Συναγερμός στο Πλατύ και στην ευρύτερη περιοχή! Τα κουνούπια ετοιμάζονται για επιδρομές… Τρόποι αντιμετώπισής τους

Μόλις αρχίσουν οι μεγάλες ζέστες, που φέτος καθυστέρησαν ασυνήθιστα πολύ στην Ελλάδα, θα ξεκινήσουν και τα κουνούπια τις γνωστές και ανελέητες επιδρομές τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αλλεπάλληλες εναλλαγές της θερμοκρασίας, που συνοδεύτηκαν από συχνές βροχοπτώσεις, έχουν προκαλέσει «νάρκη» στα κουνούπια.

Όπως εξηγεί ο βιολόγος και διδάκτωρ Υδροβιολογίας Σπύρος Μουρελάτος στην εφημερίδα Espresso του Σαββάτου, «…γενικά θα λέγαμε ότι η όλη συμπεριφορά τους είναι υποτονική, αφού οι συχνές βροχοπτώσεις συνοδεύτηκαν από μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας και τα κουνούπια θέλουν σταθερές συνθήκες».

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Και προειδοποιεί για τις ημέρες που έρχονται: «Όταν υπάρξουν οι φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, τότε τα κουνούπια θα μάς… ορμήξουν. Κατά τόπους θα έχουμε για μικρό διάστημα ενόχληση. Όμως θα είναι παροδική, αφού εφαρμόζεται πρόγραμμα καταπολέμησης», καταλήγει ο Σπύρος Μουρελάτος.

 

Για να μην σας τσιμπάνε τα κουνούπια ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε!

Τα κουνούπια δεν είναι μόνο ενοχλητικά αλλά μεταδίδουν και επικίνδυνες ασθένειες όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός.

Φαίνεται μάλιστα πως «προτιμούν» κάποιους από εμάς, καθώς μπορούν και εντοπίζουν συγκεκριμένες ουσίες στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας.

Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, καθώς ορισμένες τροφές προσελκύουν και άλλες απωθούν το ενοχλητικό έντομο.

Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε για να γλιτώσετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

1. Αλκοόλ

Το αλκοόλ συμβάλλει στην άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος. Τα κουνούπια έχουν μια τάση να προτιμούν τους πιο… θερμόαιμους, οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε το πολύ αλκοόλ το καλοκαίρι.

2. Μπανάνες

Μια ουσία που προσελκύει τα κουνούπια είναι το γαλακτικό οξύ, το οποίο παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας. Ωστόσο, οι τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο, όπως η μπανάνα, αυξάνουν την ποσότητα γαλακτικού οξέος που απελευθερώνεται από την επιδερμίδα.

3. Παγωτό

Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό σνακ, όμως περιέχει αρκετό γάλα. Όπως είναι φυσικό, όλα τα γαλακτοκομικά συμβάλλουν στην παραγωγή περισσότερου γαλακτικού οξέος. Προτιμήστε λοιπόν τα σορμπέ, καθώς δεν περιέχουν γάλα.

untitledbbn5

Ποιόν αγαπούν περισσότερο τα κουνούπια;

Έχουμε όλοι μας παρατηρήσει πως τα συγκεκριμένα αιμοβόρα έντομα δείχνουν μια προτίμηση όσον αφορά τον “στόχο” που θα επιτεθούν π.χ. σε έναν χώρο που βρίσκονται 10 άτομα, ένα ή δύο από αυτά θα αποτελέσουν τον ιδανικό στόχο!

Υπάρχουν σε εξέλιξη πολλές διεθνείς έρευνες για την απομόνωση εκείνων των χημικών ουσιών από τις χιλιάδες που εκκρίνει το ανθρώπινο δέρμα, που έλκουν ή που απωθούν τα κουνούπια. Είναι διαπιστωμένο, ότι τα έλκει το γαλακτικό οξύ που περιέχει ο ιδρώτας και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε. Αυτό το τελευταίο τα αποπλανεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε ο ξηρός πάγος, δηλαδή οι παγίδες με κατεψυγμένο διοξείδιο του άνθρακα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές εναντίων τους.
   Επιβεβαίωσαν επίσης ότι τα κουνούπια προτιμούν εκείνους, που το δέρμα τους αποβάλλει μεγαλύτερη του μέσου όρου ποσότητα στεροειδών και χοληστερίνης.
Τα κουνούπια τα έλκει η γλυκιά οσμή, που μπορεί να είναι κολόνια, λακ μαλλιών ή αποσμητικό. Απέδειξαν επίσης ότι βρίσκουν πιο ελκυστικές τις έγκυες γυναίκες. Το κάτω μέρος του σώματος των εγκύων γυναικών έχει κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου ψηλότερη θερμοκρασία από τις μη έγκυες: έτσι είναι πιο ελκυστικές αφ’ ενός λόγω της θερμοκρασίας, αφ’ ετέρου τις αυξημένες εκκρίσεις του δέρματος τους.

Τα κουνούπια λατρεύουν επίσης τους ανθρώπους που παράγουν υπερβολικά ποσά ορισμένων οξέων, όπως για παράδειγμα το ουρικό οξύ. Αυτές οι ουσίες προκαλούν τις οσφρητικές αισθήσεις των κουνουπιών με αποτέλεσμα να “προσγειώνονται” πάνω στα ανυποψίαστα θύματά τους.

Αλλά η διαδικασία της έλξης αρχίζει πολύ πριν από την προσγείωση. Επίσης ο κινούμενος άνθρωπος είναι πιο ελκυστικός, καθ’ ότι αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής του, κι έτσι η εκπνοή μεγαλύτερης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα.
 Τα κουνούπια μπορούν να μυρίσουν το γεύμα τους από μια εντυπωσιακή απόσταση μέχρι 50 χιλιομέτρων, ιδιαίτερα αν υποψιαστούν πως σε αυτή την ακτίνα εντοπίζεται και διοξείδιο του άνθρακα. Οι ενήλικες (και οι έγκυες) εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, οπότε γίνονται καλύτερος στόχος απ’ ότι τα μικρά παιδιά.

Η μετακίνηση και η θερμότητα προσελκύουν επίσης τα κουνούπια. Συνεπώς αν θέλετε να αποφύγετε μια πιθανή επίθεση κουνουπιών αποφύγετε τα νυχτερινά αθλήματα σε υπαίθρια γήπεδα, αφού το λαχάνιασμα από το τρέξιμο αλλά και το γαλακτικό οξύ που αναπόφευκτα θα εκκριθεί από τους ιδρωτοποιούς αδένες σας θα είναι μιας πρώτης τάξεως “πρόσκληση” για τα κουνούπια!

Από τα οπτικά ερεθίσματα επιβεβαίωσαν ότι τα σκούρα ρούχα, που απορροφούν το φως, έλκουν περισσότερο τα κουνούπια από τα λευκά ρούχα. Βέβαια, όταν χιλιάδες κουνούπια βουίζουν γύρω μας, δεν έχει την παραμικρή σημασία το χρώμα των ρούχων που φοράμε.

Απώθηση κουνουπιών με φυσικές μεθόδους

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και να ψωνίζεται «φιδάκια»,…σπρέι και σιτρονέλα προκειμένου να ξεφορτωθείτε τους νούμερο ένα καλοκαιρινούς σας εχθρούς, καθώς υπάρχουν φυσικά προϊόντα και μικρά tips που μπορούν να σας απαλλάξουν από τα κουνούπια για πάντα.

Για να διώξετε τα κουνούπια από το σπίτι σας μπορείτε να φυτέψετε δενδρολίβανο, φασκόμηλο, ευκάλυπτο, βασιλικό, δυόσμο, λεμονόχορτο, λεβάντα, σκόρδο ή γεράνι και να τοποθετήσετε τις γλάστρες σας κοντά στις πόρτες και στα παράθυρα. Όσοι από εσάς δεν το έχετε και πολύ με την κηπουρική μπορείτε να προμηθευτείτε τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια και είναι σίγουρο πως τα κουνούπια θα εξαφανιστούν μιας και απεχθάνονται τις συγκεκριμένες μυρωδιές.

Τα κουνούπια έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα αρώματα που έχουν εκχυλίσματα λουλουδιών και φρούτων οπότε να αποφεύγεται να τα χρησιμοποιείται το καλοκαίρι. Παράλληλα φροντίστε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β1 η οποία κάνει αντιπαθητικό το σώμα σας στα κουνούπια και δεν σας πλησιάζουν. Οι τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί πως το γαλακτικό οξύ που παράγεται μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο έλκει τα κουνούπια. Επίσης η κατανάλωση μπύρας αυξάνει τις πιθανότητες να προσελκύσουμε κουνούπια.

Για να μην έχετε πρόβλημα στα μπαλκόνια και τους κήπους σας, τοποθετείστε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος καθώς δεν προσελκύουν τα κουνούπια. Στους εσωτερικούς χώρους φροντίστε να έχετε ανοιχτό τον ανεμιστήρα και το κλιματιστικό καθώς όσο μικρότερη είναι η θερμοκρασία του χώρου τόσο μειώνεται η δραστηριότητα των κουνουπιών. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε στο δωμάτιο ένα πιάτο με κομμένες φέτες λεμονιού προκειμένου να μαζευτούν από πάνω τα κουνούπια και στη συνέχεια να τα απομακρύνεται. Επίσης τα κουνούπια έλκονται από τα σκούρα ρούχα που «δεσμεύουν» τη θερμότητα καθώς και από ρούχα με λουλουδάτα σχέδια ή έντονα χρώματα. Καλό είναι να φοράτε ανάλαφρα ρούχα με μακριά μανίκια τα οποία είναι άνετα και ανοιχτόχρωμα.

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω και δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τον καλοκαιρινό σας εφιάλτη μπορείτε να καταπραΰνετε την αίσθηση της φαγούρας με μία αλοιφή από ίσα μέρη νερό (ή ξίδι) και μαγειρική σόδα και να την εφαρμόσετε τοπικά στο σημείο που θέλετε. Επίσης μία πολύ καλή λύση είναι να τρίψετε επάνω στο σημείο όπου σας τσίμπησαν μία σκελίδα σκόρδο, φύλλα ματζουράνας, να ρίξετε λίγο χυμό λεμονιού ή χυμό αλόης. Τέλος, μπορείτε να απαλλαγείτε από την ενοχλητική φαγούρα εφαρμόζοντας τοπικά βαλσαμόλαδο.

Προηγούμενο άρθροΤώρα μπορείτε να εξαφανίσετε το όνομά σας από το διαδίκτυο
Επόμενο άρθροΟι 8 μυρωδιές που αυξάνουν την εγρήγορση και μειώνουν το στρες