι πιο εύκολο να τη μεταφέρουν τα παιδιά.

Προσοχή γονείς λοιπόν με τις τσάντες! Ξέρετε καλά πως οι εταιρείες να πουλήσουν θέλουν. Εσείς είστε αυτοί όμως που νοιάζεστε για τα παιδιά σας και αυτοί που τις πληρώνουν..

Προηγούμενο άρθροΚύπελλο ΕΠΣΗ: Αλεξάνδρεια – Ειρηνούπολη 1-3 (παρ.) «Ντέρμπι ..άγριας ομορφιάς!!» (φωτό, βίντεο, δηλώσεις προπονητών)
Επόμενο άρθροΣύλλογος Καππαδοκών Πλατέος: Αφιέρωμα στον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη